Wojtek4444 25.04.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 Witam, chcę zamontować okap i szczerze mówiąc nie wiem jak za to się zabrać. Jestem zmuszony zrobić otwór wentylacyjny w ścianie na zewnątrz ponieważ mam już zajęte wszystkie otwory kominowe, a poza tym komin mam daleko od miejsca gdzie instalowany będzie okap. Moje obawy budzi fakt, że ściana jest dość gruba i dodatkowo ocieplona styropianem 15 cm z gotowym położonym tynkiem. Dodatkowo zewsząd straszą mnie, że zimną będzie mi się tam skraplać woda, że będzie wiało, itd., więc tym bardziej chciałbym uniknąć pomyłek i dowiedzieć się co z tymi obawami, o których mi mówią zrobić. Proszę o wyrozumiałość, nie znam się na tym i chciałbym prosić Was o pomoc. Jak mam się za to wszystko zabrać? 1. Rozumiem, że najpierw muszę kupić jakąś rurę, którą dotnę i osadzę w otworze i kratkę wentylacyjną. Jaką rurę i kratkę dobrze było by kupić? Jak osadzić rurę, poziomo czy z jakimś spadkiem? Czy kratka wentylacyjna może być na równo z elewacją, bo wolałbym uniknąć wyciągania rury kawałek do góry wzdłuż elewacji. Za pomocą czego ją zamontować, pianki montażowej? I jeszcze jedna ważna rzecz, czy dla tej rury wentylacyjnej muszę zrobić jakieś wzmocnienie jak np. nadproże dla okna? 2. Wiercenie otworu. Tutaj moje obawy rodzi ocieplenie domu. Nie chciałbym uszkodzić tynku. Jak się zabrać za zrobienie otworu? Pod tynkiem jest siata i nie wiem czy podczas nawiercania nie będzie ona przeszkodą. Nie wiem jak się zachowuje taka siatka, ale budzi ona moje obawy, że przy zwykłym nawiercaniu mogę ją ściągać niszcząc tynk. Poza tym co ze styropianem, nacinam go np. nożem i wydłubuję? Przypomnę, że dom jest ocieplony styropianem 15 cm. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 25.04.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 kup otwornice i zrób otwór w styropianie a resztę wykuj chyba że znasz kogoś z wiertłem koronkowym fi125 lub 150 i wytnie tobie otwór w ścianie. w zimnym kanale para wodna będzie się skraplać fizyki nie oszukasz kanał zrób ze spadkiem na zewnątrz to skropliny polecą na zewnątrz, na zewnątrz czerpnia z zaworem zwrotnym i wiatr nie będzie dmuchał do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek4444 28.04.2018 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ok, dzięki. Trochę mi rozjaśniłeś. Rozmawiałem też troszkę z ludźmi i podobnie radzili tak jak Ty. Jak duży ten spadek, na półmetrową ścianę ile dać 2 - 3 cm? kanał zrób ze spadkiem na zewnątrz to skropliny polecą na zewnątrz Nie wiem ile ich może być, ale to nie będzie powodować, że będą mi się robić zacieki na murze? A jak będzie zawór zwrotny to będą znajdywały ujście skropliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 01.05.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 spadek min nawet 5mm wystarczy, ja mam kanał wysunięty za izolację jakieś 3cm jeszcze nie mam żadnej wyrzutni myślę że mają kapinos co do ujścia skroplin mam dwa rozwiązania albo mały otwór za klapą zwrotną patrząc od zewnątrz, lub zawór zwrotny przed wyciągiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts