Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia ŚŃ 15kV - Wniosek dot. strefy ochronnej przy MPZP

bajprzeznet

Recommended Posts

Mam kolejne pytanie i wątpliwości - zakładam nowy temat - żeby nie zaśmiecać innych wątków.

Działka na której chcemy się budować ma defekt - linie ŚN 15KV.

Linia zaczna bieg w 1/3 szerokości działki, kończy na 1/5 - im dalej tym bardziej z niej ucieka.

Mam MPZP gdzie owa linia jest zaznaczona - jest tam także informacja że"Dla terenu dopuszcza się zabudowę w rozumieniu przepisów szczególnych w strefie ochronnej napowietrznej linii energetycznej 15kV o szerkości 16m, po 8m z obu stron od osi linii po uzgodnieniu z właściwym zakładadem energetycznym"

Przy podanych 8m muszę dom cofnąć mocno w głąb działki. Chcę więc złożyć pismo do PGE aby uzgodnić na ile metrów wydadzą ewentualną zgodę. Tylko nigdzie nie widzę jak to pismo ma wyglądać i jak podejść do tematu - większość załatwiała to od razu przy WZ a ja mam MPZP.

Działka podlega pod PGE Łódź, byłem w BO rozpytać temat, nic konkretnego się nie dowiedziałem - widać że Pani z okienka ma 99% klientów miastowych i za bardzo nie wiedziała jak to ma wyglądać. Tylko tyle że na pewno mam złożyć pismo - tyle i ja wiem :)

Widzę to tak - że składam pismo, prośbę o pozwolenie na zmniejszenie strefy ochronnej w związku z budową domu (podać wymiary, wysokość, najdalej wysunięty punkt itp) do tego mapka z działką i linia ŚŃ oraz dokumentem potwierdzającym prawdo do nieruchomości. Chciałem to jeszcze poprzeć argumentem żę ulice wcześniej dwa domy mają obok siebie drugą linie ŚŃ i ewidentnie wchodzą w strefę ochronną - MPZP jest z 2006, domy nowsze więc zgodę z PGE musiały dostać. - Czy taki argument zostawić sobie na ewentualne odmowę?

Dobrze kombinuje?

Czego projekt? Domu?

Wiadomo że dom spełni pozostałe wymagania MPZP, kwestia tej odległości od linii ŚN, MPZP dopuszcza bliższa odległość za zgodą PGE, tylko jak dostać to od PGE na papierze który będzie uznany przez Starostwo do pozwolenia na budowe - w skrócie o to się rozchodzi.

- dom musi spełniać wszystkie wymagania podyktowane przepisami budowlanymi !

- cytowany zapis z Planu Miejscowego można interpretować tak, jak napisałeś, dot. mniejszej odległości o ile PGE przedstawi to na piśmie. Projektowałem budynki w zbliżeniu do sieci śn. Proponuje Ci powołać się na obowiązującą normę : PN-EN 50341-1:2013 gdzie minimalny odstęp izolacyjny od budynków mieszkalnych i innych obiektów dla linii 1 do 45kV wynosi zgodnie z Normą 3m.

- pozdrawiam i powodzenia