Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konstrukcja dachu wiązarowa a ocieplenie stropu

embex

Recommended Posts

ukladaj miedzy wiazarami i paroizolacje daj na dolna krawedz dolnego pasa wiazara. bedziesz mial fajna przestrzen instalacyjna, unikniesz dziurawienia paroizolacji przy ukladaniu np. wentylacji, ukryjesz wszystkie instalacje, jak sensownie wrzucisz pare peszli to w przyszlosci unikniesz wielu problemow zwiazaniem z dokladaniem instalacji. przestrzen instalacyjna zawsze ma zalety.

ukladaj miedzy wiazarami i paroizolacje daj na dolna krawedz dolnego pasa wiazara. bedziesz mial fajna przestrzen instalacyjna, unikniesz dziurawienia paroizolacji przy ukladaniu np. wentylacji, ukryjesz wszystkie instalacje, jak sensownie wrzucisz pare peszli to w przyszlosci unikniesz wielu problemow zwiazaniem z dokladaniem instalacji. przestrzen instalacyjna zawsze ma zalety.

Zaletą tego rozwiązania wydaje mi się odciążenie konstruckcji sufitu.

Kolejność warst patrząc od dołu ?

- folia

- sznurki

- wełna

z jakiej racji. Dajesz pewnie z 30cm wełny - to akurat tak wyjdzie licząc od sufitu podwieszanego. Wełna powinna leżeć na płytach GK

Ocieplałbym drewno, które i jest dobrym izolatorem.

Na poddaszu musiałbym podnieść podłogę, żeby móc wcisnąć wełnę, tak aby otaczała konstukcję wiązara od góry.

Edytowane przez embex

Witam,

Dom parterowy. Gdzie układać wełnę, między wiązarami na sznurkach ?

Czy na konstrukcji sufitu podwieszanego, który będzie obniżony od wiązara o ok 10 cm ?

Pozdrawiam.

Zerknąłem w swój projekt i mam tam napisane - 20cm wełny układanej między jętkami. Pomiędzy konstrukcją sufitu a jętkami będą przewody elektryczne, WM więc dla mnie kłaść tam wełnę, to utrudnianie sobie życia w przypadku gdyby coś trzeba tam było grzebać.

embex - poddasze użytkowe ?

Edytowane przez Pytajnick

• 2 weeks później...

Sufit na gotowo (licząc już z płytmi kart.) prawdopodobnie planuje podwiesić:

- 10 cm licząc od krańca muru (na murze jest murłata o grubości 8cm)

- 18 cm licząc od dolnego pasa wiązara

Nie wiem w jakiej kombinacji zakupić wełnę:

Ad.1 10cm + 20cm

Ad.2 20cm + 15cm

Ad.3 20cm + 20cm

Czy nie stanowi to problemu, że będę musiał przycinać wełne na wysokość, aby weszła bezpośrednio pod dolnym pasem wiązara? A może ją po prostu przygnieść? Trudno o wełnę o grubości 18 cm.

Jaką opcje byście wybrali a może macie lepszy pomysł?