Buaya 24.04.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Rzeczywiscie nie udalo sie..Lipa,u mnie jest mega czytelnie.Jak dolaczam to nie widac.Pokombinuje jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.04.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Rzeczywiscie nie udalo sie..Lipa,u mnie jest mega czytelnie.Jak dolaczam to nie widac.Pokombinuje jeszcze. Widać zróżnicowanie rozstawow rurek co dobrze świadczy bo były liczone zapotrzebowania każdego pomieszczenia osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 24.04.2018 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Widać zróżnicowanie rozstawow rurek co dobrze świadczy bo były liczone zapotrzebowania każdego pomieszczenia osobno. Widac tez strefy brzegowe, które w domach spełniajacych aktualne WT są anarchronizmem, jaka ma byc strefa brzegowa jezeli w pozostałej czesci pomieszczenia zastosowano rozstaw10 cm?. Po prostu program przeliczył ale projektant sie nie zastanowił bo szkoda czasu, bo przecież program dobrze liczy. Z tak nieczytelnego rysunku nic tak naprawde nie mozna wywnioskowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzięki za choć małą pomoc. Edytowane 25 Kwietnia 2018 przez Buaya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 https://photos.app.goo.gl/iUoBgD9p26Tyyo2w2 Juz lepiej, tak na szybko rozstawy mogły by byc, ale po co 2 zestawy pompowo mieszajace tego nie wie nikt. Oczywiście moja opinia nie jest wiażąca bo za mało danych, w kazdym razie powtarzam ze to projekt na sztukę czyli program wyliczył i wyrysował bez zadnych korekt ze strony projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 I co teraz?Robic nowy projekt?Niwktore petle maja ponad 90m..To nie jest przesadzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 I co teraz?Robic nowy projekt?Niwktore petle maja ponad 90m..To nie jest przesadzone? Nie, nie są przesadzone, przyjmuje sie dla pex 16 max długosc 100mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 I co teraz?Robic nowy projekt?Niwktore petle maja ponad 90m..To nie jest przesadzone? Wg mnie jest ok. Będzie działać. I wg tego projektu instalator ma wykonać podlogowke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.04.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 I co teraz?Robic nowy projekt?Niwktore petle maja ponad 90m..To nie jest przesadzone? Wszystko jest ok, dobrą firmę i będzie działać, aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Nie, nie są przesadzone, przyjmuje sie dla pex 16 max długosc 100mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A jeśli chodzi o temat wyboru rury..?Jak to widzicie.Tutaj dostałem rure PE/RT- Evoh -PE/RT. Instalator tez się dosadził do tej rury.Głownie o to,że to jest zwykły plastik,a On kładzie na kanthermie z aluminium w środku.. P.s.znalazłem ekipę,która mi to połozy bez problemów.Uważają ,że nie jest potrzebne sprzęgło i spokojnie da rade na zaworze trój lub czterodrożnym.Jedyne zastrzeżenie było tylko do dwóch pokoi,gdzie jest długość rurki 99 i 87. Żeby tylko to podzielić na dwa krótsze odcinki.Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.04.2018 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam wszystkie madre glowy!Zrobilen projekt i wyliczenia OZC w Ekoheat z powodu rozbieznosci pogladow i duzych roznic w wycenach instalatorow. Chcialem miec cos na czym mozna sie oprzec w rozmowach.Teraz okazuje sie,ze juz dwie firmy nie za bardzo chca robic wg projektu,poniewaz Oni maja doswiadczenie i robia po swojemu.! A kto będzie ponosił odpowiedzialność za złą pracę układu wykonanego zgodnie z projektem ? Czy będziesz dokonywał odbiorów częściowych w czasie prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 P.s.znalazłem ekipę,która mi to połozy bez problemów.Uważają ,że nie jest potrzebne sprzęgło i spokojnie da rade na zaworze trój lub czterodrożnym.Jedyne zastrzeżenie było tylko do dwóch pokoi,gdzie jest długość rurki 99 i 87. Żeby tylko to podzielić na dwa krótsze odcinki.Co Wy na to? Pogratulowac wyboru ekipy, jeszcze nie słyszałem aby do kotła gazowego montować zawór czterodrożny, to forum to istna kopalnia iscie rewolucyjnych pomysłów. Nie przeszkadza im zawór czterodrozny a boją sie pętli 99 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 A kto będzie ponosił odpowiedzialność za złą pracę układu wykonanego zgodnie z projektem ? Czy będziesz dokonywał odbiorów częściowych w czasie prac. Podobno biuro projektowe..Ale z ospowiedzialnoscia w tym kraju jest slabo..Bo niby jak to wyegzekwowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Pogratulowac wyboru ekipy, jeszcze nie słyszałem aby do kotła gazowego montować zawór czterodrożny, to forum to istna kopalnia iscie rewolucyjnych pomysłów. Nie przeszkadza im zawór czterodrozny a boją sie pętli 99 mb. Hm..Dopytam o to,bo moze to ja zle zrozumialem.Wiec jakie widzisz rozwiazanie asolt?Mam wyrzucic projekt i kupic nowy u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Hm..Dopytam o to,bo moze to ja zle zrozumialem.Wiec jakie widzisz rozwiazanie asolt?Mam wyrzucic projekt i kupic nowy u Ciebie? Na pewno nie stosowac zaworu czterodroznego, trojdrozny tez nie wiem do czego potrzebny, co prawda niektórzy stosują jako zabezpieczenie przed awarią kotła i zbyt wysoką Tz, ale do tego konieczne jest sprzęgło i dodatkowa pompa. Co do projektu to ktos wziął kase, ktos sie podpisał i wziął odpowiedzialnosc za swoja pracę. Nie ma sensu brac nowego projektu, tylko znalezc kumatą ekipe, ta którą wybrałes chce zastosowac niekonwencjonalne rozwiązania, działac będzie działało ale do zaworów troj i czterodroznych konieczne jest sprzeglo i dodatkowa pompa. Skoro ekipa twierdzi ze sprzegło niepotrzebne i jednoczesnie chce instalowac w/w zawory to cos jest nie halo. Albo sie jeszcze uczą albo chcą ponadstandartowo zarobic na niewiedzy inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Podobno biuro projektowe..Ale z ospowiedzialnoscia w tym kraju jest slabo..Bo niby jak to wyegzekwowac? Łatwo nie jest ale nie jest to niemozliwe, tylko po co potrzebny dodatkowy kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Hm..Dopytam o to,bo moze to ja zle zrozumialem. Bez żadnego zaworu ilestamdroznego. Wpinasz kocioł bezpośrednio pod rozdzielacz podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 25.04.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Bez żadnego zaworu ilestamdroznego. Wpinasz kocioł bezpośrednio pod rozdzielacz podlogowki. Czy jest jakis sche.at lrawidlowego wykonania OP?Czytam to forum od dawna i jedni stosuja sprzeglo,drudzy nie.Jedni stosuja termostaty,drudzy wysmiewaja takie bajery itp itd.Czy jest jeden schemat do np domu 140m²,ktory mowi:Piec,rury,rozdzielacz,rotametry,pimpa lub dwie?Nic wiecej.Czy ten system jest tak skomplikowany,ze ilu instalatorow tyle wersji.Przeciez to sie kupy nie trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buaya 26.04.2018 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Juz lepiej, tak na szybko rozstawy mogły by byc, ale po co 2 zestawy pompowo mieszajace tego nie wie nikt. Oczywiście moja opinia nie jest wiażąca bo za mało danych, w kazdym razie powtarzam ze to projekt na sztukę czyli program wyliczył i wyrysował bez zadnych korekt ze strony projektanta. W specyfikacji materialowej jest jedna pompa..Gdzies tutaj wkradl sie blad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts