Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blondynka buduje Dom w Elstarach g2 prac. Archon

Recommended Posts

aaisaa - czyli w tzw. "międzyczasie",pomiędzy elektryką a więźbą urodziłaś???

szok :) i gratulacje :D

ocieplenie - trzeba zrobić, kierownik powinien coś zaproponować, możesz też spytać w biurze projektów, czy w projekcie nie ma błedu, bo zgodnie ze sztuką ocieplenie powinno być

Dzięki za gratulacje. Masz rację, w międzyczasie (w środę) powitaliśmy nowego inwestora.:wave:

Wracając do tematu- pogadam z KB i fachowcami, w projekcie nie ma błędu, chyba że Archon sprzedaje projekty z błędami, a projektant adaptujący nie zauważył. W sumie ja zwolenniczką teorii mostków cieplnych nie jestem- nie brałam ciepłego montażu okien, rolety mam nadstawne. Boję się tylko skraplania i wilgoci (grzyba) na ścianach. W jednym nowym, dobrze ocieplonym budynku już to przerabiałam...

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wow!!! aaisaa, ogromnie gratuluję nowego członka rodziny :D Proszę ucałować maleństwo od cioci Ani ;)

Co do ocieplenia ścian szczytowych, a raczej jego braku, to nie jest to błąd budowlany.

U mnie nie zostawili miejsca na izolację termiczną, ponieważ nie uzgadniałam tego z fachowcami. Gdybym wcześniej ustaliła ten detal, to zrobiliby po mojemu. Także ten błąd, był błędem inwestora ;) Dostrzeżonym na odpowiednim etapie i w miarę możliwości poprawionym przez ekipę.

Jeśli mostki cieplne nie spędzają Ci snu z powiek (a teraz ma kto Tobie zaburzać sen, więc rozumiem ;)), to nie musisz kombinować z poprawą dachu. Większość inwestorów, nadal tak buduje dachy, i nie mają mrozowni w domu ;) Od zewnątrz będziesz miała styro do samej membrany, od wewnątrz pewnie z 30 cm wełny. Tej ściany szczytowej nie będzie jakoś masakrycznie dużo w pomieszczeniu, żeby odczuwać znacznie brak izolacji fragmentu ściany od góry.

Ja, czy Doli, chcemy konsekwentnie zachować ciągłość izolacji i takie niedopatrzenie zaburzyłoby nasze założenia. Staram się zachować szczelność izolacji od fundamentów, po samą kalenicę. W związku z tym poddasze nieużytkowe również mam ocieplone (liczę na mniejsze straty ciepła z pomieszczeń ogrzewanych, w kierunku nie ogrzewanego stryszku).

Dzień 80, 81

Od rana jeździmy. Oglądaliśmy dechy na podłogę, o dziwo najtaniej wychodzi Walczak. Musimy tylko sprawdzić czy oferta sprzed 2 miesięcy jest aktualna. Jak tak to wpłacamy zaliczkę i ustawiamy się w kolejkę na październik. Ogarniamy rekuperację. Najlepsza oferta to 16tys z rekuperatorem brink 300 lub 17tys z zehnder 350. Facet zapewnia, ze starczy. I po krótkiej telekonferencji z hydraulikiem rekuperator w kotłowni, a rury jednak w posadzkach. Panowie doszli do porozumienia. W cenie ułożenie, rury peflex, rekuperator, anemostaty zwykłe, okrągłe. Jutro się muszę zdeklarować, bo ma wejść przed hydraulikiem. Ok 18 dotarłam na budowę, nikogo już nie zastałam, ale uwaga: zaczynamy mieć dach! I jakiś styropian. Mam fotki, nie wiem czy to to o czym wczoraj rozmawialiśmy, może rzuci okiem ktoś kto się zna.20180709_182539-1152x864.jpg

20180709_182514-864x1152.jpg

20180709_182345-864x1152.jpg

P.S. dziękuję wszystkim za gratulacje!

Ocieplila od gory ale krokiew jest tak zamontowana ze sciana juz nie bedzie ocieplona w calosci. Nie wiem czy tak super.

Będzie będzie. Na krokiew pójdzie ocieplenie i oczywiście wiem, że tam będzie cieńsza warstwa styro, ale drewno też jest izolatorem. Jakby tam był zamiast tej krokwi ceownik, to by można było się martwić ;)

A ja na to: czasem i ślepej kurze trafi się ziarno:yes:. To juz chyba 4 raz kiedy ja o czyms nie pomyślałam, a ekipa tak.

Prośba o pomoc przy wyborze reku. Rury pe flex 5- wiekszych sie nie da, zehnder 300 starczy? O co jeszcze zapytac? Na co zwrócić uwagę? Lepiej reku na poddaszu czy zawiesic w kotłowni ( za niskie poddasze, musiałabym mieć rekuperator poziomy:wtf:). Za co jeszcze się dopłaca, co ma sens? Czytałam, nie ogarniam dlatego proszę o pomoc...

Lepiej reku na poddaszu czy zawiesic w kotłowni ( za niskie poddasze, musiałabym mieć rekuperator poziomy:wtf:). Za co jeszcze się dopłaca, co ma sens? Czytałam, nie ogarniam dlatego proszę o pomoc...

Odnośnie lokalizacji rekuperatora to musisz wiąć pod uwagę kilka czynników:

- wymagana temperatura otoczenia: min. 5 stopni

- kanały od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych (i dalej od skrzynek rozdzielczych do anemostatów) najlepiej jak idą w strefie ogrzewanej, bo inaczej zimą powietrze idące do anemostatów nawiewnych będzie się po drodze wychładzać a latem ogrzewać;

- konieczność odprowadzenia skroplin do kanalizacji

- konieczność dostępu do rekuperatora w celu wymiany filtrów i ew. serwisu.

aaisaa,no faktycznie przyfarciło Ci się z tą ekipą ;) (choć ja na swoją też nie mogę narzekać :no:). Ale ta krokiew przyklejona do ściany zewnętrznej to by mnie poniosła ;). Nie mogli jej odstawić na grubość styropianu?? Ehh, no nic, dramatu nie ma, fanatyczką mostków termicznych nie jesteś, także trzeba się cieszyć z postępów i lecieć dalej ;) A budowa u Was idzie bardzo zgrabnie :)

Co do WM, nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale napiszę, jak jest u mnie.

Jednostka umieszczona w kotłowni (u mnie pralnia) - jeśli masz mozliwość, to najlepsze miejsce ;) Nie upychaj rekuperatora na strychu, bo to uciążliwe będzie. Dostęp utrudniony, jednostkę trzeba by zabezpieczyć przed niskimi temperaturami, zapewnić odpływ skroplin. To wszystko masz zapewnione w kotłowni. Nie wiem, jaki przewidujesz sterownik, ale warto poprowadzić sobie skrętkę od reku do miejsca, w którym chcesz mieć ten sterownik.

Jeśli chodzi o rury, to pe-flex 50 mm, trzeba dać więcej niż 75 mm. Ja ze względu na kanały zwiększyłam grubość izolacji na stropie z 5 cm do 10 cm. A tam, gdzie rury krzyżowały mi się na podłodze, dałam rury 50 mm (mam takie jedno miejsce).

Jak to pisza instalatorzy wentylacja jest dla ludzi nie dla kubatury. Ja przy 140m2 uzytkowej i 3 osobach mam airpacka300 i daje rade bez problemu chodzi na 30-50%.

Niby tak Busters, ale trzy osoby mieszkające na 50 m2, będą wymagały mniejszej jednostki, niż na 150 m2. Każde pomieszczenie musi być wentylowane, bez względu na to, ilu jest mieszkańców. Także im większy dom, tym większa jednostka.

Ja przy 143 m2 PU i 4 osobach, mam airpacka 400.

aaisaa, również ma 4 osobową rodzinę, powierzchnię mieszkalną, ponad 165 m2, także ja bym nie wstawiała jednostki 300, tylko większą. Szczególnie, że wcześniej gdzieś pisała, że zależy jej, aby jednostka chodziła na jak najniższych obrotach.

Aż zerknęłam na rzut projektu (dużo pomieszczeń - garderoby, łazienki, pralnia, kotłownia) - jest co wentylować.

aaisaa, może zaproponowali Ci zehndera 300, żeby kosztowo wyszło korzystnie? Bo aż dziw bierze, że na taką chałupę, chcą dać taką jednostkę.

No i niech Ci od razu rozrysują schemat rozmieszczenia rur na stropie. Bo rur będzie naprawdę dużo i mogą się krzyżować ;)

Dzień 82

Okna, mamy okna! 2 FIXY wstawione. Ok 12 wielgachny tir przywiózł materiał, panowie wypakowali, potem była ulewa i pojechałam do domu (swoją drogą nie padało 3 miesiące i musiało akurat dzisiaj?). Folia na dachu też już jest. Fotorelacja wieczorem.

Dziś miałam kontakt z inną ekipą budowlaną- chciałam prosić o wycenę elewacji, łazienek i ocieplenia dachu. Panowie byli wczorajsi, puścili kilka niewybrednych żartów, wg nich wszystko się da. Terminy mają zajęte na kilka tygodni do przodu. Gdyby u mnie budowali skończyłabym z nerwicą. Do ich szefa nawet dzwoniła nie będę. Dla pewności zaklepałam swoich na łazienki. Do ocieplenia i elewacji też pewnie ich wezmę, nie będę traciła nerwów i życia na budowie. Umieją dodać dwa do dwóch, szanują materiał, dbają o porządek, chyba są dokładni, na pewno pracowici i nie piją. Kontakt z nimi to przyjemność, tylko płacenie boli.

Podłogi i rekuperatory jutro zamawiam, wieczorem burza mózgów na co się zdecydować. Dziś doszło do nas, że większość kluczowych decyzji za nami.Zostały tylko drzwi wewnętrzne, kuchnia i schody. Wykończeniówka to drobiazg (tu nie mam dylematów poza kominkiem). Gładko do tej pory idzie, obyło się bez łez, rwania włosów z głowy i większych kłótni. Budżet też na razie jako tako trzymamy (do podłogi dopłacę ok 4 tysięcy, ale na reku zaoszczędzę ok 2).

annatulipanna- nas jest już piątka!

annatulipanna- nas jest już piątka!

No widzisz, nie doliczyłam się ;) To już w ogóle nie wiem, skąd pomysł na taką słabą jednostkę WM. Przeanalizujcie jeszcze wybór rekuperatora.

Czekam na zdjęcia z postępów ;)

Jak Ty to wszystko ogarniasz z maleństwem??? Ja z moimi dzieciakami, nie mam już cierpliwości ogarniać budowy. Inna sprawa, że maleństwo śpi i je, a te moje szałaputy, rozpełzną się wszędzie, wlezą, gdzie nie wolno, kłócą się i dyskutują... Ach... dzieci... sama słodycz ;) Ale komu ja to mówię :)