karolkak 24.04.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Nigdzie nie mogę znaleść konkretnych informacji. Mam projekt instalacji odgromowej na domu ale na instalacje monitoringu zdecydowałam się dopiero teraz (po pozwoleniu).Podczas szukania inf na temat monitoringu znalazłam info że kamery nie mogą być za blisko odgromówki ponieważ może dojść do przepięć. (wybaczcie ewentualne niewłaściwe nazewnictwo, nie jestem fachowcem ) W jakiej odległości od kamer mają być druty odgromowe (te pewnie będą pod ociepleniem) ?co z całą instalacją zewnętrzną ? (oświetlenie) bo obawiam że każdy z projektów branżowych jest robiony osobno ..... Proszę nie pisać że mam gadać z elektrykiem bo on na temat monitoringu niewiele mi powie, to samo z fachowcem od zabezpieczeń ..... Obecnie od elektryka, który będzie odbierał instalację wiem np. że "mój" zaprojektowany uziom otokowy w istniejących warunkach gruntowych raczej nie osiągnie wymaganej rezystancji (tak się to nazywa ? ) - wie to z doświadczenia, bo na tym terenie już kilka instalacji robił i szpile poleca dodatkowo wbijać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 To projektanci jeszcze projektują uziomy otokowe ?W szczególnych warunkach tak, ale są lepsze i trwalsze uziomy.Ktoś zaspał przepisy, jak widać. PS. Czytaj opracowania Ś.p. profesora A. Sowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 24.04.2018 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 (edytowane) A. Sowa https://drive.google.com/file/d/0Bx15krvgTEYgWG9SbmJyMjhhcTQ/edit strona 2 :" Uziomy sztuczne należy wykonywać, jako uziomy poziome otokowe, promieniowe lub pionowe. Zalecane jest stosowanie uziomów otokowych." E. Musiał http://www.edwardmusial.republika.pl/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf strona 18: "Jeżeli w posadowieniu budynku stosuje się system termoizolacji i/lub hydroizolacji uniemożliwiający wykonanie uziomu fundamentowego sensu stricto, to rozwiązaniem równoważnym [7,26] jest uziom parafundamentowy ze stali nierdzewnej ułożony poza fundamentem, w warstwie chudego betonu lub w gruncie, poniżej wszelkich izolacyjnych warstw bądź powłok: − uziom otokowy mniejszego budynku, o wymiarach nie większych niż 10×10 m, ułożony po obwodzie budynku, tuż przy nim bądź pod nim albo − uziom kratowy pod większym budynkiem, o okach kraty nie większych niż 10×10 m " To projektanci jeszcze projektują uziomy otokowe ? W szczególnych warunkach tak, ale są lepsze i trwalsze uziomy. Ktoś zaspał przepisy, jak widać. PS. Czytaj opracowania Ś.p. profesora A. Sowy. Proszę o dokładniejsze informację na temat tych lepszych uziomów bo obydwaj eksperci których polecacie piszą o otokowych ..... Edytowane 24 Kwietnia 2018 przez karolkak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2018 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Lepsze znaczy fundamentowe i/lub parafundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolkak 24.04.2018 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 fundamentowe w budynku izolowanym odpadają, natomiast parafundamentowe to właśnie otokowe i kratowe o czym mówi cytat E. Musiała powyżej. czy uzyskam odpowiedź na moje pytanie odnośnie odległości uziomu od innych instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.04.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Tak.PN-EN 62305. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts