Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zatrzymanie wody spływajacej ze skarpy

indikom

Recommended Posts

W trakcie deszczu woda spływająca ze skarpy płynie pod drogą i wypływa w połowie mojej działki. Dom stoi w najniższym punkcie, więc w trakcie ulew praktycznie stoi w wodzie.

opis.jpg

Zastanawiam się nad zrobieniem drenażu pod płotem i rozprowadzenie wody na boki, ale nie jestem pewien czy to wystarczy. Grunt - czysty piasek.

Co radzicie?

Ta woda płynąc pod powierzchnią gruntu pod drogą, aż do miejsca gdzie wypływa ma kontakt z dużą powierzchnią gruntu rodzimego, ale on i tak nie nadąża jej wchłaniać w całości. Jest jej za dużo w krótkim czasie, jak na możliwości tego gruntu. Drenaż będzie miał trochę dodatkowej objętości retencyjnej, ale nie przyspieszy wchłaniania wody głębiej, więc rozsączyć się tego nie uda. Chyba że z drenażu zrobisz odpływ powierzchniowy gdzieś poniżej budynku.

Równie dobrze można zrobić rów przy płocie i z boku budynku, który odprowadzi wodę poniżej budynku. Pytanie tylko, czy jest ją gdzie odprowadzić, bo jak budynek stoi w wodzie i ona nie spływa dalej, to wnioskuję, że chyba nie ma (spadek terenu się kończy?). Więc do gruntu raczej jej nie wprowadzisz, chyba że jednak jest jakaś warstwa słabo przepuszczalna i dokopiesz się głębiej studnią chłonną. Ale przy takiej powierzchni "zlewni" to by musiała być bardzo wydajna studnia, a raczej kilka, więc mówimy o dużych kosztach.

Podsumowując, jak masz dokąd odprowadzić wodę powierzchniowo najtańszy i niezawodny będzie rów, drenaż droższy i może się zamulać. Wprowadzenie wody pod powierzchnię gruntu jest najprawdopodobniej mało możliwe.

W trakcie deszczu woda spływająca ze skarpy płynie pod drogą i wypływa w połowie mojej działki. Dom stoi w najniższym punkcie, więc w trakcie ulew praktycznie stoi w wodzie.

[ATTACH=CONFIG]411496[/ATTACH]

Zastanawiam się nad zrobieniem drenażu pod płotem i rozprowadzenie wody na boki, ale nie jestem pewien czy to wystarczy. Grunt - czysty piasek.

Co radzicie?

1. odwodnienie liniowe ( wzdłuż ściany budynku ) - dla łapania wody powierzchniowej

2. drenaż ( lub dwa ) od strony drogi i przy fundamentach budynku

3. zbadałbym stan zawilgocenia ścian fundamentowych i stan izolacji wodochronnych z możliwą wymianą na takie, które są adekwatne do ilości i naporu wody gruntowej

SzymonKc i ŁUKASZ ŁADZIŃSKI dziękuję za odpowiedź.

Pamiętajmy, że problem dotyczy tylko ulew. Budynek nie ma problemu z zawilgoceniem. Cały grunt to biały piaseczek i woda szybko wsiąka, po prostu skarpa duża i za dużo wody spływa.

Miałem pomysł by zrobić drenaż przy drodze, głębokość 1m i obłożyć jedną ścianę wykopu folią. Teoretycznie woda po napotkaniu przeszkody "chętniej" popłynie rurą drenażową. Mogę wydłużyć drenaż o 20m w bok. Rów niestety nie jest możliwy.

Czy robienie przeszkody wodzie w postaci 1m pasa folii ma sens?

Jeszcze raz powtórzę to co napisałem wcześniej.

Może być i drenaż zamiast rowu, można dać folie z jednej strony. Ale warunkiem działania drenażu jest to, że masz dokąd odprowadzić z niego wodę, która napłynie do rury drenarskiej, bo rozsączyć ją w gruncie gdzieś dalej może się nie udać. Masz gdzie ją wylać z tego drenażu żeby nie zagrażała budynkowi?

Jeżeli piasek jest drobny to wcale nie chłonie szybko wody, a dowodem na to jest wybijanie wody niżej. Drenaż nie poprawi właściwości gruntu, może odprowadzić z niego nadmiar wody, jeżeli będzie miał ujście gdzieś niżej.

Edytowane przez SzymonKc

Ukształtowanie terenu działki wygląda mniej więcej tak:

opis2.jpg

Jak widać na szkicu mniej więcej 20 m od mojej granicy sąsiad ma stawek i być może zgodziłby się na odprowadzenie drenarki do tego stawku.

Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, jeżeli ukształtowanie terenu jest takie, ze opada on w narożnik mojej działki, to być może samo wkopanie przegrody przy drodze w postaci pasa folii mogłoby skierować wodę (z ulewy) na bok i ominęłaby dom. Czy jest możliwe, że bez drenarki, wkopując tylko folię zmusiłbym wodę do ominięcia domu?