Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wykonać izolację zewnętrzną styropianem krzywych ścian?

fr3d3k

Recommended Posts

Witam

Jako, że przyszedł czas na wyzwanie pod tytułem "nowa elewacja" mam do was prośbę o pomoc w kilku kwestiach związanych własnie z ociepleniem ścian.

Na wstępie zaznaczę, że mimo wielu prób, ekipy kręcą nosem na widok "skali problemu" a dodatkowo koszty samej robocizny 2-3 razy większe niż przy prostych ścianach.

Także zostałem z tym sam, ale co chwilę natrafiam na problemy i wątpliwości.

Do sedna. O detalach samego domku, kto chce może sobie poczytać w dzienniku ze stopki. Idąc ma skróty skalę problemu przestawiam tutaj.

47RoTTT.jpg

Zdjęcie z przed paru lat, ale nadal wygląda podobnie. Są nowe okna już :)

No więc zacząłem od tej szczytowej ściany.

Pierwsze co to skuliśmy te resztki plackowych tynków. Następnie po umyciu całej elewacji karcherem obrzucilismy to dwoma warstawami zaprawy piaskowo cementowo wapiennej w proporcjach 6-2-1

żeby wypełnić szczeliny po wykruszonych fugach i troszkę podrównać. Na tak otrzymaną ścianę zaczeliśmy kleić styropian.

Start i odrazu problemy.

Różnice w płaszczyźnie na 1m2 to od 1 do 5 cm :!o

Metoda klejenia na piankę wogule nie zdaje egzaminu. Tak to se można na równiutkich ścianach sie bawić. Nie ma praktycznie żadnej możliwości korekcji.

Kleje więc standardowym klejem z wora. Klejac obwodowo wychodzi oczywiście JEDNA płyta JEDNO wiadro :( Na szybko licząc z 10 palet :!o

We trójke w 4 godziny udało się nam przykleić 7 płyt. Troche bida.

Tak więc proszę o pomoc.

Problemy jakie mnie męczą:

Jak kleić mając tak krzywe ściany:

bY5wrvr.jpg

1. Tam gdzie jest wgłębienie dawać więcej kleju, a tam gdzie wypukłość to płytę styro zetrzeć tarką - tak robiliśmy te pierwsze kilka płyt- syfu pełno, kleju mnóstwo i przy stawianiu

płyty w pione klej się zsuwa bo jest go dużo. Może na ściane klej rzucać ?

2. Przykleić płyte krzywo i potem ją tarką "wyrównać" do pozostałych i pionu. - ten pomysł wydaje mi się mocno średni, ale chyba było by szybciej.

3. Każde wybrzuszenie skuwać i dopiero kleić - chyba tak by było najodpowiedniej ale, też samo skuwanie robi dużo roboty i czasu a nadal nie jest za równo.

4. Ostatnia opcja to w ramach obrzutki wypionować całą ściane i pojechać dodatkowo jeszcze kilka warstw tynkiem. - dużo więcej brudnej roboty ale może samo klejenie będzie przyjemnością? Tylko czy 8 cm tynku przypadkiem nie odpadnie?

5. zrobić stelaż i objechać to wełną - już za poźno. Mamy wszystko do BSO :)

Jak myślicie. Która z tych opcji byłaby najbardziej sensowna ?

A może są na to jeszcze jakieś inne sposoby?

Jeśli goszczą na forum fachowcy z branży dociepleń lub ktoś ogarniał podobny temat będe bardzo wdzieczny za wszelkie pomocne rady.