Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jako, że przyszedł czas na wyzwanie pod tytułem "nowa elewacja" mam do was prośbę o pomoc w kilku kwestiach związanych własnie z ociepleniem ścian.

Na wstępie zaznaczę, że mimo wielu prób, ekipy kręcą nosem na widok "skali problemu" a dodatkowo koszty samej robocizny 2-3 razy większe niż przy prostych ścianach.

Także zostałem z tym sam, ale co chwilę natrafiam na problemy i wątpliwości.

Do sedna. O detalach samego domku, kto chce może sobie poczytać w dzienniku ze stopki. Idąc ma skróty skalę problemu przestawiam tutaj.

47RoTTT.jpg

Zdjęcie z przed paru lat, ale nadal wygląda podobnie. Są nowe okna już :)

No więc zacząłem od tej szczytowej ściany.

Pierwsze co to skuliśmy te resztki plackowych tynków. Następnie po umyciu całej elewacji karcherem obrzucilismy to dwoma warstawami zaprawy piaskowo cementowo wapiennej w proporcjach 6-2-1

żeby wypełnić szczeliny po wykruszonych fugach i troszkę podrównać. Na tak otrzymaną ścianę zaczeliśmy kleić styropian.

Start i odrazu problemy.

Różnice w płaszczyźnie na 1m2 to od 1 do 5 cm :!o

Metoda klejenia na piankę wogule nie zdaje egzaminu. Tak to se można na równiutkich ścianach sie bawić. Nie ma praktycznie żadnej możliwości korekcji.

Kleje więc standardowym klejem z wora. Klejac obwodowo wychodzi oczywiście JEDNA płyta JEDNO wiadro :( Na szybko licząc z 10 palet :!o

We trójke w 4 godziny udało się nam przykleić 7 płyt. Troche bida.

Tak więc proszę o pomoc.

Problemy jakie mnie męczą:

Jak kleić mając tak krzywe ściany:

bY5wrvr.jpg

1. Tam gdzie jest wgłębienie dawać więcej kleju, a tam gdzie wypukłość to płytę styro zetrzeć tarką - tak robiliśmy te pierwsze kilka płyt- syfu pełno, kleju mnóstwo i przy stawianiu

płyty w pione klej się zsuwa bo jest go dużo. Może na ściane klej rzucać ?

2. Przykleić płyte krzywo i potem ją tarką "wyrównać" do pozostałych i pionu. - ten pomysł wydaje mi się mocno średni, ale chyba było by szybciej.

3. Każde wybrzuszenie skuwać i dopiero kleić - chyba tak by było najodpowiedniej ale, też samo skuwanie robi dużo roboty i czasu a nadal nie jest za równo.

4. Ostatnia opcja to w ramach obrzutki wypionować całą ściane i pojechać dodatkowo jeszcze kilka warstw tynkiem. - dużo więcej brudnej roboty ale może samo klejenie będzie przyjemnością? Tylko czy 8 cm tynku przypadkiem nie odpadnie?

5. zrobić stelaż i objechać to wełną - już za poźno. Mamy wszystko do BSO :)

Jak myślicie. Która z tych opcji byłaby najbardziej sensowna ?

A może są na to jeszcze jakieś inne sposoby?

Jeśli goszczą na forum fachowcy z branży dociepleń lub ktoś ogarniał podobny temat będe bardzo wdzieczny za wszelkie pomocne rady.

I wszystko jasne.

aiki - to była początkowa opcja, dużo myśleliśmy o tej wełnie ale jednak padło na styro. Nie ma juz opcji powrotu do niej :)

Tak więc jedną ścianę już tak dokończe na szprycy tylko. Pozostałe 250m2 bede równał. Trza więcej piachu kupic :)

Dzięki wam !