bt9 24.04.2018 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Witam. Prosiłbym was o wyjaśnienie na podstawie fizyki budowli dlaczego nie wolno robić poniższych błędów.Wykonawca, fakt bardzo zdolny i dokładny, ale nie chce uznać technik wykonania izolacji. 1. Wykonawca nie chce wypełniać przestrzeni między styropianem pianką tylko zaszpachlowuje klejem. Obawiam się widoczności łączeń płyt. Wiem, że powstaje to przez wnikającą wilgoć i przemarzanie większej ilości kleju. Proszę was o wytłumaczenie dokładniejsze jeśli potraficie. 2. Wykonawca nie chce tarować płyt styropianowych, nawet łączeń pomiędzy nimi. Tłumaczy, że klej wyrówna nierówności, fakt stara się układać równo styropian jednak nieruwności są i jest to nieuniknione. Proszę napiszcie czym może skutkować nie tarowanie elewacji. 3. Wykonawca mówi, że przez tarowanie płyt styropian słabiej trzymać będzie klej i siatkę, moim zdaniem jest na odwrót. 4. Wykonawca montując termodyble zaszpachlowuje je klejem zamiast przykleić na piankę i wytarować. Przez to jest tam już grubsza warstwa kleju która defakto nie przytrzymuje zatyczki bo po wyschnięciu klej pęka.. Obawiam się, że w klej bedzie wsiąkała wilgoć i poprzez te nieszczelności będą widoczne kołki na elewacji. 5. Wykonawca upiera się na klejeniu na placki - rozumiem to bo odchyłki od ściany sięgają nieraz 3 centymetrów. Nie jest w stanie w to miejsce dawać piany bo piana wypycha mu styropian - odkleja od placków kleju. Czy jest jakieś rozwiązanie dla tego oprócz przytrzymania płyty przez np. minutę? Dziękuję za rozszerzenie wiedzy - przekażę wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.04.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 i przyszedl Pan i zobaczyl prace nasza... i usiadl i zaplakał... omg... jak pozwolisz zeby dalej tak bylo po zimie przyjdziesz po system naprawczyodp masz w @ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 24.04.2018 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Właśnie widziałem odpowiedź. Dzięki wielkie. Wykonawca zacietrzewiony nie było mowy o zmianie sposobu wykonania elewacji. Go nikt nie będzie uczył, szczególnie ja który z budowlaną nie mam zbyt dużo wspólnego. Nawymyślał mi od filozofów itp.. Zakończyliśmy współpracę. Nie ma opcji abym pozwolił za takie pieniądze na fuszerke jaką by zrobił każdy zdzisiu spod sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 24.04.2018 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Jeszcze tylko bym prosił jak to jest z tym klejenie po obwodzie i na placki przy odchybkach ok 3cm no już maksymalnie 4cm? Jak zabezpieczyć aby nie hulał wiatr pod elewacją? Ten wykonawca z którym się rozstałem mówił że musi być przestrzeń do wentylacji ściany co mnie oczywiście śmieszy a jak go zapytałem co w sytuacji gdybym miał proste ściany i chciał kleić na grzebień to co z tą wentylacja, przecież jej nie będzie, nie potrafił mi tego wytłumaczyć ot taka moja filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 24.04.2018 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 A klejenie obwodowo i z plackami? Jak klej z worka to zasadniczo tak się to robi przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.04.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 nie wiedziec dlaczego zakladaja wszyscy, ze panowie od ocieplenia pozniej wszystko wyprosuja... moze byc krzywo bo przyjdzie ocieplenie.a firma od elewacji jest od elewacji a nie od wyrownujaco-elewacyjna. skad takie krzywizny ze az 3cm-4cm kleju trzeba rabac?bo przy takiej grubosci kleju faktycznie ciezko jest kleic bo zaczyna splywac plyta (ma prawo) poza tym tego kleu nie powinno byc tak duzo. to tez niedobrze.co tam sie stalo sie ze jest tak krzywo? moze wystarczy wziac mlot i skuc powypychane brzuchy po rozepchnietych szalunkach?a jak nie rozwazyc najpierw tynk CW na calosc jako warstwe wyrownujaca a pozniej dopiero ocieplenie. no bo cudow nie ma - przy 4cm kleju tego sie dobrze juz nie da zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 24.04.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Możesz równać ile się da,ale jak dasz 4cm. kleju to jest duża szansa że powciąga Ci płyty.Pomyśl jak napisał fighter1983 żeby podrównać te krzywości przed klejeniem styropianu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 24.04.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Skąd ja to znam "przyjdzie tynkarz i wyrówna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 24.04.2018 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 Tak dla informacji to dom jest z lat 70 kiedy to nawet w planach nie byłem więc i nie pilnowałem murowania ścian ale Jutro dokładnie zmierze i wklej też zdjęcie. Oczywiście jeżeli jest tak krzywo to brałem pod uwagę że może trzeba będzie wypełniać przestrzenie pianą lub co innego. Sytuacja u mnie jest taka że na rogach domu mam większe odchyłki i na środku ściany już mniejsze. Ale na oko nie tak dużo aby nie kleić obwiedniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 25.04.2018 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Jeżeli dom jest otynkowany to warto umyć elewację myjką przed klejeniem,jeżeli goła cegła przejrzeć czy nie ma np. tłustych miejsc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 25.04.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Panowie, Sprawdziłem dzisiaj jedna ścianę i szlaq mnie trafił. Odchyłki od 1 do ok. 2cm tylko! A on wszystko na placki kleił i kłamał że naprawdę nierówno jest. Na szczęście jest tego ok 3m wysokości to posypujemy tam granulat styropianowy i część powciskam pianę a dalej będzie klejone obwiedniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 26.04.2018 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Witam. Oto zdjęcia przyklejanego styropianu. Mi laikowi wydaje się, że jednak była możliwość klejenia obwiedniowego i tak będziemy dalej kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.04.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Zdecydowanie masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 26.04.2018 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Planowałem w te szpary zasypać granulatem styropianowym ale może być problem z tym jednak - przestrzenie są za małe.Co radzilibyście zrobić? Wciskać pistolet w poziome łączenia styropianu i dawać tam pianę? Boję się, że dam za dużo piany i mi oderwie płytę od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.04.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Moim zdaniem to nie ma sensu. Jeśli następne warstwy przykleisz na ramkę, to zamkniesz drogę powietrzu, które mogłoby hulać z góry na dół i wychładzać ścianę. No ale w tej sytuacji, nie będzie przewiewu. A tak, jak mówisz, miejsca jest tam mało, więc więcej "pieprzenia" w upychaniu piany/ czegokolwiek, niż ewentualnych zysków cieplnych. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez jak_to_mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 26.04.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Proszę usiądźcie wygodnie, bo zaraz zobaczycie co mi wykonawcy od docieplenia zrobili przez kilka godzin, ja już ochłonąłem ... mój grafit 0,032 ... Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Greg_81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 26.04.2018 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 CD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.04.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 zgadzam sie. poleciec lekko pianka niskoprezna po obwodce i juz. a reszte kleic jak nalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 26.04.2018 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Dzięki za odpowiedzi. Tak zrobię. Widzę Greg, że u ciebie jeszcze lepiej tam masz w jednym miejscu ż Chyba że 2cm kleju między płytami ja naprawdę jestem w szoku co tu się dzieje.. Widzę, że chyba jest ogromna luka na rynku wykonawców ociepleń która może trzeba zapełnić ;] lub my trafiliśmy na takich mietków. Tylko mój był na tle innych droższy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 26.04.2018 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 chlopaki zapraszam na szkolenie i do wspolpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts