Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ze zmian jakie zrobiłem u siebie to:

- poszerzenie garażu o 0,5m (teraz trochę żałuję że nie więcej, ale już za póŸno)

- zwiększenie łazienki na dole kosztem wiatrołapu tak aby zmieœcił się tam jeszcze prysznic,

- likwidacja łuków w oknach na górze

- dobudowanie kanałów w kominie przy kotłowni tak aby można było w przyszłoœci postawić piec na drzewo czy węgiel

- zmniejszenie szerokoœci okna w wiatrołapie - teraz zmieœci się tam normalna szafa

- zmniejszenia szerokoœci wyjœcia na taras o 1/3 - teraz lepiej będzie coœ ustawić przy œcianach po obu stronach i nie będzie to "wchodzić" na drzwi

- zmniejszenie wysokoœci okien w wykuszu (wyrównanie ich od dołu do poziomu pozostałcyh)

- schody na piętro z dwoma podestami a nie tak jak w projekcie zabiegowe

- likwidacja rury kanalizacyjnej fi110 w pokoju na dole, w œcianę w tym pokoju od strony salonu schowałem tylko rurę fi50 - inna aranżacja w łazience na górze, rura kanalizacyjna fi110 biegnie teraz na strych i potem w kotłowni

- powiększenie tarasu przy wyjœciu z salonu - schody z tego tarasu tylko w stronę garażu

- przejœcie z kuchni do salonu zostawiam otwarte, zrobiłem je z łukiem na górze i przesunšłem trochę na œrodek aby odsunšć się od kominka

Aktualnie kończę instalację i chciałbym jeszcze w tym roku otynkować i wstawić okna

Wiesz Rzutnik. Szkoda że do Ciebie nie wpadłem. Byłem koło Rzeszowa. Œmiać mi się chce bo dom który projektuje na bazie APS 96 posiada WSZYSTKIE ZMIANY KTÓRE WYMIENIŁEŒ, no może poza zejœciem z tarasu. Widzę że myœlimy bardzo podobnie. Ja jeszcze garaż projektuje większy i podpiwniczenie robię. Pozdrawiam i powodzenia. Ps. Dla pozostałych. Ja nie będę budował APS 96 tylko indywidualny bazujšcy na założeniach APS'a. Za dużo było zmian żeby kupować ten projekt. Wzišłem architekta który zrobi wszystko co chcę za 4000 pln.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 144
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich budujących aps 96

My też wybraliśmy ten projekt, w czerwcu zaczęliśmy budować, a "na dniach" będziemy - rękami wykonawcy oczywiście - układać więźbę i dachówkę. Potem elektryk, hydraulik, okna, tynki i dalej do przodu.

Z istotnych zmian:

-poszerzyliśmy garaż o 1 m,

-poszerzyliśmy łazienkę na dole o 30 cm (kosztem wiatrołapu)

-podnieśliśmy poddasze o 1 cegłę

-zmieniliśmy kształt okien w lukarnach na kwadratowe,

-obniżyliśmy okna w wykuszu do 160cm

-zrezygnowaliśmy z okna w wiatrołapie na rzecz szerszych drzwi z doświetlem (fixem)

Budujemy z porothermu (nie mieliśmy żadnych odpadów), na dachu też będzie ceramika

Pozdrawiam wszystkich

Aneta

Witam, cieszę się bardzo, że przybywa budujących APS 96 :D

U nas decyzje w sprawie zmian już na szczęście zapadły - bardzo sensowna Pani architekt bardzo mi zresztą w ich podjęciu pomogła.

- nie poszerzamy garażu - będzie wiata obok

- powiększamy dolną łazienkę kosztem wiatrołapu

- likwidujemy lukarny na elewacji ogrodowej, w łazience okno połaciowe

- dokładamy drzwi z pomieszczenia gospodarczego na dwór

- powiększamy taras ale nie zwiększamy jednak zadaszenia, Pani architekt twierdzi, że zabrałoby to sporo światła z salonu. Jeśli okaże się to potrzebne w trakcie użytkowania domku dołożymy markizę. Widziałam taki taras z markizą i wyglądało to bardzo estetycznie. A w kocu jak chce miec słońce na tarasie to markizę zwijam i po sprawie

- prostujemy oczywiście okno w lukarnie frontowej

- kominek jednak zostanie tam gdzie jest, przesuniemy się trochę w lewo z drzwiami z kuchni do jadalni żeby nie włazić z kuchni na kominek

I to chyba wszystko.

Apeluję o wklejanie zdjęć z realizacji Waszych APS-ów!

Już nie mogę się doczekać kiedy my ruszymy z budową ale w tym roku to raczej nie ma sensu. Liczę ta no, że pozowlenie na budowę dostanę gdzieś końcem października, a to niestety za późno żeby startować w tym roku. Mam nadzieję, że zima nie będzie trzymała do kwietnia.

Pozdrawiam

Witam wszystkich z ASP 96! Ja też mam zamiar wybudować ten dom. Mieszkam na Podkarpaciu. Mam juz działkę i załatwiłam parę formalności - zapewnienie przyłączy gazu i prądu. Na wydanie warunków przyłączenia kanalizacji muszę czekać, aż Urząd Miasta zrobi projekt kanalizacji ma zrobić do końca grudnia, bo to ON będzie zakładał kanalizację na osiedlu, na którym będę się budować. Jest to nowe osiedle, dlatego nie jest jeszcze wyposażone w media.

Mam zamiar wprowadzić w projekcie parę zmian! Wydaje mi się, że salon od strony tarasu jest trochę za wąski i będzie zamało przejścia gdy się ustawi meble np: po jednej stronie sofę, ławę i fotele, a po drugiej np: komodę, telewizor i itp. Dlatego mam zamiar poszerzyć go o 0,5 m. Co wy o tym sądzicie? Interesuje mnie zdanie zwłaszcza tych osób, które już się wybudowały i mogą realnie ocenić ile miejsca wolnego zostanie po wstawieniu mebli, czy będzie można swobodnie przejść na taras, czy będzie miejsce na ewentualne dostawienie (w przypadku gości) np:

2 -óch puf.

Mam pytanie do "Rzutnika" odnośnie garażu. Dlaczego żałujesz, ze poszerzyłeś garaż tylko o 0,5 m. Czyżby to było za mało? Ja też mam zamiar poszrzeżyć o 0,5 m.

[/u]

Witam po b. długiej przerwie. Widzę, że grono budujących APS-ika 96 mocno się powiększa. Bardzo dobrze!!! Nasz domek właśnie pokrywamy blachodachówką, mamy pierwsze wylewki, właściwie wszystkie ścianki, ale z przeprowadzką niestety będziemy czekać do przyszłego roku. Wcześniej pisałam o zmianach jakie poczyniliśmy w naszym projekcie. Dodam jesze jedną: kuchnię przenieśliśmy w miejsce gabinetu, a więc teraz mamy super duży salon, wejście z holu do kuchni zamurowaliśmy także teraz kominek przypada w połowie ściany a nie na progu kuchni :lol: . Chętnie wstawiłabym fotki, ale nie bardzo umiem to robić :oops: no i muszę pogonić trochę mężusia, żeby uprzątnął domek bo na razie to tego placu boju nie sposób ludziom pokazać :lol:

Annja nie nie mamy gabinetu. Zdecydowaliśmy się na zmianę kuchni dlatego, że jakoś nie pasowała nam przy salonie. Głównie chodziło o kominek. Kuchnia w gabinecie jest dla nas optymalnym rozwiązaniem - okno od strony wschodniej, troszkę daleko do komina, ale kierownik budowy wymyślił wspaniale, żeby przebić się z kuchni do kotłowni (z wyciągiem) i z tamtej strony podłączyć pochłaniacz do komina. Nie mamy ściany nośnej tylko belkę stropową i filar. Kuchnię od salonu oddzielimy murkiem i w ten oto sposób uzyskamy otwartą przestrzeń pomiędzy tymi pomieszczeniami a jednocześnie kuchnia będzie troszkę z boku i nie będzie tak bardzo widoczna z salonu i z holu.

Wogóle to nie mam za bardzo pojęcia o sprawach technicznych wszystko w rękach naszych majsterkowiczów.

Na dole mamy jeszcze tylko łazienkę i spiżarnię no i oczywiście wiatrołap dobudowany w zastępstwie projektowych filarów.

Cześć dziewczyny, ja nie na budowie tylko w pracy całymi dniami, trzeba przecież zarobić na to cudo :D A tak wogóle to narazie tylko naszą działeczkę odwiedzam kiedy mogę. Z budową ruszamy na wiosnę.

Ja wogóle takiego rzowiązania jak gagasia nie brałam pod uwagę - szukałam właśnie projektu z gabinetem na parterze więc nie chciałabym teraz z niego rezygnować na rzecz większego salonu. Dla mnie salon jest OK, no może faktycznie to umiejscowienie kominka nie najszczęśliwsze ale chcemy się odsunąć w lewo z drzwiami z kuchni do jadalni i wtedy zyskamy trochę więcej sciany koło tego kominka.

OGMA a nie myślałaś o zrezygnowaniu z jednego skrzydła drzwi tarasowych? Zyskałabyś trochę więcej ściany jeśli się boisz żeby nie wejść z meblami na taras. Chociaż ja uważam że tam spokojnie zmieści się wypoczynek i sprzęt RTV a komody możesz przecież postawić w części jadalnej.

Pozdrawiam

OGMA a nie myślałaś o zrezygnowaniu z jednego skrzydła drzwi tarasowych? Zyskałabyś trochę więcej ściany jeśli się boisz żeby nie wejść z meblami na taras. Chociaż ja uważam że tam spokojnie zmieści się wypoczynek i sprzęt RTV a komody możesz przecież postawić w części jadalnej.

Annja -biorę pod uwagę różne możliwości również i tę o której piszesz, ale chciałabym tak przemyśleć sprawę by wybrać opcję najwłaściwszą dla mnie. Stąd też waham się jeszcze nawet co do projektu, gdyż podobają mi się np: domy w stylu dworkowym z czterospadowym dachem ale racjonalizm podpowiada mi, że takie rozwiązanie ma również dużo minusów choćby takie, że skraca powierzchnie uzytkową, podnosi koszty, a w końcu dom ma nietylko ładnie wyglądać ale przede wszystkim ma być funkcjonalny. Dlatego mając jeszcze lekki margines czasu nadal będę poszukiwać otymalnego dla mnie rozwiązania.

Ogma zerknij sobie na projekt Dawny Muratora. Nie mam teraz linku do tego projektu ale jak wrzucisz w wyszukiwarkę w projektach muratora to znajdziesz. To jest taki nie duży "dworek" własnie ale z dachem dwuspadowym naczółkowym, nie drogi w realizacji i z baaardzo dużym salonem. Może ci się spodoba. Mi podobał się bardzo ale mój mąż nosem kręcił, że taki niby pretensjonalny. No i budujemy APS 96.

Pozdrowienia

• 2 weeks później...
Mam pytanie do "Rzutnika" odnośnie garażu. Dlaczego żałujesz, ze poszerzyłeś garaż tylko o 0,5 m. Czyżby to było za mało? Ja też mam zamiar poszrzeżyć o 0,5 m.

[/u]

Wydaje mi się, że jednak będzie mało miejsca po wjechaniu samochodem i postawieniu przy œcianie np. kosiarki czy roweru. Poza tym planuję otwieranie drzwi z korytarzyka z domu w stronę garażu i obawiam się aby nie obijać drzwiami samochodu.

• 2 weeks później...
Witam wszystkich budujących aps 96

My też wybraliśmy ten projekt, w czerwcu zaczęliśmy budować, a "na dniach" będziemy - rękami wykonawcy oczywiście - układać więźbę i dachówkę. Potem elektryk, hydraulik, okna, tynki i dalej do przodu.

Z istotnych zmian:

-poszerzyliśmy garaż o 1 m,

-poszerzyliśmy łazienkę na dole o 30 cm (kosztem wiatrołapu)

-podnieśliśmy poddasze o 1 cegłę

-zmieniliśmy kształt okien w lukarnach na kwadratowe,

-obniżyliśmy okna w wykuszu do 160cm

-zrezygnowaliśmy z okna w wiatrołapie na rzecz szerszych drzwi z doświetlem (fixem)

Budujemy z porothermu (nie mieliśmy żadnych odpadów), na dachu też będzie ceramika

Pozdrawiam wszystkich

Aneta

Hej Aneta.

Czy była by możliwość obejrzenia waszego APS'a ? Jestem z W-wy. No może dokładniej z Pruszkowa. Co prawda nie buduję APS ale projekt indywidualny stworzony koncepcyjnie na bazie APS96 (bo za dużo zmian miałem) no i taniej mnie to kosztuje niż adaptacje 75 % domu ale jestem straszliwie ciekawy jak to wygląda "on real"

Pozdrawiam. Proszę o info na priv

Staszek

• 1 month później...
8)

witam

coś długo mnie tutaj nie było. widzę że niektórym aps-y wyrosły i mnie też. pięknie się prezentuje choć było parę problemów.

teraz wielkie sprzątanie i jazda z instalacjami. na dniach będą okna.

Czy mógłbyś powiedzieć na czym polegały twoje problemy? Czy coś nie tak z samym projektem na etapie realizacji czy ekipa nawalała? Dopytuję bo zaczynamy na wiosnę i chciałabym wiedzieć na co się ewentualnie przygotować.

Pozdrawiam