Doli. 07.07.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Nie widzę dobrze bo zdjęcie dość małe i z innej perspektywy, ale masz zostawione jakieś miejsce od ścian szczytowych do krokwi (15-20cm) na ich ocieplenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 07.07.2018 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Nie widzę dobrze bo zdjęcie dość małe i z innej perspektywy, ale masz zostawione jakieś miejsce od ścian szczytowych do krokwi (15-20cm) na ich ocieplenie? Zdjęcie przesłane mmsem dlatego w takim rozmiarze. Mam miejsce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 07.07.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Zdjęcie przesłane mmsem dlatego w takim rozmiarze. Mam miejsce:) O której płaszczyźnie mówisz? Pionowej czy poziomej? Bo jak patrzę na ścianę szczytową ze zdjęcia po prawej, to tam nie ma (w górę) odstępu między skosem ściany, a krokwią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.07.2018 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 O której płaszczyźnie mówisz? Pionowej czy poziomej? Bo jak patrzę na ścianę szczytową ze zdjęcia po prawej, to tam nie ma (w górę) odstępu między skosem ściany, a krokwią. Doli. Ja nie wiem o której płaszczyźnie mówię. Ja dachu nie ogarniam. Jak rozmawiałam z Panami to dach ma się kończyć na równi z ociepleniem (wystawać o kilka cm żeby nie ciąć dachówek), a rynny nie mają być schowane. Jak jestem na budowie i na to patrzę, to faktycznie krokwie trochę wystają. Do tej pory robili dobrze, więc ufam, że i tym razem dobrze węźbę zwymiarowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 A więc mówisz o płaszczyźnie poziomej. A mnie chodzi o pionową. Czyli jak ściana szczytowa pnie się do góry, kończy się skosem (betonowym wieńcem) to potem pomiędzy tym wieńcem, a płaszczyzną dachu musi być miejsce na izolację. Jeśli wieniec ściany szczytowej kończy się na równi z płaszczyzną wyznaczaną przez krokwie, to będziesz miała spory mostek cieplny, jak na tym zdjęciu: http://www.izolacje.com.pl/images/photos/24/1121/__b_szczelnosc-dachu3_1.jpg Poprawnie powinno być tak: http://images76.fotosik.pl/443/546aa9e2ea685738.jpg żeby między wieniec a membranę (lub krokiew jeśli tak wypada) dało się położyć 15-20cm styropianu i ocieplić ścianę szczytową od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 08.07.2018 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Doli prawdę rzecze Sama, dzięki prowadzeniu dziennika, miałam szansę poprawić u siebie ten błąd. Miałam tylko 4 cm na upchnięcie izolacji na ścianę szczytową. Nabijałam dodatkowe łaty na krokwie, żeby podnieść dach względem ściany szczytowej. Możesz poczytać tutaj . aaisaa, domek prezentuje się świetnie. Budowa sprawnie Ci idzie Na tym, niedużym zdjęciu, wygląda, jakby nie było miejsca na izolację szczytów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.07.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Doli prawdę rzecze Sama, dzięki prowadzeniu dziennika, miałam szansę poprawić u siebie ten błąd. Miałam tylko 4 cm na upchnięcie izolacji na ścianę szczytową. Nabijałam dodatkowe łaty na krokwie, żeby podnieść dach względem ściany szczytowej. Możesz poczytać tutaj . aaisaa, domek prezentuje się świetnie. Budowa sprawnie Ci idzie Na tym, niedużym zdjęciu, wygląda, jakby nie było miejsca na izolację szczytów . Dzięki dziewczyny. Jutro rano jadę sprawdzić. Co prawda temat mostków cieplnych nie spędza mi snu z powiek, ale wolę ich mieć mniej niż więcej. Podsumowując chodzi o to, żeby między deską więźby, a szczytem wieńca upchnąć jeszcze ocieplenie? Objęłam to swym skurczonym przez macierzyństwo rozumem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Podsumowując chodzi o to, żeby między deską więźby, a szczytem wieńca upchnąć jeszcze ocieplenie? Objęłam to swym skurczonym przez macierzyństwo rozumem? Dokładnie! Albo między deską a szczytem, albo między membraną a szczytem. W zależności co tam masz nad wieńcem szczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2018 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Co da to ocieplenie jeśli poddasze jest nieużytkowe i nieocieplone ? Ściana przemarznie od wewnątrz tak czy siak. U mnie co prawda jest miejsce na docieplenie ale tak się zastanawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Co da to ocieplenie jeśli poddasze jest nieużytkowe i nieocieplone ? Ściana przemarznie od wewnątrz tak czy siak. U mnie co prawda jest miejsce na docieplenie ale tak się zastanawiam. My będziemy ocieplać ścianę szczytową od środka na strychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Ciekawi mnie jaka to jest oszczędność tak się "pierdzielić" akurat w tym przypadku bo wg mnie niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Ciekawi mnie jaka to jest oszczędność tak się "pierdzielić" akurat w tym przypadku bo wg mnie niewielka. Tu nie chodzi o oszczędność. Na strychu zamierzam trzymać jakieś rzeczy i nie chcę, żeby mi się to miejsca wychładzało więcej niż to konieczne. Ocieplam też dach na strychu. To też "pierdzielenie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.07.2018 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 A ja się tak zastanawiam czy takie ocieplanie jest dobrym zwyczajem czy obowiązkiem tzn czy to jest w projekcie czy sama powinnam moich budowlańców oświecić? I co jeśli tego nie zrobili? Kazać rozbierać i podnosić (mam dach bez okapów, więc kilka cm nie może mi uciec)? Kłócić się, że jest niezgodne ze sztuką budowlaną? Bo ja nie wiem czy to duży błąd, błąd czy "lepiej by było gdyby tak było". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.07.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Tu nie chodzi o oszczędność. Na strychu zamierzam trzymać jakieś rzeczy i nie chcę, żeby mi się to miejsca wychładzało więcej niż to konieczne. Ocieplam też dach na strychu. To też "pierdzielenie" No to jest inna sytuacja. Ale pisanie o wielkich mostkach cieplnych przy nieociepleniu szczytu jeśli tak czy siak ściana od wewnątrz na strychu nieocieplona ( A jak nieuzytkowe poddasze to mało kto ociepla) Jest wg mnie przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Dla mnie najważniejsze, zaraz po błędach budowlanych, są moje widzimisię (bo to za "moje" pieniądze buduje się "mój" dom). Dla nas każdy mostek był turbo ważny już od etapu projektu, bo chcemy jak najbardziej ograniczyć straty ciepła (i naszych pieniędzy!). Dlatego dom na płycie, dlatego ocieplaliśmy wnęki okienne, drzwiowe, garaż od środka, będziemy ocieplać wieńce szczytowych i szczytowe od środka i porządnie ocieplać murłatę. Dla mnie brak ocieplenia wieńca szczytów byłby niezgodne z wytycznymi inwestora. I powiem tak: szanująca się ekipa (a nie "Mietki") wie gdzie są mostki termiczne i jak ich unikać. W projekcie raczej tego mieć nie będziesz. Błędem budowlanym bym tego nie nazwała. Ale po jeśli to jest tak droga ekipa jak mówisz i do tego najlepsza w okolicy, to powinna to wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.07.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 A ja sprawdziłam w projekcie i mam na wieniec bezpośrednio izolacja (folia) i więźba. Nic o żadnym styropianie. Jak to w końcu jest? Mam poddasze użytkowe, a na stryszku będzie rekuperator (ocieplamy cały trójkąt czyli strop i dach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 No to jest inna sytuacja. Ale pisanie o wielkich mostkach cieplnych przy nieociepleniu szczytu jeśli tak czy siak ściana od wewnątrz na strychu nieocieplona ( A jak nieuzytkowe poddasze to mało kto ociepla) Jest wg mnie przesada. Ale ściana szczytowa też powinna być ocieplona od środka. A że mało kto ociepla... Cóż, nie moje pieniądze przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 08.07.2018 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 A ja sprawdziłam w projekcie i mam na wieniec bezpośrednio izolacja (folia) i więźba. Nic o żadnym styropianie. Jak to w końcu jest? Mam poddasze użytkowe, a na stryszku będzie rekuperator (ocieplamy cały trójkąt czyli strop i dach). Asia, na logikę. Jak będziesz mieć nieocieploną ścianę szczytową to Ci będzie przemarzać i pociągnie zimno na poddasze (użytkowe). Jak masz reku na strychu to tym bardziej powinnaś ocieplić wieniec szczytowej i szczytową od środka. A jak nie, to dla reku wybudować iglo ze styropianu bo jemu jest potrzebne bodaj min 8C do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 08.07.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Asia, na logikę. Jak będziesz mieć nieocieploną ścianę szczytową to Ci będzie przemarzać i pociągnie zimno na poddasze (użytkowe). Jak masz reku na strychu to tym bardziej powinnaś ocieplić wieniec szczytowej i szczytową od środka. A jak nie, to dla reku wybudować iglo ze styropianu bo jemu jest potrzebne bodaj min 8C do pracy. Sprawdziłam na innych zdjęciach i ja mam tylko folię bez miejsca na styro. Zastanawiam się tylko jak ocieplimy cały trójkąt stryszku to nie chce mi się wierzyć, że temperatura spadnie tam poniżej 8st. Jutro pogadam z KB i fachowcami (swoją drogą budują dokładnie jak jest w projekcie). Tylko pytanie co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 08.07.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 aaisaa - czyli w tzw. "międzyczasie",pomiędzy elektryką a więźbą urodziłaś??? szok i gratulacje ocieplenie - trzeba zrobić, kierownik powinien coś zaproponować, możesz też spytać w biurze projektów, czy w projekcie nie ma błedu, bo zgodnie ze sztuką ocieplenie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts