aaisaa 20.06.2018 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Kto Was tam będzie podglądał w wiatrołapie z dworu? Bierzcie drzwi z jakimś przeszkleniem i po temacie. Podglądaczy się nie boję. Podobają mi się drzwi z małym przeszkleniem i dostawką, rozsądek mówi o większym przeszkleniu w naświetlu. KMT tłoczenie 13s1 i dostawka d11 lub KMT tloczenie 14 z naświetlem. Z tego co widzę większość projektów ma ślepe wiatrołapy i ludzie żyją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 20.06.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Widziałaś może oferte Mar-tom? Są tańsze niż KMT, a jakość wydaję się być ok. Termo Arktic 90x210 wycenili na 3390 brutto z montażem. W projekcie miałem drzwi wysokie na 240 z naświetlem bocznym, zestawionym narożnikowo z oknem wiatrołapu, ale ze względu na koszty zmniejszyłem drzwi i pozbyłem się naświetla. Okno w wiatrołapie zostało. Szybka w drzwiach też będzie. Pochwyty z jednej strony mi się podobają, a z drugiej bardziej kojarzą z budynkami użyteczności publicznej..z resztą.. Żonie się nie podobają, więc nie ma tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 20.06.2018 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Widziałaś może oferte Mar-tom? Są tańsze niż KMT, a jakość wydaję się być ok. Termo Arktic 90x210 wycenili na 3390 brutto z montażem. W projekcie miałem drzwi wysokie na 240 z naświetlem bocznym, zestawionym narożnikowo z oknem wiatrołapu, ale ze względu na koszty zmniejszyłem drzwi i pozbyłem się naświetla. Okno w wiatrołapie zostało. Szybka w drzwiach też będzie. Pochwyty z jednej strony mi się podobają, a z drugiej bardziej kojarzą z budynkami użyteczności publicznej..z resztą.. Żonie się nie podobają, więc nie ma tematu Dzięki za namiary. Sprawdziłam ofertę. Cenowo wychodzi mi podobnie, różnica jest taka, że ja dopłacam do dostawki. Poza tym mam super ofertę na bramy garażowe, więc to transakcja wiązana. I na miejscu w razie W. Ogólnie chyba udało mi się znależć 2 hurtownie gdzie nie muszę się szarpać. Tylko dzwonię potwierdzić, że ktoś nie zaoferuje mi nic lepszego. Flaszka dla wyceniającego na dobry początek współpracy to dobrze zainwestowane 100zł Teraz z innej beczki. Wycena za szpachlowanie 2x i malowanie 2x jako wykończenie ścian. UWAGA 38zł/m2. Czy mnie powaliło czy kogoś? Po szybkich obliczeniach 700m ścian wychodzi ponad 25tys! Elewacja 100zł/m2 bez materiałów. Na okna nie odejmują. Help! Jak się ludzie budują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.06.2018 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Teraz z innej beczki. Wycena za szpachlowanie 2x i malowanie 2x jako wykończenie ścian. UWAGA 38zł/m2. Czy mnie powaliło czy kogoś? Po szybkich obliczeniach 700m ścian wychodzi ponad 25tys! Elewacja 100zł/m2 bez materiałów. Na okna nie odejmują. Help! Jak się ludzie budują? No niestety takie są obecnie ceny i coraz drożej jest. Ja w przyszłym roku elewacje planuje jak i wykończenia także nie wiem Trzeba szybko zarobić chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 21.06.2018 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Teraz z innej beczki. Wycena za szpachlowanie 2x i malowanie 2x jako wykończenie ścian. UWAGA 38zł/m2. Czy mnie powaliło czy kogoś? Po szybkich obliczeniach 700m ścian wychodzi ponad 25tys! Elewacja 100zł/m2 bez materiałów. Na okna nie odejmują. Help! Jak się ludzie budują? Malowanie jednokrotne to u nas 12zł/m2. I tak masz "rabat" A tak serio to szukaj taniej. Ja np. wyhaczyłam elewację (bez tynku) za 42zł/m2 brutto - bez materiałów. A firma na fakturę, gwarancja 2 lata, termin usunięcia usterek 7 dni roboczych - także da się, tylko trzeba się naszukać. Ja ostatecznie znalazłam na FB na grupie mojej gminy. Wystawiłam ogłoszenie o pracy i się zgłosiła firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.06.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Malowanie jednokrotne to u nas 12zł/m2. I tak masz "rabat" A tak serio to szukaj taniej. Ja np. wyhaczyłam elewację (bez tynku) za 42zł/m2 brutto - bez materiałów. A firma na fakturę, gwarancja 2 lata, termin usunięcia usterek 7 dni roboczych - także da się, tylko trzeba się naszukać. Ja ostatecznie znalazłam na FB na grupie mojej gminy. Wystawiłam ogłoszenie o pracy i się zgłosiła firma Te szukanie jak najtaniej też nie jest najlepsze bo wychodzi, że każdą część domu robi inna firma i weź potem wyegzekwuj gwarancję. Już słyszę tą litanię tłumaczeń, że to przez innych itp. itd. Ja biorę raczej jedną firmę do wykończeniówki (tynki, zabudowy g-k, elewacja) z tym, że robili kilka lat temu u mojego brata też wszystko i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.06.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Teraz z innej beczki. Wycena za szpachlowanie 2x i malowanie 2x jako wykończenie ścian. UWAGA 38zł/m2. Czy mnie powaliło czy kogoś? Po szybkich obliczeniach 700m ścian wychodzi ponad 25tys! Elewacja 100zł/m2 bez materiałów. Na okna nie odejmują. Help! Jak się ludzie budują? Aaisaa, ceny tak poszły w górę, że gdybym nie wybudowała domu w zeszłym roku, to chyba nie byłoby nas stać na budowę teraz. Obłęd normalnie. Ja już mam dosyć tego wykańczania, braku ludzi, płacenia, jak za zboże. Powariowali. Z tym szpachlowaniem i malowaniem, to nie jest bardzo przesadzona cena, choć tanio nie jest. Ja za gładzie maszynowe płacę 20 zł/m2 (przynajmniej tak mi wycenili w zeszłym roku - oby nic się nie zmieniło). Malowanie chyba sobie odpuszczę, ze względu na kasę. Choć z drugiej strony, kolega zaproponował mi malowanie natryskowe za symboliczne 6 zł/m2 i w sumie chyba grzechem byłoby nie skorzystać, skoro takie ceny tu podajecie. Elewację miałam wycenioną na 50 zł/m2. Ale jak przyszło do roboty, to już było 60 zł/m2. I znowu zła byłam, że mi cenę podnieśli, a tu widzę, że powinnam się cieszyć z niskich kosztów. Ja też rozłożyłam w czasie elewację, jak Doli. Zrobiliśmy póki co, styro, klej i siatkę oraz grunt. Tynki zostały na później. Rozdział finansowy prac wygląda następująco: 45 zł/m2 - pierwszy etap 15 zł/m2 - sam tynk Jeszcze a propos drzwi zewnętrznych i wiatrołapu. Ja nie znoszę ciemnego wiatrołapu, także mam drzwi ze szkleniem i naświetle boczne. Szału nie ma, jasność nie powala, ale w dzień nie wymaga zapalania światła, no i nie ma bunkrowej ciemności, a to już dla mnie dużo. Lepszym rozwiązaniem od lustra weneckiego jest szyba refleksyjna. Daje ten sam efekt prywatności, ale nie odbija tak światła. Jest przyjemniejsza w odbiorze od zewnątrz, delikatniejsza. Polecam. Jakoś bardzo nie przejmowałabym się sytuacją, w której to Ty będziesz widoczna w wiatrołapie, zamiast obserwować sytuację na zewnątrz Obcy, raczej nie wejdą Ci na posesję, tylko będą czekali przed bramką. A zresztą, ja mam oświetlenie nad drzwiami na czujkę, także jak ktoś o zmroku podejdzie do drzwi to zostaje oświetlony i nici z podglądania. A nawet, jeśli zostaniesz podejrzana, to co?? To tylko wiatrołap, nie sypialnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 21.06.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Pochwyt To bardziej kwestia wizualna. Ogolnie jest ok. Mam przycisk dzien/noc i w zaleznosci jak go ustawisz albo sie otwieraja bez blokowania albo sa zablokowane i musisz otworzyc kluczem (wtedy przydaje sie elektrozaczep) u mnie nie sa zablokowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 21.06.2018 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Dzień 63.Panowie nadal kręcą się pobudowie, szalują coś tam... Beton przyjedzie w poniedziałek pierwszym transportem. We wtorek rano przyjeżdża już więźba dachowa (liczę na przyspieszenie prac). Dachówki też w przyszłym tygodniu. Zamówiłam dziś dwie bramy garażowe. Piloty mają być z 3 przyciskami (po jednym do każdej bramy i 1 do wjazdowej). Nad drzwiami nadal myślimy- wycena ostateczna 6100 za drzwi zewnętrzne. Dostawka która mi się podoba liczona jest jako drugie skrzydło. Nie takiej ceny się spodziewałam, ale rano zadzwonili, że jeszcze raz podliczyli mi więźbę i będzie 14tys, a nie 16tys. To nie może być zbieg okoliczności. Jeszcze trochę postękam i wezmę te droższe. Dzwonił mój elektryk- prąd na który mieliśmy czekać ok 8 miesięcy podłączą jutro. Dziś oglądał gdzie ma stać skrzynka w granicach działki i nie wiadomo czy nie trzeba będzie wykosić tuj. Dlaczego nikt minie powiedział, że mam ustalić gdzie ma stać skrzynka przed uzyskaniem pozwolenia i projektu? Teraz będzie stała tam gdzie ktoś wymyślił, ale drzewek wyciąć nie dam... Poza tym, jak nie będzie kataklizmu pogodowego elektryk przyjedzie koperaczką i doprowadzi prąd od razu do domu. Mam się tylko zastanowić gdzie ma być rozdzielnia.. Spoko. Jak czytam inne dzienniki to coraz mniej żałuję, że dopłacam do ekip, bo unikam wielu problemów po drodze. Finansowo mi się nigdy nie zwróci, ale zdrowotnie zyskam na tym na pewno. Co do spraw innych: wczoraj płaciłam faktury.W pobliskim mało lubianym składzie dostałam swego czasu wycenę na stal. 3200 za tonę. Dowóz gratis. Panowie dobieraja wg zapotrzebowania, ja płacę online. I tak nie jestem w stanie zweryfikować ilości... Płacę pierwszą, drugą i trzecią fakturę. Już kiedyś ich złapałam, że na cemencie inną miałam wycenę inną kwotę końcową. I psikus na stali tak samo -3800 tonę. Dzwoniłam, Pani przeprosiła,mówiła, że się spieszyła, wyśle korektę. Daleka jestem od teorii spiskowych, ale takie pomyłki zdarzają się odkąd nie wzięłam u nich komina i dachówek. Uwaga do innych: analizujcie dokładnie faktury (mój poprzedni szef zaczął to robić w momencie rachunku na 40 par rękawic budowlanych na 5 chłopa. Finał- sądził się z ekipą)Forum już chyba nie wróci do poprzedniej wersji- muszę na nowo nauczyć się dodawać zdjęcia. Mój stary patent zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 24.06.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Dzień 64,65,66.Ciągnie się to strasznie.... Żadnych newsów nie mam poza piątkowymi. Kazali zamówić beton na jutro. Zamiast 6m3 (nie wiem jak sobie to ubzdurałam) kazali zamówić 8m3 betonu szczelnego b20 i 8m3 betonu zwykłego b20. Ciekawe ile zapłacę- mój wyceniacz w piątek był nieobecny, ale do tej pory nie zdzierał ze mnie. Do zaizolowania tarasu Panowie z KB uznali, że dadzą dodatkowo wodę szklaną(?). Nie wiem jeszcze co to i za ile, ale taras nad garażem mają tak zrobić, żeby minimum przez 10 lat nie przeciekał. We wtorek więźba, pod koniec tygodnia dachówki z orynnowaniem. Od jutra wchodzę w temat rekuperacji. Na razie wiem tylko tyle, że ma być bypass, aeris lub Zehnder 450 lub 500 (chciałabym, żeby chodził na niskich obrotach czy biegach). Ze wszystkich wycen tylko jedna firma przesłała mi szczegółowy opis dla każdego pomieszczenia. Chciałabym się zmieścić w 20tys, a najlepiej w 17. Jutro wrzucę porównane oferty. Do piątku mam znaleźć firmę i ostatecznie zdecydować. Potem rodzę i mam tydzień przerwy od budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 24.06.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2018 Do piątku mam znaleźć firmę i ostatecznie zdecydować. Potem rodzę i mam tydzień przerwy od budowy. Najlepszy tekst aaisaa, niezła jesteś! Naprawdę to już?? Boszz... trzymaj się tam na końcówce, powodzenia, szczęśliwego rozwiązania i czego tam tylko się życzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 25.06.2018 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2018 Dzień 67. W końcu coś ruszyło. Zalali mi strop. Poszło w sumie 16m3 8m3 W8 B25 i 8m3 B20- 4015zł całość. Założyli mi też skrzynkę z prądem. Idziemy do przodu. Od jutra zaczynają ściany na poddaszu, jak będzie OK w sobotę więźba. Na szczęscie tynkarz ich goni tzn ja bo mam tynkarza;-). Po południu zamawiam drzwi wejściowe. W nocy naszła mnie jeszcze refleksja odnośnie mojej mini antresoli i korytarza na górze. Będzie tam ciemno jak w d.... Nie ma możliwości zamontowania w tym miejscu okien dachowych, drzwi chcę mieć pełne. Jakie rozwiązania macie u siebie? I szukam podpowiedzi odnośnie drzwi wewnętrznych. CAL lub Dallas? ktoś porównywał? Chcę mieć ciężkie, drewniane bezprzylgowe. Cena Cala powala (zrymowało mi się), Dallasów nie widziałam na żywo. Może pójść w sosnowe malowane na biało? I tak nie będzie widać usłojenia, choć podobno rozsychają i pękają. Co macie u siebie? Stolarza robiącego drzwi nie znlazłam, a podejrzewam, że cenowo też nie zachwyci. W marzeniach mam do 2tys za skrzydło ze wszystkim, w realu wycenę na 2700 bez montażu. P.S. annatulipanna dzięki za życzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 27.06.2018 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Dzień 68.To ja rozumiem. O 8.30 porotherm był już na piętrze, betoniarka chodziła, więźbę mi przywieźli. Żeby nie było za słodko zapomnieli pomalować, a ja obejrzałam się już po zapłaceniu i pożegnaniu kierowcy. Kilka (bliżej 10) szybkich telefonów i farbę dowiozą, a wykonawca domaluje mi za darmo. Już ja to widzę. Do 17 wymurowali ponad metr ścian na poddaszu. Szkoda, że nie mogę wejść i sprawdzić (nie mam schodów, a po drabinie i rusztowaniu z takim bandziochem może być ciężko). Męska połowa inwestora się podłamała, mówi, że klity. Ale jak ma się tyle pokoi na takiej powierzchni tak już musi być. Elektryk pracował wytrwale od 15 do nie wiem której, ale prąd od jutra mam już mieć. Umowa dowieziona na budowę, więc nigdzie nie muszę jeździć. Zobaczyłam już, co to znaczy kuć w porothermie. Współczuję. 4000 to bardzo dobra stawka za taką robotę. Musze ostatecznie przemyśleć kontakty, bo w poniedziałek malujemy konkretne miejsca. Przy okazji rozejrzałam się za włącznikami. Podobają mi się retro, bakelitowe ale te ceny sprawiły, że usiadłam. Ok 70 za kontakt i ponad 130 za włącznik? Kogoś powaliło. Nawet używane są drogie na OLX nie wiadomo jaki stan, a i ilość niewielka. Muszę znaleźć tańszy odpowiednik.Z tematów zakupowych: zamówiłam drzwi wewnętrzne i do kotłowni- 6000 za dwuskrzydłowe KMT. Boli. Czas oczekiwania 6 tygodni. Będę musiała wstawić tymczasówkę. Nie wiem czy zbić ze sklejki czy kupić używane i resztę zbić ze sklejki (otwór 150cm). Przy okazji telefon- brama musi mieć niskie prowadzenie bo mam podciąg. 500zł dopłaty. Dobrze, że to w ogóle zauważyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 27.06.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Od razu lepiej jak się coś dzieje Po drabinie z brzuchem to nie tyle niewygodnie, co niebezpiecznie, także nie ma co szaleć. Pokoje wydaja się małe do czasu aż się ścian nie otynkuje i wylewki nie zrobi. Te 17cm (w naszym przypadku) dużo robi i już przy wytynkowanych ścianach jak rozłożyliśmy 10cm styropianu to jest duża zmiana, a jak dojdzie jeszcze wylewka, to już w ogóle. U nas brama zrobiona przez męża z płyt OSB bardzo dobrze zdaje egzamin - nie sądziliśmy, że będzie taka trwała. Spodziewaliśmy się, że po miesiącu siądą zawiasy i będzie haczyć o cokół, ale nie. Trzyma się dzielnie, więc może nie warto bawić się w drzwi tymczasowe. Biały montaż elektryczny to jest coś co mnie czeka za niedługo - i tez nie wiem co wybrać, bo ja z kolei idę z prostotę i minimalizm, a to wbrew pozorom dość trudny zakres. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.06.2018 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Dzień 69 i 70.Dom zaczyna przypominać dom. Górne piętro robi swoje. W ciągu ostatnich 2 dni zaklepałam drzwi zewnętrzne i do kotłowni, podziwiałam pracę elektryka (pięknie kuje) i dowiedziałam się, że przed instalacją bramy muszę mieć wytynkowaną ścianę. Moi panowie proponują zabudowę KG, mój tynkarz zorganizował mi kogoś do 1 ściany za 200zł jako ekstra robotę, bo swojej ekipy nie puści. Podziwałam dziś ich robotę na innej budowie i jeśli zrobiliby tak u mnie to super. Dobrze przynajmniej, że mam to załatwione. Projekt elektryki mamy już przedyskutowany. Wstępny rozkład mebli też. Dziś w nocy mam obiecane wizualizacje, ale jakoś w to powątpiewam. Rekuperacji chyba w tym tygodniu nie załatwię. To najgorsza decyzja od początku budowy. Oferty mam już podrukowane, ale tylko w jednej są podane przepływy. Jak o tym myślę słabo mi się robi. Z innych ciekawostek porównałam ceny robocizny moich fachmenów z innymi. Wszystko ok 50% droższe. Ale terminy mają od ręki, a nie po nowym roku i nie trzeba ich pilnować i po nich poprawiać. Boli, ale chyba ich wezmę (byłam dziś u znajomego na budowie, facet od wykończeniówki, źle pomierzył, 2 razy skuwał płytki i dalej jest źle. Tego wolałabym uniknąć). Z plusów utargowałam kolejną 100zł na sztuce każdego okna dachowego. Zawsze 500 w kieszeni.doli- jak idziesz w prostotę to masz przynajmniej jako taki wybór, albo rozpiętość cenową. Też miałam początkowo tak budować, ale im dalej w las, tym bardziej buduję pod siebie czyli mam jakieś chore pomysły;-) Architekta na razie się nie wykazała- nie mam żadnych propozycji, pomysłów, liczę, że jakieś efekty współpracy będą. Jutro przywożą beton. Wieniec (tak to się nazywa?) mam już zaszalowany. Od soboty więźba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 28.06.2018 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Wszystko fajnie, tylko gdzie są zdjęcia??? Bez zdjęć, to nawet najlepszy dziennik kuleje A nastało cudowne ozdrowienie forum i już działa edycja Także pokaż nam, co nieco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.06.2018 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Tadaam! Elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.06.2018 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.06.2018 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 [ATTACH=CONFIG]415531[/ATTACH] Całość. Uwagi na temat poszczególnych elementów mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 28.06.2018 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 I pierwszy prawdziwy smaczek - wizualizacja kuchni. Jeszcze przed zmianami, ale to chyba bedzie tylko kosmetyka. Ogolny zamysl ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts