Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic TCAP 9kW Seria H czy Daikin Altherma III 8kW

areczekk83

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam sie nad wyborem pompy ciepła do domu energooszczednego 180m2 uzytkowej po podłodze , ktora z tych pomp bedzie lepiej sie nadawała ?

Panasonic TCAP 9kW Seria H sprawnosc do -28 COP 4,84 czy nowy model Daikia Altherma III 8kW seria Bluevolution na czynnik R-32 sprawnosc do -25 COP 5,2 ??? Dom Dobrze ocieplony .. Zastanawiam sie nad Daikinem Altherma III 8kW tylko czy te 8kw wystarczy na moje 180m2 po podłodze?

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ktora z tych pomp bedzie lepsza? i ile by kosztował z podłaczeniem Daikin Altherma 3?

Od razu zaznaczaj,że bez bufora ;)

Ktora z tych pomp bedzie lepsza? i ile by kosztował z podłaczeniem Daikin Altherma 3?

A tak gwoli orientacji w cenach:

-T-CAP 9kW ok.20tys.zl(1F)

-zasobnik cwu ok.2tys zł

-montaż ok.3tys zł

Łącznie ok.25-26tys.zl.

Będzie mniej to pozytywnie się zaskoczysz,będzie więcej,zmień instalatora bo ten chce Cię ostrzyc ;)

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Trochę nie doszacowałeś koszt montażu, za montaż teraz chcą ok 2,5 tyś, zbiornik do pompy za 2-tyś to taki najtańszy, taki wlasciwy to 3-4 tyś, a gdzie zawór trojdrożny z słownikiem, rurki, otuliny, zbiornik wyrównawczy i inne elementy....

Do pompy aby pracowała trzeba doliczyć min 7 tyś, choć mam ofertę na T Cap z montazem za 26 tyś ze zbiornikiem z nierdzewki ale sama pompa kosztuje kolo 18 tyś.

Edytowane przez maciuspala

Gość Arturo72
Trochę nie doszacowałeś koszt montażu, za montaż teraz chcą ok 2,5 tyś, zbiornik do pompy za 2-tyś to taki najtańszy, taki wlasciwy to 3-4 tyś, a gdzie zawór trojdrowowy z słownikiem, rurki, otuliny, zbiornik wyrównawczy i inne elementy....

Do pompy aby pracowała trzeba doliczyć min 7 tyś.

W cenie montażu za 3 klocki powinno wchodzić wszystko czyli i zawór i otuliny bo przecież nie sama robocizna 400zl/h.

Nie mam żadnego siłownika.

Zasobnik cwu ? Od 5 lat śmiga mi Galmet 300l za ok.1700zl zatem po ch...droższy ? Nie jest właściwy bo za tani ?

Edytowane przez Arturo72

Ja kupię pompę, zbiornik, i znajdź mi gościa co zamontuje z.materialami kotlownie za 3 tyś?

Standardowa cena to 2,5 tyś montaż a na pompie ma 5-klocków marży więc dniówka 7,5 tyś ale narzekają że bida na chleb nie ma.

Mam kilka wycen i każdy liczy ok 4 tyś za montaż z materiałami podlaczeniowymi.

Galmet taki do węgla z małą 1-wężownicą?

Każdy tu twierdzi że powinien być z pojemną dużą wężownicą, a Galmet maxi czy Termet to.3,5 tyś.

Edytowane przez maciuspala

Taka uwaga dla czytających, ja kompletnie ignoruję wpisy użytkownika Arturo72, ciężko wymienić listę powodów dlaczego w jednym wątku.

Na wszystkie inne bardzo chętnie odpowiem.

odpowiadając na pytanie areczekk83

Ciężko ocenić która lepsza, trzeba spojrzeć w projekt i wtedy można coś więcej powiedzieć.

Panasonic T-CAP 9kW to bardzo mocna pompa dysponująca bardzo dużą mocą nawet przy -20st.C, do tego jest w stanie wytworzyć wodę 55st.C nawet przy -23st.C Daikin tego nie potrafi.

Za to daikin jest fizycznie mniejszy łatwiej schować, cichy i do tego ma dobre parametry przy temperaturach bliskich 0st.C

Cenowo wychodzą podobnie.

Gość Arturo72
Ja kupię pompę, zbiornik, i znajdź mi gościa co zamontuje z.materialami kotlownie za 3 tyś?

Standardowa cena to 2,5 tyś montaż a na pompie ma 5-klocków marży więc dniówka 7,5 tyś ale narzekają że bida na chleb nie ma.

Mam kilka wycen i każdy liczy ok 4 tyś za montaż z materiałami podlaczeniowymi.

Galmet taki do węgla z małą 1-wężownicą?

Każdy tu twierdzi że powinien być z pojemną dużą wężownicą, a Galmet maxi czy Termet to.3,5 tyś.

Galmet taki jaki powinien być czyli sgws:

http://allegro.pl/wymiennik-zasobnik-galmet-sgws-300l-1-wezownica-i7186655338.html

Od 5 lat sprawdza się bez zarzutu ale dla Ciebie może być za tani bo lubisz drogo :D

Nie wiem kto to jest każdy ;)

A że sami nakrecacie się i podkladacie się jako owieczki do strzyżenia zamiast punktowac w trakcie negocjacji merytorycznie znając ceny to tak macie.

Akurat wersję 200-l mogę mieć za 1100 zl ale niektórzy twierdzą że to pod węgiel a pod pompę ma za małą wężownice 1,4 m2, wolę wydać 1,1 niż 4 ma Termeta:-)

Uwierz mi nie dam się ostrzyc....z tego powodu mało osób chce u mnie robić....bo wiedzą że u mnie tylko robocizna bo materiały sam załatwiam a na materiałach wyciągają więcej niż na robociznie.

Gość Arturo72
Akurat wersję 200-l mogę mieć za 1100 zl ale niektórzy twierdzą że to pod węgiel a pod pompę ma za małą wężownice 1,4 m2, wolę wydać 1,1 niż 4 ma Termeta:-)

Uwierz mi nie dam się ostrzyc....z tego powodu mało osób chce u mnie robić....bo wiedzą że u mnie tylko robocizna bo materiały sam załatwiam a na materiałach wyciągają więcej niż na robociznie.

Niektórzy twierdzą,że bufor jest niezbędny do pompy ciepła ;)

Ja mam bezpośrednio wpieta pod rozdzielacz i tak od 5 lat.

Zatem warto wierzyć "niektórym" ? ;)

Jak chcesz to porównać to możesz wziąć sobie testy np. BAFA

i tam jest jasne:

pnaa.jpg

Panasonic ma lepsze parametry niż Daikin,

Altherma ma trochę innych zalet ale w porównaniu z Panasonic T-CAP na pewno nie będzie to COP czy moc.

Jednostka zewnętrzna jest mniejsza, cichsza, ma większe grzałki a to czasem się przydaje. Miałem np. klienta który budował dom z możliwością adaptacji poddasza ale nie wiedział czy będzie to robił. Dlatego pompa z dużymi grzałkami była dla niego dobrym rozwiązaniem. Bojak sie zdecyduje to te grzałki 6kW mu spokojnie pociągną poddasza tanim kosztem.

Serię Altherma 3 można bardziej porównywać z Panasonic SDC, tam COP wygląda lepiej, tylko cena będzie wyższa.

sdc.jpg