grzegorz_janusz 29.09.2004 02:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Witam wszystkich! Przymierzam się właśnie do zakupu projektu APS 96. Co sądzicie o nim i czy może znacie kogoś kto też buduje ten dom. Proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 29.09.2004 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Na ile wyceniasz go w stanie surowym zamkniętym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 29.09.2004 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2004 Trudno mi jeszcze ocenić. Nie wiem z czego będę budować, ale na jakieś ca. 100 - 110 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobby 30.09.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2004 A ja oceniam zdecydowanie więcej, o ile nie budujesz sam własnymi rękoma. Stan surowy zamknięty to okna, dzwi, brama garażowa i na dachu dachówka lub blachodachówka.Spokojnie około 140 000.Nie mylę się , buduję APS 78. Pozdrawiam Mobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 02.10.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Ostatnio zakupiłem projekt tego domu i jestem w trakcie przygotowania formalności do złożenia wniosku o zezwolenie na budowę. W projekcie tym planuję pewne zmiany - główna to poszerzenie garażu o jakieś 0,5m.Planowałem w tym roku wykonać przynajmniej fundamenty ale polska biurokracja mnie załamuje. W połowie lutego złożyłem wniosek o uzyskanie warunków zabudowy i na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze prawomocnej decyzji o warunkach. W trakcie oczekiwania na uprawomocnienie się decyzji zacząłem już załatwiać formalności onośnie uzyskania zezwolenia na budowę. Mam nadzieję ruszyć z budową zaraz na początku wiosny. Chętnie nawiążę kontakt z ludźmi którzy także budują lub planują budowę tego domu w celu wymiany doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aszot 13.10.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2004 Witam Drodzy Forumowicze-Budowniczy- jak Wasze postępy z APS 96? Pozrdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 04.11.2004 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2004 Witaj Rzutnik! Widzę że zdecydowałeś się budować APSa 96. Jakie masz uwagi i spostrzeżenia po przeglądnięciu projektu? Napisz też co zmienisz w Swoim domu. Ja właśnie zamawiam ten projekt. Chcę zacząć budowę na wiosnę 2005 r. Do usłyszenia, Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 03.12.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Podstawową zmianą jaką robię jest poszerzenie garażu o 0,5m(chcę mieć miejsce w przyszłosci np. na jakiś regał, kosiarkę, rower itp. W łazience na dole na pewno chcę dodać jeszcze prysznic. W kotłowni planuję także zamontować piec do ogrzewania drewnem lub węglem w związku z czym dochodzi dodatkowy kanał w kominie. Okna w wykuszu podnoszę do poziomu pozostałych okien na parterze. Okna w lukarnach raczej będą całe prostokątne - w projekcie 3 okna w lukarnach mają zaokrągloną górną część reszta jest prosta. Co do pozostałych rzeczy to na razie nie planuję zmian - wiele moich wymagań zostało już uwzględnione na etapie wyboru projektu.W projekcie ściany zakładane są z pustaczków Poroterm 25. Jest to zbędny wydatek. Jeśli poroterm to 40 a nie 25. Zamiast Porotherm-a przymierzam się do pustaczków max 220. Obecnie odwiedzam firmy budowalne w poszukiwaniu materiałów.Ze wstępnych infomacji koszty materiałów wynoszą około (Rzeszów i okolice):- pustaczki max 220 (ścianki działowe z "połówek") na wszystkie ściany - 10-11tyś, - strop typu fert - 6 - 6,5tyś (belki +pustaczki), - drewno na konstrukcję dachową (wraz z pełnym deskowaniem) - 5tyś,- blachodachówka (blacha szwedzka, matowa) - 9-10tyś. +wykończenia- 2 okna dachowe nad strychem + wyłaz dachowy - 2,5-3 tyś.O resztę się nie pytam gdyż w przyszłym roku planuję wykonać stan surowy, przykryty, otwarty - na więcej nie będzie kasy a i z tym raczej będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 04.12.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2004 Budowałem w tym roku APS 55. Jest to dom mniejszy od APS 96 i chyba trochę prostrzy w budowie. Chciałbym abyście byli ostrożni w swoich kalkulacjach. Ja wydałem na stan surowy z wieźbą dachową ok. 100.000 zł +koszta wstępne ok. 7000 zł. Wybierając projekt patrzyłem na koszty budowy, które były podawane przez architekta. W moim przypadku dom był wyceniony na ok. 215.000 zł. - pod klucz przy założeniu że buduje firma a więc drożej niż w tzw. systemie gospodarczym. Teraz chciałbym się zmieścić w 300.000, przy średnim standarcie wykończenia, ale będzie to bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_janusz 05.12.2004 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Witam! Pomysł z poszerzeniem garażu uważam za bardzo dobry. Zastanowię się nad nim tym bardziej, że planuję zabudowę pieca na ekoret lub/i pelety. Oczywiście prysznic na dole jak najbardziej musi być! Z innych zmian - zamiast ogrzewania grzejnikami ogrzewanie podłogowe salon + kuchnia oraz prawdopodobnie elektryczne maty w łazienkach. A także DGP z kominka. Zastanów się nad zmianą układu kanalizacji - przez pokój na dole przechodzi pion do D=100 mm łączący łazienkę na poddaszu z główną nitką pod salonem - nie jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Co do dachu podzielam pomysł z pełnym deskowaniem. Z tych samych powodów (kasaaaa!!!) nie będzie mnie stać na pokrycie dachu dachówką - jedna z firm wyceniła mi dach łącznie z foliami na ok. 19k zł. Zrobię więc pełne deskowanie i tymczasowo (2-3 lata) papa. Uważam to za dobry pomysł, tym bardziej że w pierwszym etapie chcę wykończyć sam parter. Wydaje mi się także, że koszt blachodachówki może wyjść ci na poziomie 12-13k zł + robocizna. Dach mimo, że prosty ma lukarny i sporo koszów. Jeżeli chcesz podyskutować napisz na priva. E-mail [email protected] Pozdrawiam Grzegorz - Mysłowice, śląskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 05.12.2004 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 APS 55 jest niewiele mniejszy od APS 96. Tamten projekt też rozważaliśmy z żoną przy ostatnim wyborze jednak padło na 96 - bardzej spodobało nam się rozmieszczenie wnętrza.Z kalkulacjami to róznie bywa - zależy z czego budujesz, kto to buduje, w jakim rejonie - nie da się jednoznacznie określić kosztów. Na wiosnę chcę zacząć swój to zobaczę jak to wyjdzie w praktyce. Podobnie jak grzegorz_janusz także planuję wykończyć najpierw parter i "brudną" robtę na poddaszu (tynki, wylewki) tak aby można było zamieszkać na dole bez pełnego wykończenia poddasza.Poszerzenie garażu jest prostą zmianą - przesunięcie fundamentów ze ścianami, a na dachu dołożenie odpowiedniej ilości krokwi - można go nawet poszerzyć do dwustanowiskowego.Jeśli chodzi o kanalizację to przy takim umieszczeniu kibelka na poddaszu jak w projekcie ta rura 100 musi być gdzieś z tej strony (lepiej w pokoju niż w salonie). W pokoju na parterze można ją obudować w rogu dodając jakiś materiał aby wygłuszyć odgłosy wody. Pełne deskowanie chcę zrobić z dwóch powodów: ocieplenie i wyciszenie. Ogrzewanie podłogowe jak najbardziej w kuchni, łazience i wiatrołapie natomiast w pokojach odpada - przegrzanie stóp nie jest zbyt zdrowe.Co do blachodachówki to koszt który podałem wcześniej to sama blacha. Doliczając pasy, gąsiory, uszczelki itd. to koszt o dalsze 5-6tyś. Zamiast gotowych elementów można kupić zwykłą blachę (oczywiście obniżając koszty dzięki temu) i dekarze sami dorobią wykończenia (oryginalne elementy nie zawsze pasują do każdego dachu, a i nie wszyscy dekarze je lubią, czasami wolą sobie wykonać je sami tak aby najlepiej pasowały). Aktualnie kompletuję wszystkie papiery do złożenia o zezwolenie na budowę - czekam jeszcze na zgodę z gminy na przejście przez drogę z przyłączem elektrycznym i składam papiery o zezwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 05.12.2004 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 Przy APS 55 poszerzyłem garaż o 90 cm, teraz zrobiłbym na dwa samochody. Nad garażem po podniesieniu ścianki kolankowej, zrobieniu w ścianie szczytowej okna (+ dwa dachowe) jest ładny pokój - (z jętkami na wierzchu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 macie jakies linki do rych APSow bo w muratorze cos nie umie ich znalezc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 05.12.2004 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 macie jakies linki do rych APSow bo w muratorze cos nie umie ich znalezc Witam, http://www.archi-projekt.com.pl Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 05.12.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 macie jakies linki do rych APSow bo w muratorze cos nie umie ich znalezc APS 96 http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=96 APS 55 http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=55 Przy ostatecznym wyborze pod uwagę brałem jeszcze APS 99 http://www.archiprojekt.com.pl/projekt.php?id=99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroll 05.12.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2004 bardzo dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 06.12.2004 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2004 Mam wstępną wycenę robocizny od jednej ekipy (tylko robocizna bez materiałów):- fundamenty + ściany (wszystkie) + strop nad parterem - 15-17tyś.- dach (konstrukcja + krycie blachą) - 10-11tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 23.02.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 ile Archi Projekt bierze za mozliwosc zmian w obrysie budynku? tez chcialbym w APS96 powiekszyc garaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przeszkadzajka 23.02.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 ty sie najpierw przywitaj munsz:) wITAMY I DOŁĄCZAMY DO GRONA SYMPATYKÓW APS 96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 23.02.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 Budowałem w tym roku APS 55. Jest to dom mniejszy od APS 96 i chyba trochę prostrzy w budowie. Chciałbym abyście byli ostrożni w swoich kalkulacjach. Ja wydałem na stan surowy z wieźbą dachową ok. 100.000 zł +koszta wstępne ok. 7000 zł. Wybierając projekt patrzyłem na koszty budowy, które były podawane przez architekta. W moim przypadku dom był wyceniony na ok. 215.000 zł. - pod klucz przy założeniu że buduje firma a więc drożej niż w tzw. systemie gospodarczym. Teraz chciałbym się zmieścić w 300.000, przy średnim standarcie wykończenia, ale będzie to bardzo trudne. Architekt pewnie szacował Ci koszty netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts