Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blondynka buduje Dom w Elstarach g2 prac. Archon

Recommended Posts

To jeszcze szepnę o łącznikach schodowych ;)

Oczywiście mam takowe na klatce schodowej ;), ale także w dolnym korytarzu - jeden przy wejściu z wiatrołapu, drugi, na końcu korytarza, przy naszej sypialni. W samej sypialni łącznik krzyżowy - przy wejściu łącznik światła górnego, plus po bokach łóżka po jednym, żeby każdy mógł po swojej stronie, zgasić lub zapalić oświetlenie górne, bez wstawania ;) Spodobał mi się również pomysł na lampki nocne mocowane do ściany, a nie stojące na szafkach nocnych. Także mamy również łączniki w ścianie do lampek nocnych. No i kontakty na wysokości łączników (po bokach łóżka), ale o tym już było wcześniej - żeby nie trzeba było za szafką grzebać w celu podłączenia czegokolwiek.

W pokojach dziecięcych, takich cudów nie ma ;) Ale tam istnieje dowolność aranżacji i do końca nie wiadomo, gdzie będą łóżka. Także będą musieli chłopcy światło górne włączać i wyłączać z jednego miejsca.

No popatrz :) Dokładnie jak u nas. Poza tymi kontaktami nad szafkami nocnymi. My mamy przy podłodze. Planuję szafki podwieszane i pod nimi są gniazdka.

Łącznik krzyżowy mamy jeszcze w wiatrołapie, bo są aż trzy miejsca skąd zapalamy tam światło. Ale o istnieniu krzyżowych dowiedziałam się dopiero od elektryka. Ja po prostu narysowałam gdzie chcę włączać światło w wiatrołapie, a elektryk po prostu stwierdził, ze to będzie krzyżowy ;)

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień 56, 57.

Po budowie wiatr hula. Tylka ja i elektryk (trzeci). Dwóch ostatnich nadal nie zadzwoniło z wyceną. Ten od razu powiedział, że bierze 4000 za robociznę niezależnie od ilości kabli, i potem 10zł za punkt białego montażu. Muszę dopytać netto czy brutto. Dużo czy mało? Wie, że trzeba kuć w pustaku. Dodam tylko, że jest szefem pozostałych, bo też pracuje w Enei, ale przyjechał w laczkach i spodniach na kant. Cena z pomiarami , odbiorem i pomocą w szybszym załatwieniu prądu (sam powiedział).

Dzień 56, 57.

Po budowie wiatr hula. Tylka ja i elektryk (trzeci). Dwóch ostatnich nadal nie zadzwoniło z wyceną. Ten od razu powiedział, że bierze 4000 za robociznę niezależnie od ilości kabli, i potem 10zł za punkt białego montażu. Muszę dopytać netto czy brutto. Dużo czy mało? Wie, że trzeba kuć w pustaku. Dodam tylko, że jest szefem pozostałych, bo też pracuje w Enei, ale przyjechał w laczkach i spodniach na kant. Cena z pomiarami , odbiorem i pomocą w szybszym załatwieniu prądu (sam powiedział).

Ciekawe czy u mnie by też powiedział , że niezależnie od ilości kabli :D Skoro pracuje w ENEI to faktury się nie spodziewaj czyli 4 tyś do ręki :)

Marcin 225 obstawiam, że u Ciebie też by tyle samo zaśpiewał. Nie był zainteresowany projektem. Teraz mam zagwozdkę, bo na elektrykę założyłam 12 tys z materiałami, a on mówi, że się nie zmieszczę. Z drugiej strony był najkonkretniejszy ze wszystkich (tak, tych co mieli przesłać wycenę i słuch po nim zaginął). Brać tego, szukać dalej?

Marcin 225 obstawiam, że u Ciebie też by tyle samo zaśpiewał. Nie był zainteresowany projektem. Teraz mam zagwozdkę, bo na elektrykę założyłam 12 tys z materiałami, a on mówi, że się nie zmieszczę. Z drugiej strony był najkonkretniejszy ze wszystkich (tak, tych co mieli przesłać wycenę i słuch po nim zaginął). Brać tego, szukać dalej?

Nie no u mnie by pewno w ogóle nie chciał robić :) . Bierz tego jakieś tam doświadczenie ma (skoro pracuje w ENEI) może nie spier...li za mocno :D

Zapytaj czy w tej cenie jest też przyłącze do budynku bo nie każdemu się chce kopać.

aaisaa, dobrze Ci mówi elektryk, nie zmieścisz się w 12 tyś.

Ja z moim elektrykiem ustaliłam dokładnie, co chcę i zrobiliśmy kosztorys z ceną materiałów niby zaokrągloną (liczyłam, że wyjdzie mniej).

Za całość wyszło nam ok 20 tyś. I się sprawdziło. Już na etapie rozkładania kabli po ścianach, za robociznę zapłaciłam 7100 zł, za materiały 6380 zł. A później montaż rozdzielnic, gniazd, kilka łączników, termostaty i 20 tysi pęka, jak nic.

Nie wiem, co tam planujesz z elektryki, ale ja nie mam nic nadzwyczajnego. Także nastaw się na większe koszty, niż planowałaś ;)

Nie no u mnie by pewno w ogóle nie chciał robić :) . Bierz tego jakieś tam doświadczenie ma (skoro pracuje w ENEI) może nie spier...li za mocno :D

Zapytaj czy w tej cenie jest też przyłącze do budynku bo nie każdemu się chce kopać.

Jest przyłącze, pomiary i odbiory. Nawet oświetlenie zewnętrzne. Poczekam jeszcze 2 dni na inne wyceny i zobaczę. Tu wszyscy elektrycy pracują w Enei.

aaisaa, dobrze Ci mówi elektryk, nie zmieścisz się w 12 tyś.

Ja z moim elektrykiem ustaliłam dokładnie, co chcę i zrobiliśmy kosztorys z ceną materiałów niby zaokrągloną (liczyłam, że wyjdzie mniej).

Za całość wyszło nam ok 20 tyś. I się sprawdziło. Już na etapie rozkładania kabli po ścianach, za robociznę zapłaciłam 7100 zł, za materiały 6380 zł. A później montaż rozdzielnic, gniazd, kilka łączników, termostaty i 20 tysi pęka, jak nic.

Nie wiem, co tam planujesz z elektryki, ale ja nie mam nic nadzwyczajnego. Także nastaw się na większe koszty, niż planowałaś ;)

Ja mam tylko postawy, bez wymyślania. Ale Ty swoją ceną mnie zabiłaś. Myślalam, że z 12 tysi zejdę na mniej niż 10. FUCK

aaisaa, żeby Cię nie dobijać, to wspomnę o ogrzewaniu na poddaszu (kable grzewcze), które też wliczyłam w koszty elektryki, a którego u Ciebie nie będzie ;) Także 4 tyś możesz odliczyć :) Ale jeszcze czeka mnie biały montaż, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne oraz odbiór instalacji, także kosztów elektryki nie koniec.

Dzień 58,59,60.

Na budowie nie dzieje się nic. Mam wrażenie, że stoimy z robotami już miesiąc. Jutro o 8 mają być stropy. Za dźwig płacę ja (35zł za płytę). Wszyscy mają w d... opóźnienie. Muszę zamówić beton. Na czwartek lub piątek mogę mieć parę stów droższy- wtedy związałby przez weekend i od powniedziałku ściany. Na poniedziałek tańszy, i na ten się zdecydowałam (mam pewność, że z szalowaniem nad płytami się wyrobią, parę stów piechotą nie chodzi- będzie na jakiś kran;-)). Kilka dni poślizgu liczę, że nadrobi elektryk, który wejdzie lada dzień, żeby kuć w ścianach parteru. I tu pojawia się moje pytanie: potwierdzam usługę elektryka i hydraulika. Co mam sie upewnić, że jest w cenie?

Elektryk: przeciągnięcie kabla od granic działki, rozkład kabli i przyłączeń TV i internetowych w każdym pomieszczeniu, obmiary. Odbiera kierownik budowy. Za biały montaż płacę później. Rozprowadzenie kabli w garażu, do bramy wjazdowej, domofonu, rolet. Oświetlenie zewnętrzne w polbruku(?). Kable grzewcze na poddaszu/stryszku (mam tam rekuperator).?O czymś zapomniałam?

Hydraulik- wodę w domu już mam: rozprowadzenie podłogówki na 2 piętrach, instalacja pieca i zasobnika, uzdatniacza wody, porobienie stref i montaż rozdzielników, krany zewnętrzne, zrobienie drugiego obiegu w łazienkach i garażu. Położenie styropianu pod podłogowkę. Kto robi odprowadzenie deszczówki z rynien?

Help. Co jeszcze?

Kurcze, fajnie, ze masz ściany i masz w czym kuć :D. U mnie nie ma ścian działowych, bo stwierdzili, że to się robi po stropie, a kierownik potwierdził. Chociaż tak czy tak nie widzę,za bardzo mozliwości, żeby między tym lasem stempli ktoś mógł coś robić , więc u mnie zapowiada się trochę przestoju po zalaniu stropu, które plaujemy na jutro na 7 rano.

Nie wiem gdzie mieszkacie ale radziłbym się powstrzymać przed rozprowadzaniem przewodów zanim nie zamkniecie budynku :)

Ja na razie myślę o kuciu, nie o rozkładaniu kabli. Ściany mam z porothermu, więc więc póki stanu nie zamkniemy można wszystko przygotować. Strop wylewany mam tylko nad garażem, reszta to płyty. Z moimi wykonawcami uzgodniłam, że żeby elektryk z hydraulikiem mogli wejść robimy tak, że kładą więźbę, na to membranę, wstawiają okna i dopiero wtedy dachówki. Zawsze to kilka dni do przodu. Elektryk jak będzie miał wszystko przygotowane tzn pokute to samo rozłożenie kabli kilka dni max. I tynkarz może wchodzić. Żeby tylko historia z więźbą nie powtórzyła tej ze stropami...

Robaczywy- idziemy łeb w łeb;-) Mój strop przyjeżdza jutro o 8.

Dzień 61, 62

Mam strop! Prawie cały, bo nad garażem zalewają w poniedziałek. Na beton czeka się teraz w moim rejonie prawie tydzień. B20 200zł netto za kubik. Za pompę i transport płacę oddzielnie. Jeśli chcę za kilka tygodni zamknąć budynek to muszę zamawiać drzwi. Zdecydowaliśmy się na bramy z interflexu, drzwi z KMT. Tylko jak się okazało na drzwi czekamy do 6 tygodni, więc będę musiała wstawić zastępcze. Przy okazji tego wyboru pojawiają się pytania. Nie mam okna w wiatrołapie. Drzwi zaprojektowane z naświetlem bocznym, ale mi się podobają z dostawką z wąską szybą. Wizualnie wyboru dokonałam ale...Co ze światłem? Dwie wąskie szybki chyba nie dadzą wystarczającej ilości, żeby nie trzeba było zapalać w dzień. Z drugiej strony ludzie mają drzwi pełne... Nawet nie mam gdzie tego zobaczyć, bo fot w internecie mało/brak. Drugie moje pytanie to szyba typu lustro weneckie. Wszystko piękne tylko zastanawiam się jak ktoś przyjdzie w nocy to on mnie widzi, ja go nie? mam racje? Ktoś uprzedzał, że jest przezierne w jedną stronę tzn zawsze z ciemniejszego pomieszczenia widać jaśniejsze, na odwrót nie. I jako wisienka na torcie wymyśliłam sobie pochwyt, elektrozaczep i zamek rolkowy. Ktoś ma? Jak się sprawdza? Nie muszę dodawać,że z 3500zł zrobiło się ponad 5000zł.

Zdjęć żadnychnie dodaje, bo coś się stało z forum i mój patent na umieszczanie fotek (ikonka dodaj zdjęcie) przepadł... Ktoś wie czy to tymczasowe?

Z luster weneckim jest tak jak myślisz. Wieczorem najgorzej, a ogólenie z ciemniejszego pomieszczenia widać to co jest w jaśniejszym.

Przemyśl pochwyt, przemyśl elektrozamek ;) Bajery są fajne przez tydzień ;) Czym byś otwierała ten elektrozaczep? Każdy może wejść czy jest jakieś rozróżnienie domowników od niedomowników?

Elektrozaczep spelniacto samo zadanie co klamka. Sa klamki ktore odrozniaja domownikow od niedomownikow ?;)

Ja mam pochwyt ale z elektrozaczepu zrezygnowalem

Jesteś zadowolony z pochwytu? Jak dzieci sobie z nim radzą. Czy ktoś jeszcze ma ciemny wiatrołap (bez okna?). Widuję to w wielu projektach, ale nigdy nie zastanawiałam się nad użytkowaniem. Palicie światło w dzień , czy rozbieracie się w półmroku?

Czy ktoś jeszcze ma ciemny wiatrołap (bez okna?). Widuję to w wielu projektach, ale nigdy nie zastanawiałam się nad użytkowaniem. Palicie światło w dzień , czy rozbieracie się w półmroku?

Ja mam wiatrołap 16m2 drzwi pełne bez przeszkleń. Od wewnątrz do holu większa część ściany przeszklona. Żeby coś wziąć, przejść to się da, ale ubierać, przeglądać w lustrach to już trzeba świecić światło.