Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tarcza do ciecia kafelek/gresu na mokro (żbik tnie krzywo, clipper strzepi) TR201.

Recommended Posts

Swoją drogą to jakaś parodia że kupujesz nową maszynkę do cięcia i musisz się bawić w jakieś ustawienia... Norton ma dość dobre narzędzia ale tarcze mają z różnej półki i pewnie tutaj włożyli tą z najniższej.Prawdopodobnie jest tak jak napisał kolega wyżej że tarcza się grzeje i przez to strzępi płytki,dodatkowo nagrzana tarcza robi się miękka i to może być przyczyną problemów...

Swoją drogą to jakaś parodia że kupujesz nową maszynkę do cięcia i musisz się bawić w jakieś ustawienia... Norton ma dość dobre narzędzia ale tarcze mają z różnej półki i pewnie tutaj włożyli tą z najniższej.Prawdopodobnie jest tak jak napisał kolega wyżej że tarcza się grzeje i przez to strzępi płytki,dodatkowo nagrzana tarcza robi się miękka i to może być przyczyną problemów...
to nie jest urządzenie za 2 czy 20 tysięcy zł, ja płaciłem niecałe 800. Te lepsze maszyny nie maja takich problemów ale kosztują dużo więcej. Tarcza na pewno jest z tej najniższej półki, ale jeśli chodzi o grzanie to raczej nie. Nie dość, że leje się na nią hektolitry wody, to na dodatek cięcie idzie dość wolno.

A wiec tak. Wczoraj otrzymalem nową tarcze żbik Taran. Zamontowalem i ... tarcza ma bicie boczno okolo 1mm.

Tarcze ktore obecnie posiadam maja bicie okolo 0.5mm. (stary zbik i norton clipper)

Co do samego ciecia to tarcza tnie prosto w lini nawet kafelke 60cm.

Udalo mi sie tez przeciac do kąta 45stopni krawedz płytki-wyszlo w miare ładnie-prosto.

Starego Żbika naostrzymel specjalna ostrzalka ktora kupilem na allegro za 20zl Niestety w dalszym ciagu sciaga i tnie krzywo-bez wzgledu na to czy ja trzymam mocniej czy skrece tymi sciskami-za kjazdym razem tak samo.

Wklejam pare fotek z ciecia.

20180425_214016.jpg20180425_215610.jpg20180425_221841.jpg

• 4 years później...
[ATTACH=CONFIG]411732[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]411733[/ATTACH]

Na zdjęciach opisałem.

najpierw regulujesz wózek, a później ten ogranicznik . Jest jeszcze regulacja prowadnicy wózka(pochył i skrętność) ale ja tego nie ruszałem.

@Slawko123 --> Te zdjęcia wiele tłumaczą. W mojej TR202 (nowa maszyna) cięcie idzie prostopadle wzdlędem osi stołu, natomiast problem jest taki, że z jednej strony strzępi a z drugiej wychodzi perfect (szczególnie widać to podczas cięcia pod kątem 45 st.). W dodatku super krawędź wychodzi z tej strony, która odpada ;( Czy ktoś wie gdzie znajduje się regulacja kąta tarczy i może wskazać ? Rozebrałem już chyba połowę tej maszyny i nie znalazłem żadnej magicznej śrubki..

Edytowane przez dzidej

Przeszukałem dziś sporą część internetu, instrukcje obsługi itd. i wygląda na to, że maszyna Norton Clipper TR202 nie posiada regulacji kąta cięcia tarczy.. Oznacza to, że jeśli maszyna w trakcie produkcji i montażu została skonfigurowana błędnie lub na graicy parametrów to nie da się nic z tym zrobić (tarcza będzie szarpała krawędź kafelki). Duży minus dla Nortona..

Będę próbował to jeszcze wyprowadzić na podkładkach na silniku lub z otworów montażowych dla silnika -> będę musiał zrobić z otworów "fasolki" żeby mieć możliwość przesunięcia... :mad:

• 1 month później...