Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Długo się nie odzywałem ale w końcu jestem. Mam PRAWOMOCNE pozwolenie na budowę. HURAAAAAA!!!!!!! Formalności załatwiałem ponad rok czasu, ale w końcu mogę zaczynać budowę domku.

Kierownik budowy zwrócił mi uwagę na kominy - proponowął aby przesunąć je do ściany nośnej. Argumenty za:

- likwidacja fundamentu w tym miejscu gdzie był komin (oszczędności)

- oszczędność pustaczków na ścianie nośnej (komin wejdzie w ścianę nośną więc w tym miejscu odpadną pustaczki)

- z dwóch stron komin będzie już ocieplony (poprzez ścianę nośną)

- na ścianie zewnętrznej powyżej strychu komin nie wystaje tylko mamy równą ścianę więc prościej jest to wszystko ocieplić

- w salonie zyskujemy trochę miejsca gdyż kominek przesuwa się bardziej w róg.

Minusy:

- trzeba trochę przeprojektować konstrukcję dachu gdyż krokwie wychodzą nad ścianami nośnymi

Co o tym sądzicie?

Cześć Rzutnik!

Czy ja wiem? Są to raczej pozorne oszczędności, poza tym kominy to raczej będę budował z kształtek systemowych. Jeżeli dasz komin w ścianie nośnej, to będziesz przerywał wieńce lub też będziesz zmuszony prowadzić wokół komina. Moim zdaniem oszczędności pozorne, a znacznie więcej roboty no i kasy. Musisz się z tym niestety liczyć.

• 3 weeks później...

Witam również :D

Czekamy właśnie na uprawomocnienie się pozwolenia na budowę. Przyłanczamy wodę i prąd. Czekam na wycenę robót i kosztorys materiałowy od wykonawcy. W przyszłym tygodniu buduję prowizoryczne ogrodzenie i stawiam garaż, czytaj zaplecze.

Pozdrawiam i życzę sukcesów przy budowie.

• 1 month później...

a co ma byc, spsulo sie auto, trzeba bylo wydac na nastepne, wiec w tym roku nie ruszymy. plany chyba gotowe, przeprojektowane papiery parwie w reku do pozwolenia, ale zwolnilismy dosc wyraznie. dlugo zastanawialismy sie nad oczyszczalnia przydomowa, ale juz zdecydowalismy, wiec powinna byc juz naniesiona na mapki.

ech...

• 1 month później...
  • 2 months później...
Żyjecie jeszcze? :wink: Jak tam postępy z Waszymi APS-ami? My właśnie w sobotę wylaliśmy fundament. Poszło jakieś 27 kubików betonu i 2 tony stali.

no siur, ze tak :)

projekt przerobiony, czekam na wylaczenie z produkcji rolnej. z powodu nieoczekiwanego wydatku, musielismy wstrzymac sie z realizacja i zamierzamy zaczac na wiosne (jak znajdziemy ekipe i dostaniemy kredyt ;) )

narazie bylem u swojego kuzyna i widzialem APS99 w stanie surowym :)

• 3 months później...
  • 1 month później...

Hm to fajnie ale co to znaczy dalej? Macie już coś?

My zaczynamy z sunsiadami 2 APS-y 96 teraz wiosną. My jak tylko wode i prund zrobią, oni maja termin startu na czerwiec. Macie jakieś wyceny ?? Bo my mamy i niestety powaliły nas cenowo. Mamy tez dogadana cene za stan surowy z dachem i orynnowaniem od zdjęcia humusu do czubka komina;) Z dachówka i wszystkim , możemy się podzielić wiedza.

fundament zasypany podciągnięta woda, położona kanalizacja i dopływ powietrza do kominka

co do wycen oczywiście można się podzielić. mnie fundament wyszedł ok 7700 robocizna + materiał razem jakieś około 25 tyś tyle że ja mam potężne ławy projektowane na szkody. reszta robocizny to 28 tyś od stanu surowego.

• 1 month później...

Witam

i dołączam do grona budujących APS 96. U nas domek już stoi (w stanie surowym). Czekamy na kredyt i od czerwca ruszamy dalej. Mam nadzieję, że pod koniec tego roku zamieszkamy już w naszym apsie. W projekcie dokonaliśmy kilku zmian: odbicie lustrzane, salon przedłużony także dom jest w jednej bryle, zrezygnowaliśmy z filarów nad wejściem a w zamian postawiliśmy tam mały wiatrołap. Wiatrołap, który był w projekcie przerbiamy na spiżarnię. Poza tym na dole zostawiamy "otwartą przestrzeń" bez małego pokoju i ściany nośnej. Postawiliśmy filar pomiędzy tymi pomieszczeniami. Dziś żałujemy, że nie przedłużyliśmy garażu. Aha no i zrezygnowaliśmy z jednej lukarni.

i dołączam do grona budujących APS 96. U nas domek już stoi (w stanie surowym). Czekamy na kredyt i od czerwca ruszamy dalej. Mam nadzieję, że pod koniec tego roku zamieszkamy już w naszym apsie. W projekcie dokonaliśmy kilku zmian: odbicie lustrzane, salon przedłużony także dom jest w jednej bryle, zrezygnowaliśmy z filarów nad wejściem a w zamian postawiliśmy tam mały wiatrołap. Wiatrołap, który był w projekcie przerbiamy na spiżarnię. Poza tym na dole zostawiamy "otwartą przestrzeń" bez małego pokoju i ściany nośnej. Postawiliśmy filar pomiędzy tymi pomieszczeniami. Dziś żałujemy, że nie przedłużyliśmy garażu. Aha no i zrezygnowaliśmy z jednej lukarni.

no, ciekawie :) to z tego APSa to już niewiele zostało :)

masz jakieś fotki?

Witam wszystkich aps-owców

Po obejrzeniu całej masy projektów kilka dni temu wpadłem na aps-y i stwierdziłem że to jest to

Na razie jestem na etapie zakupu działki ale jestem dobrej myśli i może jeszcze jesienią stan surowy ? ( a może za bardzo jestem optymistą ?)

Ciekaw jestem jak waszea postępy