Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ostatnio zakupiłem projekt tego domu i jestem w trakcie przygotowania formalności do złożenia wniosku o zezwolenie na budowę. W projekcie tym planuję pewne zmiany - główna to poszerzenie garażu o jakieś 0,5m.

Planowałem w tym roku wykonać przynajmniej fundamenty ale polska biurokracja mnie załamuje. W połowie lutego złożyłem wniosek o uzyskanie warunków zabudowy i na dzień dzisiejszy nie mam jeszcze prawomocnej decyzji o warunkach. W trakcie oczekiwania na uprawomocnienie się decyzji zacząłem już załatwiać formalności onośnie uzyskania zezwolenia na budowę. Mam nadzieję ruszyć z budową zaraz na początku wiosny. Chętnie nawiążę kontakt z ludźmi którzy także budują lub planują budowę tego domu w celu wymiany doświadczeń.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Podstawową zmianą jaką robię jest poszerzenie garażu o 0,5m(chcę mieć miejsce w przyszłosci np. na jakiś regał, kosiarkę, rower itp. W łazience na dole na pewno chcę dodać jeszcze prysznic. W kotłowni planuję także zamontować piec do ogrzewania drewnem lub węglem w związku z czym dochodzi dodatkowy kanał w kominie. Okna w wykuszu podnoszę do poziomu pozostałych okien na parterze. Okna w lukarnach raczej będą całe prostokątne - w projekcie 3 okna w lukarnach mają zaokrągloną górną część reszta jest prosta. Co do pozostałych rzeczy to na razie nie planuję zmian - wiele moich wymagań zostało już uwzględnione na etapie wyboru projektu.

W projekcie ściany zakładane są z pustaczków Poroterm 25. Jest to zbędny wydatek. Jeśli poroterm to 40 a nie 25. Zamiast Porotherm-a przymierzam się do pustaczków max 220.

Obecnie odwiedzam firmy budowalne w poszukiwaniu materiałów.

Ze wstępnych infomacji koszty materiałów wynoszą około (Rzeszów i okolice):

- pustaczki max 220 (ścianki działowe z "połówek") na wszystkie ściany - 10-11tyś,

- strop typu fert - 6 - 6,5tyś (belki +pustaczki),

- drewno na konstrukcję dachową (wraz z pełnym deskowaniem) - 5tyś,

- blachodachówka (blacha szwedzka, matowa) - 9-10tyś. +wykończenia

- 2 okna dachowe nad strychem + wyłaz dachowy - 2,5-3 tyś.

O resztę się nie pytam gdyż w przyszłym roku planuję wykonać stan surowy, przykryty, otwarty - na więcej nie będzie kasy a i z tym raczej będzie ciężko.

Budowałem w tym roku APS 55. Jest to dom mniejszy od APS 96 i chyba trochę prostrzy w budowie. Chciałbym abyście byli ostrożni w swoich kalkulacjach. Ja wydałem na stan surowy z wieźbą dachową ok. 100.000 zł +koszta wstępne ok. 7000 zł. Wybierając projekt patrzyłem na koszty budowy, które były podawane przez architekta. W moim przypadku dom był wyceniony na ok. 215.000 zł. - pod klucz przy założeniu że buduje firma a więc drożej niż w tzw. systemie gospodarczym. Teraz chciałbym się zmieścić w 300.000, przy średnim standarcie wykończenia, ale będzie to bardzo trudne.

Witam! :wink:

Pomysł z poszerzeniem garażu uważam za bardzo dobry. Zastanowię się nad nim tym bardziej, że planuję zabudowę pieca na ekoret lub/i pelety. Oczywiście prysznic na dole jak najbardziej musi być! Z innych zmian - zamiast ogrzewania grzejnikami ogrzewanie podłogowe salon + kuchnia oraz prawdopodobnie elektryczne maty w łazienkach. A także DGP z kominka. Zastanów się nad zmianą układu kanalizacji - przez pokój na dole przechodzi pion do D=100 mm łączący łazienkę na poddaszu z główną nitką pod salonem - nie jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Co do dachu podzielam pomysł z pełnym deskowaniem. Z tych samych powodów (kasaaaa!!!) nie będzie mnie stać na pokrycie dachu dachówką - jedna z firm wyceniła mi dach łącznie z foliami na ok. 19k zł. Zrobię więc pełne deskowanie i tymczasowo (2-3 lata) papa. Uważam to za dobry pomysł, tym bardziej że w pierwszym etapie chcę wykończyć sam parter. Wydaje mi się także, że koszt blachodachówki może wyjść ci na poziomie 12-13k zł + robocizna. Dach mimo, że prosty ma lukarny i sporo koszów. Jeżeli chcesz podyskutować napisz na priva.

E-mail [email protected]

Pozdrawiam Grzegorz - Mysłowice, śląskie :wink:

APS 55 jest niewiele mniejszy od APS 96. Tamten projekt też rozważaliśmy z żoną przy ostatnim wyborze jednak padło na 96 - bardzej spodobało nam się rozmieszczenie wnętrza.

Z kalkulacjami to róznie bywa - zależy z czego budujesz, kto to buduje, w jakim rejonie - nie da się jednoznacznie określić kosztów. Na wiosnę chcę zacząć swój to zobaczę jak to wyjdzie w praktyce. Podobnie jak grzegorz_janusz także planuję wykończyć najpierw parter i "brudną" robtę na poddaszu (tynki, wylewki) tak aby można było zamieszkać na dole bez pełnego wykończenia poddasza.

Poszerzenie garażu jest prostą zmianą - przesunięcie fundamentów ze ścianami, a na dachu dołożenie odpowiedniej ilości krokwi - można go nawet poszerzyć do dwustanowiskowego.

Jeśli chodzi o kanalizację to przy takim umieszczeniu kibelka na poddaszu jak w projekcie ta rura 100 musi być gdzieś z tej strony (lepiej w pokoju niż w salonie). W pokoju na parterze można ją obudować w rogu dodając jakiś materiał aby wygłuszyć odgłosy wody.

Pełne deskowanie chcę zrobić z dwóch powodów: ocieplenie i wyciszenie.

Ogrzewanie podłogowe jak najbardziej w kuchni, łazience i wiatrołapie natomiast w pokojach odpada - przegrzanie stóp nie jest zbyt zdrowe.

Co do blachodachówki to koszt który podałem wcześniej to sama blacha. Doliczając pasy, gąsiory, uszczelki itd. to koszt o dalsze 5-6tyś. Zamiast gotowych elementów można kupić zwykłą blachę (oczywiście obniżając koszty dzięki temu) i dekarze sami dorobią wykończenia (oryginalne elementy nie zawsze pasują do każdego dachu, a i nie wszyscy dekarze je lubią, czasami wolą sobie wykonać je sami tak aby najlepiej pasowały).

Aktualnie kompletuję wszystkie papiery do złożenia o zezwolenie na budowę - czekam jeszcze na zgodę z gminy na przejście przez drogę z przyłączem elektrycznym i składam papiery o zezwolenie na budowę.

• 2 months później...
Budowałem w tym roku APS 55. Jest to dom mniejszy od APS 96 i chyba trochę prostrzy w budowie. Chciałbym abyście byli ostrożni w swoich kalkulacjach. Ja wydałem na stan surowy z wieźbą dachową ok. 100.000 zł +koszta wstępne ok. 7000 zł. Wybierając projekt patrzyłem na koszty budowy, które były podawane przez architekta. W moim przypadku dom był wyceniony na ok. 215.000 zł. - pod klucz przy założeniu że buduje firma a więc drożej niż w tzw. systemie gospodarczym. Teraz chciałbym się zmieścić w 300.000, przy średnim standarcie wykończenia, ale będzie to bardzo trudne.

Architekt pewnie szacował Ci koszty netto.