indikom 21.04.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 W trakcie deszczu woda spływająca ze skarpy płynie pod drogą i wypływa w połowie mojej działki. Dom stoi w najniższym punkcie, więc w trakcie ulew praktycznie stoi w wodzie. Zastanawiam się nad zrobieniem drenażu pod płotem i rozprowadzenie wody na boki, ale nie jestem pewien czy to wystarczy. Grunt - czysty piasek. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 21.04.2018 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Ta woda płynąc pod powierzchnią gruntu pod drogą, aż do miejsca gdzie wypływa ma kontakt z dużą powierzchnią gruntu rodzimego, ale on i tak nie nadąża jej wchłaniać w całości. Jest jej za dużo w krótkim czasie, jak na możliwości tego gruntu. Drenaż będzie miał trochę dodatkowej objętości retencyjnej, ale nie przyspieszy wchłaniania wody głębiej, więc rozsączyć się tego nie uda. Chyba że z drenażu zrobisz odpływ powierzchniowy gdzieś poniżej budynku.Równie dobrze można zrobić rów przy płocie i z boku budynku, który odprowadzi wodę poniżej budynku. Pytanie tylko, czy jest ją gdzie odprowadzić, bo jak budynek stoi w wodzie i ona nie spływa dalej, to wnioskuję, że chyba nie ma (spadek terenu się kończy?). Więc do gruntu raczej jej nie wprowadzisz, chyba że jednak jest jakaś warstwa słabo przepuszczalna i dokopiesz się głębiej studnią chłonną. Ale przy takiej powierzchni "zlewni" to by musiała być bardzo wydajna studnia, a raczej kilka, więc mówimy o dużych kosztach. Podsumowując, jak masz dokąd odprowadzić wodę powierzchniowo najtańszy i niezawodny będzie rów, drenaż droższy i może się zamulać. Wprowadzenie wody pod powierzchnię gruntu jest najprawdopodobniej mało możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 21.04.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 W trakcie deszczu woda spływająca ze skarpy płynie pod drogą i wypływa w połowie mojej działki. Dom stoi w najniższym punkcie, więc w trakcie ulew praktycznie stoi w wodzie. [ATTACH=CONFIG]411496[/ATTACH] Zastanawiam się nad zrobieniem drenażu pod płotem i rozprowadzenie wody na boki, ale nie jestem pewien czy to wystarczy. Grunt - czysty piasek. Co radzicie? 1. odwodnienie liniowe ( wzdłuż ściany budynku ) - dla łapania wody powierzchniowej 2. drenaż ( lub dwa ) od strony drogi i przy fundamentach budynku 3. zbadałbym stan zawilgocenia ścian fundamentowych i stan izolacji wodochronnych z możliwą wymianą na takie, które są adekwatne do ilości i naporu wody gruntowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indikom 22.04.2018 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 SzymonKc i ŁUKASZ ŁADZIŃSKI dziękuję za odpowiedź. Pamiętajmy, że problem dotyczy tylko ulew. Budynek nie ma problemu z zawilgoceniem. Cały grunt to biały piaseczek i woda szybko wsiąka, po prostu skarpa duża i za dużo wody spływa. Miałem pomysł by zrobić drenaż przy drodze, głębokość 1m i obłożyć jedną ścianę wykopu folią. Teoretycznie woda po napotkaniu przeszkody "chętniej" popłynie rurą drenażową. Mogę wydłużyć drenaż o 20m w bok. Rów niestety nie jest możliwy.Czy robienie przeszkody wodzie w postaci 1m pasa folii ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 22.04.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 (edytowane) Jeszcze raz powtórzę to co napisałem wcześniej.Może być i drenaż zamiast rowu, można dać folie z jednej strony. Ale warunkiem działania drenażu jest to, że masz dokąd odprowadzić z niego wodę, która napłynie do rury drenarskiej, bo rozsączyć ją w gruncie gdzieś dalej może się nie udać. Masz gdzie ją wylać z tego drenażu żeby nie zagrażała budynkowi?Jeżeli piasek jest drobny to wcale nie chłonie szybko wody, a dowodem na to jest wybijanie wody niżej. Drenaż nie poprawi właściwości gruntu, może odprowadzić z niego nadmiar wody, jeżeli będzie miał ujście gdzieś niżej. Edytowane 22 Kwietnia 2018 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indikom 22.04.2018 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Ukształtowanie terenu działki wygląda mniej więcej tak: Jak widać na szkicu mniej więcej 20 m od mojej granicy sąsiad ma stawek i być może zgodziłby się na odprowadzenie drenarki do tego stawku. Zastanawiam się tylko nad jedną rzeczą, jeżeli ukształtowanie terenu jest takie, ze opada on w narożnik mojej działki, to być może samo wkopanie przegrody przy drodze w postaci pasa folii mogłoby skierować wodę (z ulewy) na bok i ominęłaby dom. Czy jest możliwe, że bez drenarki, wkopując tylko folię zmusiłbym wodę do ominięcia domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 22.04.2018 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Raczej wypłynie na wierzch przy folii i przepłynie nad nią w stronę domu. Rów lub drenaż wzdłuż drogi z odpływem na powierzchnię w niskim narożniku działki lub do stawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indikom 23.04.2018 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 SzymonKc, dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts