okobar 29.04.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 To może inaczej zapytam która z tych pomp będzie bardziej oszczędna? Czy faktycznie Daikin z czynnikiem R32 będzie oszczedniejszy? Czy daikin altherma 3 o mocy 8kw poradzi sobie w domu energooszczędnym gdzie po podłodze wychodzi 180m2 ? zrób OZC będziesz wiedział... my nie jesteśmy wszystkowiedzący o Twoim domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 29.04.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Witam,no i tu mamy pewną „żabę” do przełknięcia :-COP dla mocy X -COP dla mocy znacznie mniejszej od X (w tej samej temp zewn)W tabelkach wygląda ok....Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.04.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Witam, no i tu mamy pewną „żabę” do przełknięcia : -COP dla mocy X -COP dla mocy znacznie mniejszej od X (w tej samej temp zewn) W tabelkach wygląda ok.... Pzdr Czasem jest tak że mniejszy COP ale moc większa będzie zyskowniejsze dzięki np. grzaniu w 2 taryfie, lub tym że nie wspomaga się grzałką. Ale za bardzo ciężko to policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 30.04.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Czyż to nie słowa CNC ? Mówiłem, że chorągiewka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 02.05.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 To może inaczej zapytam która z tych pomp będzie bardziej oszczędna? Czy faktycznie Daikin z czynnikiem R32 będzie oszczedniejszy? Czy daikin altherma 3 o mocy 8kw poradzi sobie w domu energooszczędnym gdzie po podłodze wychodzi 180m2 ? Aby stwierdzić, która z tych pomp bedzie bardziej oszczędna musisz zrobić symulację kosztów zuzycia energii i oszacować SCOP. Producent Althermy udostępnia do tego celu oprogramowanie. Punktem wyjścia dla takiej symulacji jest zapotrzebowanie na moc grzewczą i ciepło. Możesz je obliczyć lub przyjąć szacunkowo. Jeśli to dom energooszczędny, aktualnie budowany, to Altherma 3, 8-ka poradzi sobie jego ogrzaniem bez żadnego problemu. Mało prawdopodobne by zapotrzebowanie na moc grzewcza przekroczyło u ciebie 8-9 kW. Raczej na poziomie 6-8 kW Szacunkowy koszt eksploatacji możesz też odczytać z etykiety energetycznej Althermy 3. Dla 8-ki będzie on dość zbliżony do Twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areczekk83 02.05.2018 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Pewnie Daikin 8kw by wystarczy ale CNC pisze ze Panasonic ma lepszą sprawność ..sam juz nie wiem na jaki model postawić. Panasonic chyba daje 5lat GW na sprężarke a to duży + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 02.05.2018 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Pewnie Daikin 8kw by wystarczy ale CNC pisze ze Panasonic ma lepszą sprawność ..sam juz nie wiem na jaki model postawić. Panasonic chyba daje 5lat GW na sprężarke a to duży + Musisz pokazać liczby co do Twojego budynku bo samo 180m2 i energooszczędny dużo nie mówi. Byłeś u mnie na stronie: http://cncpompyciepla.pl/kalkulator/ robiłeś kalkulator? Jak tak to wstaw link do wyniku i zobaczymy coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.05.2018 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 (edytowane) Sterownik Daikin Altherma III http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2 Fwatch%3Fv%3DNjpyMDap5IY%26feature%3Dyoutu.be Edytowane 5 Maja 2018 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkmp 05.05.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Stoję przed podobnym problemem, OZC przeliczone:Zapotrzebowanie na ciepło: 8226 kWh/rokΦHL: 5407WPowierzchnia ogrzewana: 212,2m2 (użytkowa około 180m2)Wcześniej myślałem o Daikin Altherma 8kW lub Panasonic TCap 9kW, ale teraz po uwzględnieniu docelowych okien zastanawiam się nad Daikim Altherma III 6kW - czy taka pompa wystarczy w "czarnej" godzinie (z grzałkami). I co z CWU? Dlatego śledzę z zaciekawieniem, dom podobny. Zastanawiam się też nad dofinansowaniem do PC ale WFOSiGW właśnie teraz zawiesił w moim województwie program dofinansowania, ponoć ma być jakiś program ogólnokrajowy realizowany przez NFOSiGW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 05.05.2018 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 6-ka oradzi sobie bez problemu z takim zapotrzebowaniem na moc i ciepło. I nie tylko w „czarnej” godzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.05.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Stoję przed podobnym problemem, OZC przeliczone: Zapotrzebowanie na ciepło: 8226 kWh/rok ΦHL: 5407W Powierzchnia ogrzewana: 212,2m2 (użytkowa około 180m2) Wcześniej myślałem o Daikin Altherma 8kW lub Panasonic TCap 9kW, ale teraz po uwzględnieniu docelowych okien zastanawiam się nad Daikim Altherma III 6kW - czy taka pompa wystarczy w "czarnej" godzinie (z grzałkami). I co z CWU? Dlatego śledzę z zaciekawieniem, dom podobny. Zastanawiam się też nad dofinansowaniem do PC ale WFOSiGW właśnie teraz zawiesił w moim województwie program dofinansowania, ponoć ma być jakiś program ogólnokrajowy realizowany przez NFOSiGW. To zapotrzebowanie na ciepło masz na pewno ok? Bo jeżeli tak to roczne ogrzewanie będzie kosztować mniej niż 800zł . A to był by bardzo dobry wynik., Przy tym zapotrzebowaniu nawet Daikin 4kW lub Pansonic SDC 7kW bo nawet jak sobie przy -15st.C te dołączą grzałki to przecież nic strasznego. Model Daikina 6kW praktycznie bez grzałek, nawet przy -20st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Stoję przed podobnym problemem, OZC przeliczone: Zapotrzebowanie na ciepło: 8226 kWh/rok ΦHL: 5407W Powierzchnia ogrzewana: 212,2m2 (użytkowa około 180m2) Wcześniej myślałem o Daikin Altherma 8kW lub Panasonic TCap 9kW, ale teraz po uwzględnieniu docelowych okien zastanawiam się nad Daikim Altherma III 6kW - czy taka pompa wystarczy w "czarnej" godzinie (z grzałkami). I co z CWU? Dlatego śledzę z zaciekawieniem, dom podobny. Zastanawiam się też nad dofinansowaniem do PC ale WFOSiGW właśnie teraz zawiesił w moim województwie program dofinansowania, ponoć ma być jakiś program ogólnokrajowy realizowany przez NFOSiGW. Z czego ty masz dom? Tak małe zapotrzebowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 06.05.2018 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ja również rozważam montaż altermy 3 8kW, tylko że drugą opcję stanowi Samsung EHS 12 kW. Cena oczywiście na duży plus dla Samsunga. Moje ozc 8.2 kw przy -20/22. Chciałbym wybrać pompę o której będę pamiętał tylko przy okazji zbliżających się przeglądach serwisowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 06.05.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Ja również rozważam montaż altermy 3 8kW, tylko że drugą opcję stanowi Samsung EHS 12 kW. Cena oczywiście na duży plus dla Samsunga. Moje ozc 8.2 kw przy -20/22. Chciałbym wybrać pompę o której będę pamiętał tylko przy okazji zbliżających się przeglądach serwisowych. Samsung EHS to przepaść do Althermy. Montuję samsungi więc wiem dokładnie, ale Samsung EHS jest mocniejszy przy niskich temperaturach ale cena powinna być podobna tych urządzeń. Samsung przynajmniej u mnie wychodzi podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 07.05.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Samsung EHS to przepaść do Althermy. Montuję samsungi więc wiem dokładnie, ale Samsung EHS jest mocniejszy przy niskich temperaturach ale cena powinna być podobna tych urządzeń. Samsung przynajmniej u mnie wychodzi podobnie. Mówisz o zwykłej jednostce EHS czy TDM? Samsung w porównaniu do Althermy jest podobny tani w serwisowaniu. Zresztą ciężko znaleźć jakieś negatywne opinie na FM w stosunku do Samsunga. Czy ta przepaść (technologiczna jak rozumiem) jest warta każdej wydanej złotówki? W niskich temperaturach Altherma 3 traci niedużo, bo jednostka 8 kW przy - 20 daje 6.75 kW, natomiast przy -15 jest 7,36kW (wartości max). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.05.2018 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Mówisz o zwykłej jednostce EHS czy TDM? Samsung w porównaniu do Althermy jest podobny tani w serwisowaniu. Zresztą ciężko znaleźć jakieś negatywne opinie na FM w stosunku do Samsunga. Czy ta przepaść (technologiczna jak rozumiem) jest warta każdej wydanej złotówki? W niskich temperaturach Altherma 3 traci niedużo, bo jednostka 8 kW przy - 20 daje 6.75 kW, natomiast przy -15 jest 7,36kW (wartości max). W 2 wentylatorowych TDM jest jeszcze dochładzacz a to ogólnie plus, w EHS nie ma. Z tymi kosztami serwisu to jest podobnie, nie ma wielkich różnic dlatego tym bym się nie przejmował. Altherma 3 8kW przy -20st.C ma 6,14kW(nie wiem skąd masz 6,75kW) czyli traci mniej niż 2kW, Samsung jest już dużą jednostką 2 wentylatorową i przy -20st.C ma 8,19kW czyli w sumie tylko 2 kW więcej. Samsung dysponuję wyraźnie większą mocą przy temperaturach około 0st.C. A odnośnie cen to spojrzałem właśnie i Daikin 8kW grzanie bez chłodzenia powinien być kilka tyś TAŃSZY! wersja z grzaniem i chłodzeniem tez będzie sporo tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.05.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Ja tam nie wiem... obie PC za drogie. Moze warto obstawic Meetinga? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?224251-Pompa-powietrze-woda-md50d-niezwyk%C5%82e-parametry/page7 Meeting!!! Bo kto bedzie chcial placic rachunki w Won lub Yen Super brawo, nie ma to jak argumenty, poszukaj coś jeszcze wcześniej, sprawdź ceny teraz ceny w tedy, sprawdź przepisy i możliwości. A nie Ty zatrzymałeś się na tym co masz w kotłowni i dla Ciebie świat mógłby zostać przy piecokuchini jeżeli Ty byś taką miał. No bo przecież wszyscy co mają lepsze coś niż Ty to głupcy i szastają kasą. Kończę te zaczepki a Ciebie dorzucam do tej samej listy u mnie co Arturo i już nie będę czytał Twoich wypocin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.05.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Panowie dajcie spokój, nie potrzebujemy tu na forum kolejnej wojenki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 07.05.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Przy wycenie na przykladzie mojego budynku różnica miedzy Samsungiem 6kW a Daikin Altherma 3 też 6 kW mam jakieś 10 tyś zł na niekorzyść Daikina, wiem że jest lepszy ale też ma droższe czesci.I w Samsungu nie muszę dopłacać do jakiś tam wersji z chlodzeniem, a instalator wszystko podlaczy i uruchomi a oferta na Daikina dotyczy tylko montażu bez hydrauliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 07.05.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Przy wycenie na przykladzie mojego budynku różnica miedzy Samsungiem 6kW a Daikin Altherma 3 też 6 kW mam jakieś 10 tyś zł na niekorzyść Daikina, wiem że jest lepszy ale też ma droższe czesci. I w Samsungu nie muszę dopłacać do jakiś tam wersji z chlodzeniem, a instalator wszystko podlaczy i uruchomi a oferta na Daikina dotyczy tylko montażu bez hydrauliki. dostałeś ofertę z kosmosu bo instalator nie ma dobrych warunków na daikina bo ich nie montuje to kupuje drogo. u mnie daikin 6kW (z chłodzeniem) od samsunga 6 kW był by droższy o około 3tyś. cała róznica w cenie Edytowane 7 Maja 2018 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts