Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał samochodowy - jakie bloczki

Namape

Recommended Posts

Witam. Jestem przed budową (samodzielną :D ) kanału samochodowego. Niejedno forum przeczytałem i każdy poleca co innego - najprościej albo gotowe albo kogoś nająć :D ale że lubię sam "dłubać" to proszę o poradę - mianowicie:

1. Chcę budować z bloczków fundamentowych (mam do wyboru dwa wymiary: 12x24x38 i 14x24x38.

2. I teraz moje pytanie - który wybrać i czy mogę je stawiać pionowo a nie poziomo?

Z góry dziękuję za rady

Jak masz wysoko wodę na działce lub gliniasty teren, albo w dołku to odpuść budowę kanału bo będziesz miał kałużę albo basen zamiast kanału. Ja kupiłem gotowca ... drogiego gotowca i miał być szczelny i wcale nie jest, mam w jednym miejscu przeciek i sobie strużka wody płynie. A nie mam wysoko wody, ale glinę na działce i tam wokół kanału się gromadzi. Budując samodzielnie kanał z bloczków będziesz miał spore wyzwanie żeby to uszczelnić.

Wodę mam bardzo nisko - prawie 3 m poniżej terenu. Mam też zrobione odwodnienie pod domem. Dom na górce, więc same zalety. A teren - około 30 cm ziemi, później około 50 cm piach (może więcej) i dalej piach iłem raczej. Glina bardzo głęboko mam.

A pomysł na uszczelnienie w sumie już mam i o to się nie martwię

Ale weź pod uwagę że mam 174 cm :/

165cm + 20cm (prześwit samochodu) = 185cm do spodu samochodu.

Głowa będzie 11cm niżej.

Weź narzędzia i sprawdź na jakiej wysokości najwygodniej operuje się rękoma z narzędziami i dopasuj głębokość..

Był chyba na tym forum raz bardzo obszerny temat o budowie kanału. Jak Wam ciekną te gotowce? Ja raz miałem w głowie kanal :)(a moze nie raz :D) to najpierw bym wybrał dół, na spodzie pierwszy chudziak z 10cm zeby było równo, na to trzy warstwy folii, potem już drugi chudziak z 10 - 15cm i z niego startował z bloczkami, folia pod spodem drugiego chudziaka i okalająca bloczki - tak bym zrobił, i nie jedna ale ze trzy, a jak te gotowce Wam dawali to tak na zywca w ziemie dawaliscie czy izolowaliscie chocby ta folia? Folie bym wywinął u góry nad ostatni bloczek i na to z 5-10cm wylewki - po prostu zeby zrownac sie z reszta poziomu w garazu

Gotowiec miał nie przeciekać i to było założenie dla którego go kupiłem ... niestety jak to zwykle w budowalnce bywa mija się to z prawdą bo producent robi sobie żarty z kupujących i żeby nikogo indywidualnie nie obrażać powiem zbiorczo ... nie kupujcie gotowców bo się nie opłaca. Nie po to wywaliłem te kilka tysięcy zł, wymalowałem go dodatkowo i osadziłem tak równo jak się da. Teraz kombinuje jak go uszczelnić żeby się nie lało. I tutaj jest coś co się sprawdza owszem kanał jest szczelny tylko w jedną stronę ... jak woda wleci to już nie wyleci. A gwarancja .... ha ha ha w budowlance nie istnieje takie coś.

Naprawa kanału ..... to temat rzeka,ale jest do ogarnięcia nawet przez kogoś kto kielni czy szpachli nigdy w dłoniach nie trzymał.

Szkło wodne

Szkło wodne odgrywa w tym rolę nie do przecenienia.

-------------------------------------------------------------------

Aby doradzić jak to naprawić to napisz co się konkretnie dzieje.

Czy przepuszcza ściana,,czy podłoga.

Są pęknięcia czy woda wchodzi "punktowo"?

Przepuszcza ściana ok 15 cm nad podłogą, punktowo, bez pęknięć, taki mini kanalik się znalazł jakimś sposobem. Podkułem trochę to miejsce i zapaćkałem tymczasowo żeby mi się nie lało ... nic się nie trzymało poza smarem towotem :D

Wysmarowałeś to towotem?

Myślałem że mnie już nic nie zdziwi.....,to żart,nie gniewaj się

----------------------

Silne detergenty i zmyj to dziadostwo,wyszoruj porządnie a najlepiej to skuj do żywego.................

ten kanalik rozwierć,na wylot... np wiertło 12 lub większe,nic się nie bój ,gorzej nie będzie ,

Zrób tak.....

w ten rozwiercony kanalik napryskaj szkła wodnego,najlepiej się do tego nadaje taki spryskiwacz ręczny z pompką,pół litra albo litr wody do tego wchodzi,w marketach,w sklepach ogrodniczych tego od groma,kilkanaście złociszy to kosztuje a przydaje się do wszystkiego,nawet oprysk tym na upartego zrobisz.

Dyszę ostaw aby strumień leciał,nie mgiełka.

Po napryskaniu szkła wodnego ,zrób zaprawę ,..cement-piasek.. proporcje to 1/3... kielnia cementu i trzy kielnie piachu, do tej zaprawy wlej tak około "pięćdziesiątki " szkła wodnego i rozrób z wodą ale nie za rzadką ale i nie za gęstą,wpychaj to do tej rozwierconej dziury....zaprawa będzie dosyć szybko "tężała".to efekt szkła wodnego,nie przejmuj się tylko wpychaj do dziury i co ważne ...wbijaj ten wynalazek do samego końca,do wbijania użyj jakiej grubszej śruby albo jakiego kołka drewnianego,pomagaj sobie młotkiem.Ma być ubite,ale z czuciem abyś ściany nie rozwalił.

Na koniec taką samą zaprawą wyrównaj to co skułeś i pomaluj ścianę szkłem wodnym.

Zacznij od podłogi i jedż w górę,taki pas pomaluj,tak z pół metra od podłogi,najlepiej przez całą ścianę,jak starczy szkła wodnego to możesz i całą ścianę machnąć,nie zaszkodzi.

Odczekaj ze dwa dni aż wyschnie i możesz pomalować ścianę farbą olejną

Natomiast gdy non stop sączy się woda....to procedury te same ale zanim zaczniesz wbijać zaprawę ze szkłem wodnym to .....zwiń kawałek folii może być z reklamówki i wbij taki korek foliowy,następnie zrób taki sam korek z folii ale upaćkaj ten korek zaprawą ,najlepiej upaćkaj kawałek folii i zwiń z tego kulkę .wbij to w dziurę i ubij,póżniej sama zaprawa ze szkłem wodnym.

Szkło wodne dostaniesz w każdym markecie budowlanym.

Powodzenia

Wysmarowałeś to towotem?

Myślałem że mnie już nic nie zdziwi.....,to żart,nie gniewaj się

Musiałem czymś wysmarować na szybko bo się sączyło i już miałem kałużę w kanale, to było w sobotę po południu więc nic innego bym nie znalazł a do poniedziałku byłby basen - to taki tymczas ale trzyma :D. Dopiero teraz mogę wziąć się za naprawę. Z tym wierceniem dziury to tak średnio mi się wydaje bo kanalik może być różnie ułożony wiertło zrobi poziomą prostą linię a kanalik może mieć krętą drogę nawet kilka cm wyżej lub niżej

Można po kawałku wiercić,..np. centymetr czy dwa i oczyścić odwiert,najlepiej odkurzaczem,masz czysto i widzisz co się dzieje..

zawsze możesz korygować,.. czy po skosie ,czy w dół,w bok czy do góry,i tak kawałek po kawałku.

Można co prawda użyć małego i wąskiego ,ale ostrego przecinaka... jednak istnieje ryzyko że może od uderzeń młotka coś popękać.

Ściany gotowca to za grube nie są ,a zbrojenie jakie jest to wie tylko producent.

Skoro wyciek nie jest duży,bo powstrzymał to towot,to możesz spróbować wyszorować ten wynalazek sztywną szczotką i gorącą wodą z ludwikiem.

Wbić w ten kanalik czopa z folii i jak nie będzie wycieku to pomalować nawet pędzlem szkłem wodnym i zakitować zaprawą też ze szkłem wodnym.