d7d 29.04.2018 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Zrób dobrze wykonany taras z płytkamihttps://www.google.com/search?q=p%C5%82ytki+tarasowe+na+podstawkach&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQxfeRjN_aAhVH1SwKHYSDAW0QsAQIkAE&biw=1434&bih=851 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudy8 29.04.2018 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Tak, ale zauważ że nad garażem nie chodzisz po tej papie - i podczas upałów kiedy to wszystko może być miękkie.. W moim akurat przypadku mam wyjście balkonowe z sypialni na dach garażu, na którym docelowo "muszę" zaplanować jakiś choć skromny tarasik ponieważ nie chcę przez okno balkonowe oglądać czarnej papy z posypką a ponadto czuć jej zapach po otwarciu okna wieczorem po upalnym dniu. A może są jakieś sposoby by np. na plaski beton położyć styropian, na to papa termozgrzewalna - na papę wylać cienką zaprawę ze spadkami a zaprawę pomalować folią w płynie i dopiero na to jakieś deski, czy kafle. Ale popieprzyłem Uwierzcie mi, że cały czas kombinuję jak ten cholerny daszek wykończyć. Jak to nie chodzę przecież to jest taras. Papa na moim tarasie leży od tamtego roku. Cały czas po niej h chodzili robornicy robiący dach. Teraz ja niekiedy tam przesiaduję gdy robotę sobie przerwę w różnych pracach. I tak jak wspomniałem nie ma żadnej innej warstwy ani spadku tylko papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazarz107 30.09.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Taras nad garażem 31mWitam,U mnie ma to być zrobione tak:-Płyta stropowa wyrównana zaprawa wyrownujaca z minimalnym spadkiem.-papa termozgrzewalną podkładowa.(żeby przetrwać zimę)- folia paroizolacyjna -TermoizolacjaStyropian spadkowy ze spadkami 2% grubość 15cm -folia lub 2xpapa i folia-wylewka dociskowa-profil okapowy z rynną-hydroizolacja z taśmami (Tu można zastosować kilka opcji mikrozaprawy,masy kmb,szlamy ,papę)-wykonczenie:Deska na legarach lub kompozytPlyty tarasowe na podstawkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 30.09.2018 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 u mnie tarasu około 25m2 już gotowę więc napiszę ile to kosztowało wymurowanie attyki 4 bloczki ( murowałem sam) około 700zł izolacja: 20 cm styropiany na stop warstwa spadkowa z styropianu to wszystko wywinięte folią EPDM na to geowłóknina i czekają mnie jeszcze tani granit lub gres na to na podstawkach plastikowych razem: 7tys. dodatkowe ocieplenie attyki z 1 strony 20cm z drugie 5cm na attykę xps na attyke płyty granitowe razem około 5 tys. tak więc na gotowe taras wyjdzie mnie do 15 tys. gdybym w tym miejscu zrobił pocieszenie pewnie wyszło by drożej (dłuższy dach ściany ocieplenie itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aston84 30.09.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Czy faktycznie lepszym rozwiązaniem finansowym będzie zrobienie tam pokojów? Czy pokoje to nie wiem, ale zastanów się czy nie planujesz mieć np wentylacji mechanicznej w domu. Przy zamianie tarasu na pomieszczenie byłoby dużo zmian w projekcie, radziłbym znaleźć inny projekt, aby sobie to zwizualizować. Ogólnie zawsze podobały mi się tarasy nad garażem, wydawało mi się to idealne miejsce, jednak moje spostrzeżenia po analizie tematu: 1. Garaż z zasady robi się na inny kierunek niż południe, a taras przeważnie na południe - nie sposób tego pogodzić. 2. Taras nad garażem jest dość drogi, a wg moich obserwacji używany jest sporadycznie 3. Wejście na taras wg projektu jest przez sypialnię - weź tu teraz zaproś gości Ogólnie po analizie tematu stwierdziłem, że taras owszem może być na piętrze (teoretycznie nad garażem), ale: - powinien być skierowany na południe - powinno się na niego wychodzić z kuchni lub innego pomieszczenia niż sypialnia (np w tym projekcie, wyobraź sobie że jesteś na tarasie i naszła Cię ochota na zimne piwo ) Na koniec - łazienka z oknem na taras ... trochę mało ciekawie, widziałem takie u ludzi i chyba bym się nie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 01.10.2018 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 Jak to nie chodzę przecież to jest taras. Papa na moim tarasie leży od tamtego roku. Cały czas po niej h chodzili robornicy robiący dach. Teraz ja niekiedy tam przesiaduję gdy robotę sobie przerwę w różnych pracach. I tak jak wspomniałem nie ma żadnej innej warstwy ani spadku tylko papa. to tylko rok a czy coś się tam po "schodzonej papie" pod spodem nie sączy tego nie wiesz poczytaj jakie ludzie mają problemy po izolacji tarasu po 5-6-10 latach po papie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 01.10.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2018 ogólnie także podobał mi się projekt z tarasem dopiero po fakcie dowiedziałem się jakie to drogie cóż zabudowa tarasu to pewnie kolejne 25 tys. (Dłuższy dach, więcej do ocieplenia, dodatkowe ogrzewanie, i wykończenie) a co będzie na tarasie hm zawsze można sobie zrobić ładny zielony taras chociaż następny dom będzie bez tarasu i mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba8815 05.10.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Też mam w projekcie taras nad połową podwójnego, wysuniętego z bryły garażu, ze ścianą attykową. Taras płynnie przechodzi w zadaszenie nad wejściem do domu. Pomijacie jak widzę, kwestię estetyki bryły, ktoś tak to zaprojektował... by to tak wyglądało, a nie po to by wybudować na tarasie dodatkowe pokoje... i moją uwagę przykuł ten właśnie projekt, między innymi dzięki temu tarasowi. Wyjście na niego jest tylko z głównej sypialni, oraz z pralni, co daje fajną strefę prywatnego relaksu, oraz możliwość suszenia prania latem. Dla mnie rozwiązanie idealne poz względem zarówno estetyki jak i funkcjonalności. Co do kosztów... wszystko kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeeJay 17.10.2018 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Czy pokoje to nie wiem, ale zastanów się czy nie planujesz mieć np wentylacji mechanicznej w domu. Przy zamianie tarasu na pomieszczenie byłoby dużo zmian w projekcie, radziłbym znaleźć inny projekt, aby sobie to zwizualizować. Ogólnie zawsze podobały mi się tarasy nad garażem, wydawało mi się to idealne miejsce, jednak moje spostrzeżenia po analizie tematu: 1. Garaż z zasady robi się na inny kierunek niż południe, a taras przeważnie na południe - nie sposób tego pogodzić. 2. Taras nad garażem jest dość drogi, a wg moich obserwacji używany jest sporadycznie 3. Wejście na taras wg projektu jest przez sypialnię - weź tu teraz zaproś gości Ogólnie po analizie tematu stwierdziłem, że taras owszem może być na piętrze (teoretycznie nad garażem), ale: - powinien być skierowany na południe - powinno się na niego wychodzić z kuchni lub innego pomieszczenia niż sypialnia (np w tym projekcie, wyobraź sobie że jesteś na tarasie i naszła Cię ochota na zimne piwo ) Na koniec - łazienka z oknem na taras ... trochę mało ciekawie, widziałem takie u ludzi i chyba bym się nie zdecydował. Zdecydowałem już jakiś czas temu że rezygnuje z tarasu i robię w tym miejscu garderobę i strych. Zawsze takie miejsce w domu się przyda. Moja żona jest wniebowzięta słysząc że będzie miała około 15m2 garderoby . Dach nad garażem będzie nieco niższy niż nad resztą domu żeby to ładnie wyglądało. Architekt wprowadził już te wszystkie zmiany i cała dokumentacja jest już złożona w urzędzie i czekam na pozwolenie na budowę. Jeśli chodzi o koszty pracy architekta to jedynie kilka stówek więcej policzył za to więc póki co nie jest źle. Taras nad garażem nie był dla mnie priorytetem, a można powiedziec więcej że był trochę takim kompromisem, aby budować mały dom z takim rozmieszczeniem pokojów. Był on zastosowany aby obniżyć koszty budowy. Nie planowałem zapraszać tam gości ponieważ większość dnia planujemy spędzać na dole. Na piętrze planujemy jedynie wychodzić spać. Mamy bardzo duży ogród więc wszystkie imprezy plenerowe będą się odbywać w ogrodzie w połączeniu z salonem/kuchnią. W takiej sytuacji nie widzę dużo korzyści z posiadania tego tarasu i teraz nie mam już wątpliwości. Dzięki wszystkim za komentarze w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts