areczekk83 22.04.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 WitamZastanawiam sie nad wyborem pompy ciepła do domu energooszczednego 180m2 uzytkowej po podłodze , ktora z tych pomp bedzie lepiej sie nadawała ?Panasonic TCAP 9kW Seria H sprawnosc do -28 COP 4,84 czy nowy model Daikia Altherma III 8kW seria Bluevolution na czynnik R-32 sprawnosc do -25 COP 5,2 ??? Dom Dobrze ocieplony .. Zastanawiam sie nad Daikinem Altherma III 8kW tylko czy te 8kw wystarczy na moje 180m2 po podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.04.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Witam ... Dom Dobrze ocieplony .. Zastanawiam sie nad Daikinem Altherma III 8kW tylko czy te 8kw wystarczy na moje 180m2 po podłodze? Tu nie trzeba zastanawiania sie i bo i tak nic nie wymyslisz, tu potrzeba wykonania dokladnych i rzetelnych obliczen OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 22.04.2018 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Dziekuje za odp .. a ktora z tych pomp bedzie lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 27.04.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Dziekuje za odp .. a ktora z tych pomp bedzie lepsza? Zapraszam do obejrzenia u mnie w biurze obok siebie stoi Panasonic seria H oraz Daikin Altherma III 8kW obie podłączone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 28.04.2018 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ktora z tych pomp bedzie lepsza? i ile by kosztował z podłaczeniem Daikin Altherma 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ktora z tych pomp bedzie lepsza? i ile by kosztował z podłaczeniem Daikin Altherma 3? Od razu zaznaczaj,że bez bufora Ktora z tych pomp bedzie lepsza? i ile by kosztował z podłaczeniem Daikin Altherma 3? A tak gwoli orientacji w cenach: -T-CAP 9kW ok.20tys.zl(1F) -zasobnik cwu ok.2tys zł -montaż ok.3tys zł Łącznie ok.25-26tys.zl. Będzie mniej to pozytywnie się zaskoczysz,będzie więcej,zmień instalatora bo ten chce Cię ostrzyc Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Tomaszs131 Łączenie postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.04.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Trochę nie doszacowałeś koszt montażu, za montaż teraz chcą ok 2,5 tyś, zbiornik do pompy za 2-tyś to taki najtańszy, taki wlasciwy to 3-4 tyś, a gdzie zawór trojdrożny z słownikiem, rurki, otuliny, zbiornik wyrównawczy i inne elementy....Do pompy aby pracowała trzeba doliczyć min 7 tyś, choć mam ofertę na T Cap z montazem za 26 tyś ze zbiornikiem z nierdzewki ale sama pompa kosztuje kolo 18 tyś. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Trochę nie doszacowałeś koszt montażu, za montaż teraz chcą ok 2,5 tyś, zbiornik do pompy za 2-tyś to taki najtańszy, taki wlasciwy to 3-4 tyś, a gdzie zawór trojdrowowy z słownikiem, rurki, otuliny, zbiornik wyrównawczy i inne elementy.... Do pompy aby pracowała trzeba doliczyć min 7 tyś. W cenie montażu za 3 klocki powinno wchodzić wszystko czyli i zawór i otuliny bo przecież nie sama robocizna 400zl/h. Nie mam żadnego siłownika. Zasobnik cwu ? Od 5 lat śmiga mi Galmet 300l za ok.1700zl zatem po ch...droższy ? Nie jest właściwy bo za tani ? Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.04.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja kupię pompę, zbiornik, i znajdź mi gościa co zamontuje z.materialami kotlownie za 3 tyś?Standardowa cena to 2,5 tyś montaż a na pompie ma 5-klocków marży więc dniówka 7,5 tyś ale narzekają że bida na chleb nie ma.Mam kilka wycen i każdy liczy ok 4 tyś za montaż z materiałami podlaczeniowymi.Galmet taki do węgla z małą 1-wężownicą?Każdy tu twierdzi że powinien być z pojemną dużą wężownicą, a Galmet maxi czy Termet to.3,5 tyś. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez maciuspala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 28.04.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Taka uwaga dla czytających, ja kompletnie ignoruję wpisy użytkownika Arturo72, ciężko wymienić listę powodów dlaczego w jednym wątku.Na wszystkie inne bardzo chętnie odpowiem. odpowiadając na pytanie areczekk83Ciężko ocenić która lepsza, trzeba spojrzeć w projekt i wtedy można coś więcej powiedzieć.Panasonic T-CAP 9kW to bardzo mocna pompa dysponująca bardzo dużą mocą nawet przy -20st.C, do tego jest w stanie wytworzyć wodę 55st.C nawet przy -23st.C Daikin tego nie potrafi.Za to daikin jest fizycznie mniejszy łatwiej schować, cichy i do tego ma dobre parametry przy temperaturach bliskich 0st.C Cenowo wychodzą podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ja kupię pompę, zbiornik, i znajdź mi gościa co zamontuje z.materialami kotlownie za 3 tyś? Standardowa cena to 2,5 tyś montaż a na pompie ma 5-klocków marży więc dniówka 7,5 tyś ale narzekają że bida na chleb nie ma. Mam kilka wycen i każdy liczy ok 4 tyś za montaż z materiałami podlaczeniowymi. Galmet taki do węgla z małą 1-wężownicą? Każdy tu twierdzi że powinien być z pojemną dużą wężownicą, a Galmet maxi czy Termet to.3,5 tyś. Galmet taki jaki powinien być czyli sgws: http://allegro.pl/wymiennik-zasobnik-galmet-sgws-300l-1-wezownica-i7186655338.html Od 5 lat sprawdza się bez zarzutu ale dla Ciebie może być za tani bo lubisz drogo Nie wiem kto to jest każdy A że sami nakrecacie się i podkladacie się jako owieczki do strzyżenia zamiast punktowac w trakcie negocjacji merytorycznie znając ceny to tak macie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 28.04.2018 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Akurat wersję 200-l mogę mieć za 1100 zl ale niektórzy twierdzą że to pod węgiel a pod pompę ma za małą wężownice 1,4 m2, wolę wydać 1,1 niż 4 ma Termeta:-)Uwierz mi nie dam się ostrzyc....z tego powodu mało osób chce u mnie robić....bo wiedzą że u mnie tylko robocizna bo materiały sam załatwiam a na materiałach wyciągają więcej niż na robociznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.04.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Akurat wersję 200-l mogę mieć za 1100 zl ale niektórzy twierdzą że to pod węgiel a pod pompę ma za małą wężownice 1,4 m2, wolę wydać 1,1 niż 4 ma Termeta:-) Uwierz mi nie dam się ostrzyc....z tego powodu mało osób chce u mnie robić....bo wiedzą że u mnie tylko robocizna bo materiały sam załatwiam a na materiałach wyciągają więcej niż na robociznie. Niektórzy twierdzą,że bufor jest niezbędny do pompy ciepła Ja mam bezpośrednio wpieta pod rozdzielacz i tak od 5 lat. Zatem warto wierzyć "niektórym" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 U mnie jest podobnie, trzy piętra ogrzewania podłogowego bez bufora i siłowników na pomieszczenia. Wszystko działa jak powinno, czyli b.dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 29.04.2018 02:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 To może inaczej zapytam która z tych pomp będzie bardziej oszczędna? Czy faktycznie Daikin z czynnikiem R32 będzie oszczedniejszy? Czy daikin altherma 3 o mocy 8kw poradzi sobie w domu energooszczędnym gdzie po podłodze wychodzi 180m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.04.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Jak chcesz to porównać to możesz wziąć sobie testy np. BAFA i tam jest jasne: Panasonic ma lepsze parametry niż Daikin, Altherma ma trochę innych zalet ale w porównaniu z Panasonic T-CAP na pewno nie będzie to COP czy moc. Jednostka zewnętrzna jest mniejsza, cichsza, ma większe grzałki a to czasem się przydaje. Miałem np. klienta który budował dom z możliwością adaptacji poddasza ale nie wiedział czy będzie to robił. Dlatego pompa z dużymi grzałkami była dla niego dobrym rozwiązaniem. Bojak sie zdecyduje to te grzałki 6kW mu spokojnie pociągną poddasza tanim kosztem. Serię Altherma 3 można bardziej porównywać z Panasonic SDC, tam COP wygląda lepiej, tylko cena będzie wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.04.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 raz Daikin ma cop 4,9 inny Daikin ma COP 5,15. Tak można wszystko udowodnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.04.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 raz Daikin ma cop 4,9 inny Daikin ma COP 5,15. Tak można wszystko udowodnić No bo raz jest 8kW a raz 6kW wystarczy czytać a nie od razu szukać spisku, i zaczepki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.04.2018 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 No bo raz jest 8kW a raz 6kW wystarczy czytać a nie od razu szukać spisku, i zaczepki. Napisałem że jeden ma taki , a drugi ( w domyśle inny ) ma inny cop. Trzeba czytać , a nie szukać spisku i zaczepki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.04.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Napisałem że jeden ma taki , a drugi ( w domyśle inny ) ma inny cop. Trzeba czytać , a nie szukać spisku i zaczepki no i co miał wnieść do tematu ten komentarz? poza zaczepką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts