wicekK 23.05.2006 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Witam ponownie aps-owcówgildor - napisałeś że widziałeś aps99 u kuzyna - ja jeszcze nie wiem na co się zdecyduję - czy była by możliwość obejrzebia tej 99 ?A może ktoś jeszcze z okolic W-wy mógłby się pochwalić którymś apsem ?Tak się codziennie przyglądam na te projekty i nie wiem - raczej 99Wydaje mi się że w każdym z projektów wydłużył bym garaż/kotłownię na prawie całą długość ściany bocznej (większa kotłownia=większe zaplecze na rower , kosiarkę i coś tam jeszcze) - a przy okazji zyskuję spory stryszek - w przyszłości może dla moich chłopaków (mam 2) jakaś salka do ćwiczeń , a może inne przeznaczenie )Czy ktoś się nad tym zastanawiał ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 23.05.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 gildor - napisałeś że widziałeś aps99 u kuzyna - ja jeszcze nie wiem na co się zdecyduję - czy była by możliwość obejrzebia tej 99 ? to trudne, bo ja bylem tam raz w zyciu i raczej sam tam nie trafie. kuzyn zaś krąży po polsce Wydaje mi się że w każdym z projektów wydłużył bym garaż/kotłownię na prawie całą długość ściany bocznej (większa kotłownia=większe zaplecze na rower , kosiarkę i coś tam jeszcze) - a przy okazji zyskuję spory stryszek - w przyszłości może dla moich chłopaków (mam 2) jakaś salka do ćwiczeń , a może inne przeznaczenie ) Czy ktoś się nad tym zastanawiał ?? garaż my powiekszyliśmy o 3m ale kotłownie nie. wole mieć miejsce na warsztacik, a rowery przy tak powiekszonym garazu raczej sie i tak zmieszcza za to na górze fakt, teraz to mamy ponad 50m2 podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 23.05.2006 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dzięki za szybką odpowiedź gildor Ja mam na podjęcie decyzji ok 1-2 miesiące więc gdyby była okazja to daj znać na priv (mogę Ci dać swój numer tel ) a może podeślij adres budowy - postaram się znaleźć .Na razie jestem na etapie zakupu działki - w czwartek umowa , złożyłem wniosek o war zabudowy - decyzja (mam nadzieję za ok 4-6 tygodni)Potem jeszcze kupa papierologi - ale tak po cichu mam nadzieję że może przed zimą jeszcze przynajmniej fundament .Wicek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 23.05.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Dzięki za szybką odpowiedź gildor Ja mam na podjęcie decyzji ok 1-2 miesiące więc gdyby była okazja to daj znać na priv (mogę Ci dać swój numer tel ) a może podeślij adres budowy - postaram się znaleźć . hmm.. nie znam adresu, wiem że to Bobrowiec, a dom jest bez balkonów, zmienili tak projekt. zaraz popatrze na googla... http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q=warszawa&ll=52.057864,20.971388&spn=0.002286,0.005381&t=k&om=1 wydaje mi sie, ze to gdzies tu. pamietam taki zagajnik i zakret. jadac od warszawy skreca sie w tym w lewo na tym winklu i zaraz za nim w lewo w polna droge. fotka jest dosc stara ale wydaje mi sie, ze to ta okolica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 23.05.2006 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Fajnie - ale nie wiem czy trafię (najlepiej byłoby gdybyś dał mi sygnał jak tam będzie ktoś z właścicieli i jakiś namiar na nich - komórka - to by mnie na miejscu poprowadzili )W zasadzie prawie zawsze gdybym wiedział dzień wcześniej , to mogę się dopasować - wysyłam Ci komórkę na privJak się nie uda umówić to trudnoOdwiedziłem inne wątki APS-owe i tam zapuściłem prośbę o wizję - może obejrzę też gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 24.05.2006 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Fajnie - ale nie wiem czy trafię (najlepiej byłoby gdybyś dał mi sygnał jak tam będzie ktoś z właścicieli i jakiś namiar na nich - komórka - to by mnie na miejscu poprowadzili ) to może byc trudne, ale jak sie do mnie odezwą, to im przekaze i zapytam, bo jak mówiłem, latają po kraju. ale ja też chce do nich podjechać jak sie dowiem ze zaczeli cos tam robic musze podgladac jakies rozwiazania przeciez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 30.05.2006 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witam wszystkich budujących i tych ci zamierzająChyba ci co mają pozwolenia to ostro ruszyli do pracy i nie mają czasu na śledzenie postów.Myślę że wszyscy forumowicze i ci co tylko czytają chętnie dowiedzieli by się o postępach pracJeśli ktoś choćby zaczął to proszę o możliwość obejrzenia budowy A jak - nie to i tak pewnie u mnie powstanie APS99Wczoraj dostałem od Archi-projektu pozytywną odpowiedź na temat proponowanych przeze mnie zmian - mało tego mogą mi przesłać projekt w wersji cyfrowej , a to mojemu architektowi znacznie ułatwi wykonanie zmian(czytaj-będzie trochę taniej)Zapraszam do wymiany doświadczeńgildor - przypominam się w kwestii domu kuzyna A - czy doszła wiadomość na priv bo wcale nie jestem pewien cz wyszła ode mnie . Po napisaniu i kliknięciu Wyślij wyglądało że poszło - ale pojawiła się w elementach do wysłania i za ch... nie wiem jak ją z tamtąd wytransportować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.05.2006 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 gildor - przypominam się w kwestii domu kuzyna pamiętam, ale teraz jestem zalatany na tyle, ze jakos nie w glowie mi umawianko po drugiej stroni ewarszawy. i to wcale nie z powodu budowy A - czy doszła wiadomość na priv bo wcale nie jestem pewien cz wyszła ode mnie . Po napisaniu i kliknięciu Wyślij wyglądało że poszło - ale pojawiła się w elementach do wysłania i za ch... nie wiem jak ją z tamtąd wytransportować dalej nie, od Ciebie nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 30.08.2006 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam wszystkich miłośników APS 96. Właśnie kupiliśmy ten projekt, jesteśmy w trakcie adaptacji. W tym roku papierkowa robota a z budową chcemy ruszyć na wiosnę 2007. Widzę, że nikt dawno tu nie zaglądał. Bardzo zależy mi na reaktywacji tego wątku. Ciekawa jestem jak posuwają się prace na waszych budowach? Może zamieścicie jakieś zdjęcia? A może od tamtej pory pojawili się też inni budujący APS 96? Proszę ładnie o odzew.Ciekawa jestem jakich końcowo zmian dokonaliście w swoich APS-ach. Ja dostałam wstępnie zgodę z archi - projekt na następujące zmiany, ale nie wiem jeszcze czy ze wszytskich zmian skorzystamy:- likwidacja lukarn na elewacji ogrodowej i zastąpienie ich oknami połaciowymi - to napewno- na pewno też drzwi z kotłowni na zewnątrz i większe zadaszenie nad tarasem- mamy zgodę na przesunięcie kominka na ścianę po prawej stronie od wejścia z hallu ale nad tym musimy się jeszcze zastanowić. Wydaje mi się że obecnie ten narożny kominek jest zbyt blisko drzwi wyjściowych z kuchni- chcemy też powiększyć łazienkę na dole ale jeszcze nie wiem w którą stronę i kosztem czegoPozdrawiam i czekam na reakcję APS-owców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.08.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 czesc jak usuniesz lukarny, to zmieniejsza Ci sie pokoje. łazienkę na dole powiekszyliśmy o 20cm kosztem wiatrołapu. My powiekszyliśmy garaż tak, żeby był dwustanowiskowy i zastanawiamy sie jeszcze nad tymi zaokragleniami okien w lukarnach. być może je wyprostujemy. u nas budują sie 2 APS96 w odległości 200-300m tu nasze fotki: http://gildor.riders.pl/dom.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 30.08.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Hej, bardzo się cieszę, że ktoś się odezwał Chciałabym mieć już tyle wybudowane. Szkoda, że mieszkam tak daleko od Was bo chętnie zobaczyłam bym taki domek "na żywo". Zastanawiam się czy biuro projektowe mogłoby zdradzić czy ktoś na moim terenie buduje APS 96? Chyba nie prawda? W końcu ochrona danych osobowych itp. Czy 20 cm wystarczy żeby w tej łazience na dole zmieścił się prysznic? Wiem że zmniejszą mi się te pomieszczenia na piętrze po likwidacji lukarn ale nie bardzo mnie to martwi bo zmniejszy się tylko jedna sypialnia i łazienka i to przecież o niewiele, bo od frontu wszystko zostaje tak jak jest. Ja mam działkę z wjazdem od wschodu i zależało mi na tym żeby nie mieć sypialni z oknami na zachód gdzie do wieczora będzie latam operowało słońce, a wcale nie łatwo bylo znaleźć taki projekt. Gdybym z kolei zlikwidowała tylko lukarnę w sypialni to głupio by wyglądało więc wyrzucamy obie od ogrodu a w łazience będzie okno połaciowe. Myślę, że okno balkonowe będzie dostatecznie doświetlało tę sypialnię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 30.08.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 my tez mamy wjazd od wschodu. ale montujemy GWC i mam nadzieje, że to wystarczy na utrzymanie widnych pokoi a jednoczesnie nie przegrzanych od słońca.lazienka na dole przy przesunieciu scianki o 20cm wychodzi kwadratowa jakies 160x160cm. w tym wypadku nawet prysznic 80cm sie zmiesci, a i kibelek czy umywalka na pozostalych 80 wejdzie. ciasno, ale inne zmiany to wieksze prace, bo druga sciana jest nośna i ze schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 30.08.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Ze zmian jakie zrobiłem u siebie to:- poszerzenie garażu o 0,5m (teraz trochę żałuję że nie więcej, ale już za póno)- zwiększenie łazienki na dole kosztem wiatrołapu tak aby zmiecił się tam jeszcze prysznic,- likwidacja łuków w oknach na górze- dobudowanie kanałów w kominie przy kotłowni tak aby można było w przyszłoci postawić piec na drzewo czy węgiel- zmniejszenie szerokoci okna w wiatrołapie - teraz zmieci się tam normalna szafa- zmniejszenia szerokoci wyjcia na taras o 1/3 - teraz lepiej będzie co ustawić przy cianach po obu stronach i nie będzie to "wchodzić" na drzwi- zmniejszenie wysokoci okien w wykuszu (wyrównanie ich od dołu do poziomu pozostałcyh)- schody na piętro z dwoma podestami a nie tak jak w projekcie zabiegowe- likwidacja rury kanalizacyjnej fi110 w pokoju na dole, w cianę w tym pokoju od strony salonu schowałem tylko rurę fi50 - inna aranżacja w łazience na górze, rura kanalizacyjna fi110 biegnie teraz na strych i potem w kotłowni- powiększenie tarasu przy wyjciu z salonu - schody z tego tarasu tylko w stronę garażu- przejcie z kuchni do salonu zostawiam otwarte, zrobiłem je z łukiem na górze i przesunšłem trochę na rodek aby odsunšć się od kominkaAktualnie kończę instalację i chciałbym jeszcze w tym roku otynkować i wstawić okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 31.08.2006 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 gildor - wytłumacz proszę blondynce co to jest GWC rzutnik - czy na zmianę kostrukcji schodów, powiększenie tarasu i "wyprostowanie" łuku w oknie potrzebna jest zgoda archi-projekt? Schody też wolałabym z podestem - mam małego synka, a schody zabiegowe zawsze wydawały mi się niebezpieczne. Ten łuk w oknie też chcialabym wyprostować, nie tylko ze zględów finansowych, myślę, że on tam poprostu nie pasuje, wszystkie pozostałe okna są prosto wykończone, no chyba że to miało nawiązywać do tego łuku nad wejściem. Co do tarasu to też chcemy go powiększyć ale myślimy raczej o wyciągnięciu go na róg budynku tak żeby zachodził aż pod wykusz w jadalni. A od strony ogrodu będzie większe zadaszenie. W razie czego mogę chyba zwrócić się jeszcze raz do archi-projekt o zgodę na nowe zmiany? Mój projekt jest jeszcze u architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 31.08.2006 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 - schody na piętro z dwoma podestami a nie tak jak w projekcie zabiegowe jak dokładnie to rozwiązałeś? masz jakis rysunek? gildor - wytłumacz proszę blondynce co to jest GWC gruntowy wymiennik ciepła http://www.gwc.net.pl/ http://www.rekuperatory.pl/gwc/gwc0.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzutnik 31.08.2006 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 - schody na piętro z dwoma podestami a nie tak jak w projekcie zabiegowe jak dokładnie to rozwiązałeś? masz jakis rysunek? Nad schodami to już pracował szef ekipy budowlanej, robił kilka podejść i w końcu tak to rozrysował (na ścianie) że sie zmieściły - trzeba było tylko przesunąć drzwi do pokoju na dole w stronę salonu aby zyskać "parę" centymetrów i w związku z tym nie mieściła się tam już rura kanalizacyjna w rogu za drzwiami (której i tak nie chciałem w tym miejscu). Jeśli potrzeba mogę zmierzyć wymiary stopni i podestów i podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 31.08.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Nad schodami to już pracował szef ekipy budowlanej, robił kilka podejść i w końcu tak to rozrysował (na ścianie) że sie zmieściły - trzeba było tylko przesunąć drzwi do pokoju na dole w stronę salonu aby zyskać "parę" centymetrów i w związku z tym nie mieściła się tam już rura kanalizacyjna w rogu za drzwiami (której i tak nie chciałem w tym miejscu). Jeśli potrzeba mogę zmierzyć wymiary stopni i podestów i podać. fajnie by bylo, ale zdaje sie, ze juz mi sie nie bedzie chcialo przerabiac, bo mam juz sciane z drzwiami do tego gabinetu i przesowac to mi sie nie chce chyba no nic, ale sprobuje pogadac z wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 03.09.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 A powiedzcie chłopaki z czego budujecie wasze APSy? Aktualnie w mojej rodzinie trwa zagorzała dyskusja na ten temat. Ściana jedno- czy dwuwarstwowa? Beton komórkowy czy ceramika? Nie wiem czy w końcu dojdziemy do jakiegoś konsensusu. Aha mam jeszcze pytanie do Gildora - zrobił wam architekt jakąś wizualizację projektu już po adaptacji? My się też zastanawiamy na zrobieniem garażu na dwa auta ale się obawiam czy ta część "garażowa" nie zdominuje całej reszty. Może rozwiejesz te nasze wątpliwościPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 04.09.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 A powiedzcie chłopaki z czego budujecie wasze APSy? Aktualnie w mojej rodzinie trwa zagorzała dyskusja na ten temat. Ściana jedno- czy dwuwarstwowa? Beton komórkowy czy ceramika? Nie wiem czy w końcu dojdziemy do jakiegoś konsensusu. tez mielismy dylemat, ale szybko sie rozwiazal kidy to nie moglismy dostac na rynku BK 500, a 600 nie bralem w ogóle pod uwage. wiec kupilismy porotherm. widzisz... sam wybor rodzaju cegly to jeszcze nie koniec wyborów po wyborze technologii jest wybór producenta my chcielismy lejera, ale wkurzyl nas tym, ze trzeba bylo robic przedplaty i nie bylo wiadomo kiedy zacznie sie produkcja 25, bo akurat teraz to oni robia 30. wiec wzielismy drozszego winerbergera, a teraz czekamy na wizyte ich czlowieka, bo dostalismy taki syf, ze ze 2-3 palety odpadów transportowych mam. Aha mam jeszcze pytanie do Gildora - zrobił wam architekt jakąś wizualizację projektu już po adaptacji? My się też zastanawiamy na zrobieniem garażu na dwa auta ale się obawiam czy ta część "garażowa" nie zdominuje całej reszty. Może rozwiejesz te nasze wątpliwości nie, nie robilismy wizualizacji, bo ja nad to jak to bedzie wygladalo, cenie sobie praktyke akurat tego rozwiazania ja poprostu potrzebuje duzego garazu, i nie za duzego domu za to pokój nad garazem bedzie ja porzadny salon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 04.09.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2006 No proszę a ja myślałam, że Winerberger i syf to się wyklucza Może u nas też problem sam się rozwiąże, chcemy ruszyć z budową wczesną wiosną a materiał, w tym właśnie na ściany, chcemy kupować zimą - może trafi się jakaś promocyjka Więc tak sobie myślę, że kupimy to na co będzie akurat najlepsza cena. Co do garażu to dalej nie wiem co robić. Mój ślubny co gorsza właśnie wyjechał za granicę a ja mam spotkanie z Panią architekt w czwartek i nie wiem co zdecydować. Mężuś jak to mężuś słodkim głosikiem powiedział, że co moje kochanie zdecyduje to napewno będzie dobrze a ja do głowy dostaję. Może wiata koło tego garażu? nie potrzebne mi hektary na tym strychu bo w planach jest tam tylko pralnio- suszarnio - graciarnia, ale z drugiej strony dobrze byłoby oba auta schować w garażu. Ja ciągle myślę, że ten dom jest chyba trochę za mały ogólnie żeby dwustanowiskowy garaż do niego dostawiać. OSZALEJĘ! Może pani architekt coś doradzi Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts