Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt OP, a instalatorzy!

Buaya

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Rzeczywiscie nie udalo sie..Lipa,u mnie jest mega czytelnie.Jak dolaczam to nie widac.Pokombinuje jeszcze.

Widać zróżnicowanie rozstawow rurek co dobrze świadczy bo były liczone zapotrzebowania każdego pomieszczenia osobno.

Widać zróżnicowanie rozstawow rurek co dobrze świadczy bo były liczone zapotrzebowania każdego pomieszczenia osobno.

Widac tez strefy brzegowe, które w domach spełniajacych aktualne WT są anarchronizmem, jaka ma byc strefa brzegowa jezeli w pozostałej czesci pomieszczenia zastosowano rozstaw10 cm?. Po prostu program przeliczył ale projektant sie nie zastanowił bo szkoda czasu, bo przecież program dobrze liczy. Z tak nieczytelnego rysunku nic tak naprawde nie mozna wywnioskowac.

Juz lepiej, tak na szybko rozstawy mogły by byc, ale po co 2 zestawy pompowo mieszajace tego nie wie nikt.

Oczywiście moja opinia nie jest wiażąca bo za mało danych, w kazdym razie powtarzam ze to projekt na sztukę czyli program wyliczył i wyrysował bez zadnych korekt ze strony projektanta.

A jeśli chodzi o temat wyboru rury..?Jak to widzicie.Tutaj dostałem rure PE/RT- Evoh -PE/RT. Instalator tez się dosadził do tej rury.Głownie o to,że to jest zwykły plastik,a On kładzie na kanthermie z aluminium w środku..

P.s.znalazłem ekipę,która mi to połozy bez problemów.Uważają ,że nie jest potrzebne sprzęgło i spokojnie da rade na zaworze trój lub czterodrożnym.Jedyne zastrzeżenie było tylko do dwóch pokoi,gdzie jest długość rurki 99 i 87. Żeby tylko to podzielić na dwa krótsze odcinki.Co Wy na to?

Witam wszystkie madre glowy!Zrobilen projekt i wyliczenia OZC w Ekoheat z powodu rozbieznosci pogladow i duzych roznic w wycenach instalatorow.

Chcialem miec cos na czym mozna sie oprzec w rozmowach.Teraz okazuje sie,ze juz dwie firmy nie za bardzo chca robic wg projektu,poniewaz Oni maja doswiadczenie i robia po swojemu.!

A kto będzie ponosił odpowiedzialność za złą pracę układu wykonanego zgodnie z projektem ? Czy będziesz dokonywał odbiorów częściowych w czasie prac.

P.s.znalazłem ekipę,która mi to połozy bez problemów.Uważają ,że nie jest potrzebne sprzęgło i spokojnie da rade na zaworze trój lub czterodrożnym.Jedyne zastrzeżenie było tylko do dwóch pokoi,gdzie jest długość rurki 99 i 87. Żeby tylko to podzielić na dwa krótsze odcinki.Co Wy na to?

Pogratulowac wyboru ekipy, jeszcze nie słyszałem aby do kotła gazowego montować zawór czterodrożny, to forum to istna kopalnia iscie rewolucyjnych pomysłów.

Nie przeszkadza im zawór czterodrozny a boją sie pętli 99 mb.

Pogratulowac wyboru ekipy, jeszcze nie słyszałem aby do kotła gazowego montować zawór czterodrożny, to forum to istna kopalnia iscie rewolucyjnych pomysłów.

Nie przeszkadza im zawór czterodrozny a boją sie pętli 99 mb.

Hm..Dopytam o to,bo moze to ja zle zrozumialem.Wiec jakie widzisz rozwiazanie asolt?Mam wyrzucic projekt i kupic nowy u Ciebie?

Hm..Dopytam o to,bo moze to ja zle zrozumialem.Wiec jakie widzisz rozwiazanie asolt?Mam wyrzucic projekt i kupic nowy u Ciebie?

Na pewno nie stosowac zaworu czterodroznego, trojdrozny tez nie wiem do czego potrzebny, co prawda niektórzy stosują jako zabezpieczenie przed awarią kotła i zbyt wysoką Tz, ale do tego konieczne jest sprzęgło i dodatkowa pompa. Co do projektu to ktos wziął kase, ktos sie podpisał i wziął odpowiedzialnosc za swoja pracę. Nie ma sensu brac nowego projektu, tylko znalezc kumatą ekipe, ta którą wybrałes chce zastosowac niekonwencjonalne rozwiązania, działac będzie działało ale do zaworów troj i czterodroznych konieczne jest sprzeglo i dodatkowa pompa. Skoro ekipa twierdzi ze sprzegło niepotrzebne i jednoczesnie chce instalowac w/w zawory to cos jest nie halo. Albo sie jeszcze uczą albo chcą ponadstandartowo zarobic na niewiedzy inwestora.

Bez żadnego zaworu ilestamdroznego.

Wpinasz kocioł bezpośrednio pod rozdzielacz podlogowki.

Czy jest jakis sche.at lrawidlowego wykonania OP?Czytam to forum od dawna i jedni stosuja sprzeglo,drudzy nie.Jedni stosuja termostaty,drudzy wysmiewaja takie bajery itp itd.Czy jest jeden schemat do np domu 140m²,ktory mowi:Piec,rury,rozdzielacz,rotametry,pimpa lub dwie?Nic wiecej.Czy ten system jest tak skomplikowany,ze ilu instalatorow tyle wersji.Przeciez to sie kupy nie trzyma.

Juz lepiej, tak na szybko rozstawy mogły by byc, ale po co 2 zestawy pompowo mieszajace tego nie wie nikt.

Oczywiście moja opinia nie jest wiażąca bo za mało danych, w kazdym razie powtarzam ze to projekt na sztukę czyli program wyliczył i wyrysował bez zadnych korekt ze strony projektanta.

W specyfikacji materialowej jest jedna pompa..Gdzies tutaj wkradl sie blad.