Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie!

Planuje generalny remont mieszkania. Stad niniejsze rozważania. Porównuje koszty grzania C.O. i C.W.U. gazem i prądem (tj. koszt instalacji, konserwacji i eksploatacji) i do tej pory zastanawiam się nad wyborem: Prąd czy Gaz ? Mam nadzieję, że pomożecie z odpowiednim wyborem :)

Do ogrzania jest mieszkanie jednopokojowe 25m2. wysokość sufitu 3.3m w starej kamienicy, grubość murów z cegły co najmniej 53cm. nieizolowane. małopolska. Na piętrze jest podpięty gaz. W mieszkaniu jest prąd 3 fazowy moc: 11 kW z możliwością zwiększenia do 40 kW. Duże zapotrzebowanie na C.W.U. tj. ok 200 l. Raczej chciałbym uniknąć zmiany na II taryfę.

Rozważam:

• brak ocieplania - stan zastany
  • ocieplenie zewnętrzne (jeśli wspólnota się zgodzi) albo
  • ocieplanie wewnętrzne (niestety straty na metrażu rozważam mase szpalchowa areo-term - ktoś próbował??).

zapotrzebowanie cieplne mieszkania 25m2 obliczyłem na cieplowlasciwe.pl i wyszło 4,2 kW w największe mrozy tj. -20C, i średnio 1,9 kWh w ciągu zimy (średnio 173 dni w roku śr. temp. 1.39C, ostatnia zima trwała 143 - sr. temp ok 2,3C) dla temp. w mieszkaniu 20C. Obliczenia bez zastosowania ocieplenia.

Przy rozwiązaniu elektrycznym:

C.O. - W szczególności interesuje mnie grzanie klimatyzatorami z dwoma jednostkami: zewnętrzną i wewnętrzną.

1. Czy ogrzewanie klimatyzatorami w tej sytuacji będzie opłacalne tj. wydajne - utrzymanie temperatury >20C w ciągu roku - jak i ekonomiczne ?

Z tego co już wiem wystarczyła by jednostka o mocy 2,5-3,5 KW z inwerterem (
przykład w linku
). Taki klimatyzator zużywa do grzania średnio 0,8 kW. Pytanie jak długo w ciągu doby musi pracować - czy bez przerwy czy określoną liczbę godzin by utrzymać temperaturę? Przy koszcie 0,53 zł kWh i pracy cała dobę wychodzi 10,18 zł/doba i 305,28 zł/mc znowu producent podaje roczne zużycie na poziomie 715 kWh/a co kosztowało by w teorii tylko 379 zł . ... i komu/czemu tu wierzyć?

2. czy istnieją klimatyzatory zużywające zdecydowanie mniej prądu / jakie?

3. Czy grzanie klimatyzacją sprawdzi się jako jedyny system grzewczy ?

(pomijam sytuację kiedy temperatura spada poniżej -20 C i w tedy w ruch idzie dodatkowy grzejnik elektryczny na te parę dni w ciągu roku.)

C.W.U. - Myślę o podgrzewaczu przepływowym o mocy 18-24 kW firmy Kospel powinien się nadać do użytkowania prysznica jak i do napełnienia wanny w rozsądnym czasie (wydajność od 8.6-11.6 l/min delta T 30C). Ktoś miał z nim do czynienia? Ponoć można podłączyć zasobnik. Pytanie czy w trakcie użytkowania wody miesza wodę nagrzaną z zimną i w ten sposób uzyskuje się większą wydajność litrów na min czy "spusza" wodę z zasobnika, a potem przełącza się na ogrzewania przepływowe ?

Ktoś może zaproponuje lepsze rozwiązanie?

Słyszałem o kotłach elektrycznych dwufunkcyjnych. Może ktoś taki użytkuje i podzieli się wiedzą odnośnie kosztów użytkowania

Przy rozwiązaniu gazowym:

Jaki system byłby najlepszy do takiego mieszkania?

1. Rozważam zastosowanie kotłów dwufunkcyjnych przepływowo ogrzewającego wodę lub

2. takiego samego ale z wbudowanym małym zasobnikiem rzędu 46l - w celu zapewniania komfortu c.w.u. potrzebna spora ilość do napełnienia wanny

Wady:

• Za duża moc minimalna kotłów - częste taktowanie.

obawiam się, że piec będzie miał za dużą moc (najmniejsza moc minimalna to 3 kW, a kotły z min. moc. rzędu 1,8 kW kosztują ok 12 tys zł...) i tym samym dojdzie do wielokrotnego wyłączania i załączania tj. taktowania pieca przy grzaniu mieszkania, ze względu na małą powierzchnię mieszkania + małą ilość grzejników (1-2 w pokoju i 1 w łazience/ewentualnie ogrzewanie podłogowe w łazience) , a klimatyzatory i tak będę montowane do chłodzenia latem. Z tego co wiem taktowanie nie służy ani oszczędności ani żywotności urządzenia. Może ktoś ma zdanie na ten temat?

• Do tego dochodzą koszty rozprowadzenia instalacji, poprowadzenia kominów etc.

3. kocioł gazowy jednofunkcyjny z zasobnikiem 200l

Wady: przed wszystkim zajmują dużo miejsca. reszta jak wyżej tj. koszt instalacji, poprowadzenia kominów

Może ktoś już rozwiązywał podobną sytuację. Do tej pory moje rozmowy z instalatorem kończyły się na tym, że łapałem go na braku rozeznania w rozwiązaniach jakie obecnie funkcjonują na rynku np. widełek mocy kotła gazowego tj. zakresu modulacji mocy. Jestem ciekaw sugestii.

https://forum.murator.pl/topic/238027-ma%C5%82e-mieszkanie-w-kamienicy-25m2-ogrzewanie-pr%C4%85dem-czy-gazem/