Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna w ogrodzie

indikom

Recommended Posts

Chcę zainstalować 3 dodatkowe krany w ogrodzie (działka 2 tyś metrów). Woda z wodociągu, ale w przyszłości wykopię studnię naciekową i będę chciał dostarczać wodę do tych kranów ze studni. Rozprowadzę rury PE, nie wiem tylko jaką średnicę rury wybrać - 25mm czy 32mm? Zauważyłem, że można kupić rury czarne do nawadniania i niebieskie. Jakie są między nimi róznice?

Chcę zainstalować 3 dodatkowe krany w ogrodzie (działka 2 tyś metrów). Woda z wodociągu, ale w przyszłości wykopię studnię naciekową i będę chciał dostarczać wodę do tych kranów ze studni. Rozprowadzę rury PE, nie wiem tylko jaką średnicę rury wybrać - 25mm czy 32mm? Zauważyłem, że można kupić rury czarne do nawadniania i niebieskie. Jakie są między nimi róznice?

Rura 25mm przepompujesz pare m3 wody na godzine. Rura 32mm pewnie kilkanascie. Pierwsza zdecydowanie wystarczy, nawet 20mm by wystarczyło.

Czarne rury do nawodnien mają mniejsze maksymalne cisienie. chyba ze 6atm. Sa też bardziej elastyczne. Jak zamarzna z wodą w środku to im pewnie nic nie bedzie. Ja swojego nawodnienia ogrodu nigdy na zimę jakoś specjalnie nie oprozniam i nigdy nic sie nei stało. Te czarne maja na tyle cienkie scianki że złaczki są czesto wciskane. Szybkosc instalacji.

Jak robisz glęboko zakopna rure dystrybucyjną na lata ponizej glebokosci amarzania, to zdecydowania niebieska i skręcane złaczki. Podlaczenie do pompy też

Samo nawodnienie, juz plycej, spokojnie mozna robic na czarnych. Nie dosc ze taniej to i prosciej i wygodniej.