Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic TCAP 9kW Seria H czy Daikin Altherma III 8kW

areczekk83

Recommended Posts

Puszczałem ją w taniej taryfie i szczerze mi nie odpowiadało - może gdyby poszła chwilę w ciągu dnia byłoby lepiej. .

Co i rusz czytam takie rzeczy.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi?

Bo nie kumam.:(

Grzeję tylko w taniej taryfie. Odkąd mieszkam (wcześniej nie wiem) PC załącza się 2 razy (przy extremalnym rozbiorze CWU 3 razy) tylko w okienku nocnym na CO i okienku dziennym, by podgrzać wodę do mycia.

Ergo: grzeję dom tylko w nocy. Wahania temp. pomijalne (0,4K - 0,6K), nawet nie wiem, że występują.W ciągu dnia PC nie chodzi na CO. Ani razu nie założyłem długiego rękawka, absolutnie PEŁEN komfort termiczny.

10 cm. wylewka oddaje ciepło godzinami.

Więc?

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzeję tylko w taniej taryfie. Odkąd mieszkam (wcześniej nie wiem) PC załącza się 2 razy (przy extremalnym rozbiorze CWU 3 razy) tylko w okienku nocnym na CO i okienku dziennym, by podgrzać wodę do mycia.

Ergo: grzeję dom tylko w nocy. Wahania temp. pomijalne (0,4K - 0,6K), nawet nie wiem, że występują.W ciągu dnia PC nie chodzi na CO. Ani razu nie założyłem długiego rękawka, absolutnie PEŁEN komfort termiczny.

Więc?

A sterowanie pokojowe jest czy krzywa? O ile za dużą masz pompę?

A sterowanie pokojowe jest czy krzywa? O ile za dużą masz pompę?

Pokojowe. Jeden, jedyny czujnik na parterze.

Przewymiarowanie 20-30%. Temp. zewn. to niejedyny wyznacznik zapotrzebowania.

Wszyscy dobierający PC trochę na "styk" lub "trochę poniżej" oczywiście epatują grzałkami. A niewiele osób pamięta o wietrze. I ekspozycji nań domu. A jak powieje przy -20C ze wschodu (tak czasem są takie temp., niezbyt często, ale są) i trzeba będzie napełnić 2 lub 3 pełne wanny gorącą wodą, to co wtedy? Grzałki już idą na CO. Wtedy grzałeczki na max lub...kominek.

Nikt też nie mówi o większym zużyciu pompy kiedy tłucze godzinami wentylatorami i sprężarką. Zaraz ktoś zapyta, czy mam na to dowód. Nie, nie mam. I wiem, że powietrzne PC są do tego przystosowane. Ale ja bym sobie takiego doboru nie zafundował.

Niewielkie przewymiarowanie i gruntowych i powietrznych PC (te drugie mają w obwodzie grzałki) jest IMO najlepszym rozwiązaniem.

Warto pod taki dobór przygotować/zaprojektować dom.

Nadwyżka mocy WCALE nie musi oznaczać taktowania, a pozwala mieć zapas na silne mrozy i wietrzne dni i lepiej wykorzystać tanią taryfę. Z której nie skorzystać byłoby grzechem.

pzdr, udanego wyboru życzę

Więc?

Ja wytłumaczę. 0.4-0.6K to nie są pomijalne wahania dla mnie. Utrzymuję połowę tego. Poza tym wylewki też 9-10cm i mimo drewna na podłogach, czyli dosyć "neutralnego" materiału, przy dłuższych przerwach odczuwam chłodniejszą podłogę.

Edit:

Żeby nie było. W sezonie nie grzeję 24/7. 8h w nocy + 5h w dzień. Przy czym w dzień ostatnią godzinę nie zawsze sprężarka chodzi. Ale 2h w dzień to było za mało.

Edytowane przez agb

Taaak. Wiele jest takich wpisów.

Grzeję w nocy. Bezwład wylewek, silikatów i monolitu jest taki, że nad ranem mam żądaną temp. 21,6C.

Przez kolejne kilka godzin (marzec, kwiecień) temp. się w domu podnosi. A dokładnie na parterze (bo na górze jest cieplej, ale tak woli córka).

Osiąga nawet 22C około południa. I przez kilka godzin utrzymuje się na tym poziomie.

Zaczyna spadać późnym popołudniem. Kiedy idziemy spać jest fajna, przyjemna temp. w okolicy 21,5-21,6C. Wtedy oczywiście podłoga jest chłodniejsza, ale żeby mi to przeszkadzało i powodowało dyskomfort?. Wcale.:no:

Kiedy jeszcze trochę spadnie (nie wiem dokładnie bo nie śledzę już tego w nocy) pompa się załącza. Cykl się powtarza.

Dzienne okienko służy mi tylko do podgrzania CWU, choć nie mam kagańca na CO (jeśli byłaby potrzeba pompa by grzała dom).

Powyższy schemat doznaje tylko niewielkich przełamań związanych z pogodą (rzędu 0,1K).

Mój sterownik oczywiście pozwala na ustawienie niższej histerezy i ustawienie różnych temp. dla drogiej i taniej taryfy, ale nie czuję potrzeby wykorzystywać tej jego funkcji.

PC z reguły załącza się 2 razy na dobę.

Zrobił się offtop.

Znikam, niech każdy wybierze sensownie dla siebie.

Taaak. Wiele jest takich wpisów.

Grzeję w nocy. Bezwład wylewek, silikatów i monolitu jest taki, że nad ranem mam żądaną temp. 21,6C.

Przez kolejne kilka godzin (marzec, kwiecień) temp. się w domu podnosi. A dokładnie na parterze (bo na górze jest cieplej, ale tak woli córka).

Osiąga nawet 22C około południa. I przez kilka godzin utrzymuje się na tym poziomie.

A widzisz, u mnie też silka, 2 monolity po 20cm grubości a zachowanie inne. Wrzucałem nawet wykresy. Jak o 6:00 wyłączy się PC, tak o 6:15 temp przestaje u mnie wzrastać.

vPOaB5j.png

(...)

U mnie widać ,że po wyłączeniu o 6:00 , pół godz później wzrasta jeszcze o tą jedną dziesiątkę.

[ATTACH=CONFIG]440713[/ATTACH]

(...)

ProStaś a ten termostat masz jeden na cały dom i grzejesz poprzez niego czyli żadna krzywa itp.

Stosujesz tzw; ogrzewanie hybrydowe;

....a/ termostat wewnętrzny ;

........1/ odpowiada za start pompy gdy temperatura w lokalu spadnie

..............do wyznaczonego poziomu np.; 22,0 C ,

........2/ ustawiasz małą histerezę na termostacie np.; 0,5 st,

............co oznacza, że gdy temperatura spadnie o te 0,5 st, to termostat

........... załączy pompę niezależnie od taryfy.

....b/ proces grzania realizowany jest przez ;

........sterownik pogodowy pompy i krzywą grzewczą, czyli sterownik sam

........dobiera temperaturę zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej

....... z określonego przeze Ciebie przedziału np.;

........30 C dla + 15 C i 35 C dla -10 C,

Edytowane przez Andrzej5101

Bo jak nagrzeje mi się taki kloc do danej temperatury po czym termostat wyłączy to potem ta podloga będzie oddawać to ciepło jeszcze jakiś czas. Z drugiej strony słyszałem że parter będzie ciężki do ogarnięcia zaś piętro może się udać więc ciężko coś mi stwierdzić. Chciałem mieć jeden termostat na dole jako taki kaganiec przeg przegrzewaniem a na piętrze chciałem w każdym pokoju z osobna.

a na piętrze chciałem w każdym pokoju z osobna.

Przy podłogówce?

A po co?

Jak chcesz różnicować temp. to albo od razu zaprojektuj układ pętli dla strat danego pomieszczenia albo daj co 10cm i skręcisz sobie pętle na rozdzielaczu, tak, byś miał w tych pokojach odpowiednią temp.

Nie zapominaj o samoregulacji ogrzewania podłogowego. To klucz do zrozumienia działania takiego ogrzewania.