Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blondynka buduje Dom w Elstarach g2 prac. Archon

Recommended Posts

Potem pojechałyśmy do knajpy pooglądać wizualizacje. Sama stwierdziła, że musi wszystko rozrysować od początku,bo nie trafiła. Uff... Może jednak będzie dobrze? Moja połowica do nas dołączyła i się odezwała. Jednak nie będzie dobrze. On chce urządzać się tak jak się 15 lat temu urządzało. Każdy nowoczesny detal mu się nie podoba. Mamy całkowicie inne wizje. Łatwiej było milczał:mad:
To wcześniej nie pokazałaś mu, co się szykuje? Większość ludzi ma tak, że "lubi te piosenki, które już zna" więc w sumie rozumiem reakcję ;)

Nie wprowadzimy się w tym roku. Może walentynki?
Raczej obstawiam wakacje ;)

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłogówka w całym domu. Jak nie wyschnie wprowadzimy się przed wakacjami:(. Co do planów na wykończeniówkę to umówiliśmy się, że się nie wtrąca, ale jak zaczęłam pytać o zdanie to to nie, tamto nie... Aż się dziwię, że dachy bez okapów przeszły.

Wróciłam ze spotkania ze zdunem. Widać, że się zna. Od razu przedstawił mi 3 opcje kominka, o kozie mam zapomnieć. Uzgodniliśmy szybę 80cm szerokości, głębokość wkładu z zabudową 55cm. Czyli jednak można. Uff... Tylko cena mnie jak zwykle powaliła. 10-12tys:(. Na koniec pochwalił moich fachmenów, że chociaż wszystko dobrze w kominie zamontowali i nie trzeba będzie nic kuć i przerabiać. Tyle dobrego.

I powiedział, jak przygotować miejsce pod kominek, żadnych rur, żadnych styropianów tylko posadzka. Czyli w sumie dobrze, że się spotkaliśmy.

To znaczy że w miejscu na kominek nie może być styropianu? :confused: Jeśli nie, to co wtedy, jakaś stopa betonowa czy inne coś?

Pytałam, powiedział, że zostawiam kwadrat pod kominkiem bez styropiany, a leję w tym miejscu więcej posadzki. On nie uzasadnił, ja dokładniej nie wnikałam i przyjęłam za fakt. Może wypowie się na temat zasadności ktoś kto się zna.

Jeszcze jeden temat.

Przy wylewaniu podłoży zwróć uwagę wykonawcom aby UBIJALI podłoże a nie tylko ZACIERALI.

Różnica potem jest taka , że ubijane podłoże jest jednorodne w całym przekroju. Zacierane jest mocne na grubości do 2 cm . Głębiej jest sypkie czyli słabe.

Dzięki. Bardzo cenna uwaga. Proszę o więcej.:yes:

Uwagi odnośnie cennika od zduna też mile widziane. Mam nadzieję,że da się taniej...

Dzień 91, 92. Na budowie czas się zatrzymał. Dachu nie kładą- leje (tzn dziś już nie leje, ale panowie są na innej budowie :mad:). Mają być jutro. Elektrycy kują i rozkładają kable dalej. Pierwszy zgrzyt- moi budowlańcy od SSZ nie dali elektrykom kluczy mimo, że mieli taki przykaz... I zabrali drabinę. Panowie chyba się nie za bardzo lubią.

Ja mam problem z zaaranżowaniem sypilani. Zaczęłąm bawić się roomstylerem (nawet go ogarniam!), ale wizualizacji już wstawiać nie umiem.

Pod moją nieobecność przedwczoraj przyjechały tynki. Porobiłam zdjęcia- ponad 8 worków rozerwanych. Cenę mam z materiałem, ale mimo to zadzwoniłam do szefa firmy niech to jakoś zabezpieczą. Póki co najlepiej mi się z nim dogaduje. Wchodzą w przyszły czwartek. Mamy miesięczny przestój, więc przestało mi się spieszyć.

Zrobiłam wstępny zarys prac w wersji optymistycznej...:rolleyes:

26.07-10.08 tynki (tynkuje się cały dom wewnątrz czy gdzieś się zostawia?) Mam im zaznaczać gdzie będzie glazura czy cegła?

wietrzymy

07.09-28.09 hydraulika z pompą ciepła na zewnątrz

28-03.10 posadzki

od około 14.10 zaczynamy robić elewację (nowa ekipa)

21-27.10 układanie glazury w kotłowni i 1 łazience (mam 2 ekipy), piana na poddasze, montowanie pompy ciepła przed wygrzewaniem posadzek

27.10.-20.11 Wygrzewanie posadzek

27.11 malowanie szpachlowanie, regipsy( tylko na poddaszu) -mam 2 ekipy

grudzień po powyższych pracach jak podłogi pozwolą układenie desek, zabudowa kuchni, montaż schodów.

Daty są bardzo umowne, mamy świadomośc, że w tym roku nie zdążymy, ale kolejność tak widzę. Rozmawiałam z posadzkarzem- posadzki podono lepiej będą schły nawet w ocieplonym domu, byle pamiętać o otwieraniu okien. Mixokret, podobno mało wody dają, 30zł/m2, Tynkarz 25zł/m2, obaj z polecenia, widziałam ich robotę. Ostro zaczęłam szukać oszczędności, z moją dotychczasową ekipą rozstaję się na etapie SSZ.Najzwyczajniej w świecie nie stać mnie na dalszą współpracę z nimi. Im bliżej końca budowy tym mam wrażenie bardziej sobie pogrywają i częściej jeżdżą na dodatkowe fuchy. Ale każdy kto wchodzi mówi, że dobrze robią. Oby.

@aasiaa, plan napięty. Co do tynków, to powiem tylko, że jak już dokładnie wiesz, gdzie będzie glazura to możesz poprosić o zacieranie na ostro (lepiej się płytki trzymają). Ja do końca nie byłam pewna gdzie chcę płytki, więc wszystkie pomieszczenia poszły na gładko.

Co do płytek na podłogach, to najpierw kładziesz płytki, a potem wygrzewasz posadzki? Mogą Ci popękać te płytki. Poza tym kończysz posadzki 3.10 a chcesz wygrzewać już 27.10. Nam mówili żeby minimum 28 dni dać na schnięcie naturalne i wiązanie. A najlepiej miesiąc.

@aasiaa, plan napięty. Co do tynków, to powiem tylko, że jak już dokładnie wiesz, gdzie będzie glazura to możesz poprosić o zacieranie na ostro (lepiej się płytki trzymają). Ja do końca nie byłam pewna gdzie chcę płytki, więc wszystkie pomieszczenia poszły na gładko.

Co do płytek na podłogach, to najpierw kładziesz płytki, a potem wygrzewasz posadzki? Mogą Ci popękać te płytki. Poza tym kończysz posadzki 3.10 a chcesz wygrzewać już 27.10. Nam mówili żeby minimum 28 dni dać na schnięcie naturalne i wiązanie. A najlepiej miesiąc.

To tam gdzie wiem,że na pewno będzie powiem, żeby nie robili na gładko.

Facet od pompy zawsze tak robi, w sensie układania płytek, montażu pompy i wygrzewania. Podobno na tak małej powierzchni nic się nie stanie. A jeśli nawet coś pęknie to i tak z mojej pralni zrobiło się pomieszczenie techniczne z pralką, rekuperacją, uzdatniaczem do wody, pompą ciepła z400l zasobnikiem. Na deske do prasowania nie mam miejsca, suszarka klasa, na ścianie rozkładana. Chyba dalej bedziemy reprezentować styl kanadyjski (koleżanka siedziała w Kanadzie kilka miesięcy i mówi, że tam nikt nic nie prasuje, stąd nazwa:lol2:)

Ogólnie do domu mam dość luźny stosunek- idealny nigdy nie będzie, czy to nasz docelowy nie wiem (patrząc na budżet być może). Z terminami tez poluzowałam orzecha- wprowadzimy się jak będzie gotowy. Tempo budowy wolałabym utrzymać, bo wykonawcy mnie najzwyczajniej w świecie wkurzają. Ja chcę się zbudować, a nie żyć budową, nawet kosztem niedociągnięc.

Dzień 93,94

W sobotę poziomowali dach i zrobili komin. Dobrze, że wpadłam na pomysł, żeby z kwadratowego wypierdka zrobić prostokątny i obłożyć go styropianem. Decyzja podejmowana na szybko, ale chyba trafna. Tynkarze wpadli na chwilę zabezpieczyć przywiezione worki, pocmokali na to że kable nie są wkute w strop (żerański) i będzie gruby tynk. Elektrycy mówili, że nigdy nie wkuwają. Szybki telefon do KB- nie wkuwać, bo nie odbierze budowy. Tynku pójdzie więcej. Na budowie pojawiły się butelki po alkoholu i syf. Chybe elektrycy się znieczulają. Mam tylko nadzieję, że robota będzie dobrze zrobiona i najmłodszy (na moje oko 15latek-syn szefa) nie raczy się. Wstępne faktury za metriał 10tys, robocizna 4tys. Czekam na info ile rabatu w hurtowni dostaniemy..Liczyłam,że w 12 tys sie zamkniemy.

W niedzielę, zaczęliśmy porządkować działkę (choć to za dużo powiedziane) i rozrysowaliśmy meble na parterze. Jedno światło nad stolikiem kawowym nie do końca mi się zgadza. Elektrycy chyba będą musieli poprawiać. Kanapę zakładam 90cm głębokości (za mala, za duża?). W projekcie była dużo głębsza. W domu mam jedną 85cm inną 130cm głębokości, obie nie są wygodne. Salon mam niewielki, niby 34m2, ale dość wąski. Kombinować trzeba będzie z meblami i kominkiem. Niby chciałoby się 80cm szerokości ale to 10 cm głękości więcej (55cmvs 45cm przy 60cm szerokości) Decyzję odkładam na później. Ma ktoś tak mały kominek zamontowany? Pokaże fotkę?

Miałam też niespodziewanych gości- przyjechali obejrzeć dach. Uświadomiłam sobie, że Panowie obiecywali położyć dachówki jakieś 1,5tygodnia temu (specjalnie brałam droższe, żeby nie czekać na meteriał), a nie ma jeszcze, ani jednej. Rozumiem 2 dni lało, ale pozostały tydzień?:mad:

Wieczorem postaram się wstawić jakieś fotki.

Dzień 93,94

W sobotę poziomowali dach i zrobili komin. Dobrze, że wpadłam na pomysł, żeby z kwadratowego wypierdka zrobić prostokątny i obłożyć go styropianem. .

Nie wiem czy to dobry pomysł komin od kominka okładać styropianem. Z tego co wiem to raczej się powinno wełną ale może niech fachowcy kominkowi się wypowiedzą.

Co do elektryków to jak nie chce się grubszego tynku na stropie to można pociągnąć przewody na górę, tam po podłodze w peszlu i zejść na dół w miejscu wypustu oświetleniowego. Czasami sobie tak inwestorzy życzą przy stropach monolitycznych np.

Nie wiem czy to dobry pomysł komin od kominka okładać styropianem. Z tego co wiem to raczej się powinno wełną ale może niech fachowcy kominkowi się wypowiedzą.

Co do elektryków to jak nie chce się grubszego tynku na stropie to można pociągnąć przewody na górę, tam po podłodze w peszlu i zejść na dół w miejscu wypustu oświetleniowego. Czasami sobie tak inwestorzy życzą przy stropach monolitycznych np.

A taka byłam zadowolona z komina... Na pocieszenie mam to, że nie spodziewam się, żeby był nadmiernie eksploatowany, więc może to nie mieć znaczenia. Dlatego też zdecydowaliśmy się na biały. Co do elektryków, to przez chwilę był taki pomysł, ale ja nie mogę stracić ani cm wysokości na podłodze na poddaszu, bo i tak hydraulika z rekuperacją ledwa sie pomieszczą.

Marcin225 my chyba jedziemy na podobnym wózku w sensie metraż i wyceny. Miałeś już elektryków? Zdarli ze mnie? Na jakim etapie jesteś?

Marcin225 my chyba jedziemy na podobnym wózku w sensie metraż i wyceny. Miałeś już elektryków? Zdarli ze mnie? Na jakim etapie jesteś?

Nie wiem czy zdarli czy nie bo niewiadomo jakie materiały itp. U mnie jest inaczej bo własnymi siłami robię elektrykę ale z tą różnicą , że robię instalację pod budynek inteligentny także koszta będą o wiele wyższe niż u Ciebie.

Wykonawca na mojej budowie walczy z dachem (już ponad miesiąc), dzisiaj wstawiają okna dachowe, potem dachówka i mam nadzieję , że do 3 sierpnia wszystko skończą. Tak przynajmniej obiecują. 23-25 sierpnia mam montaż okien i jakoś w tych okolicach drzwi. Bramy garażowe robię tymczasowe póki co. Po wylewkach i tynkach wstawię docelowe (mam nadzieję , że może jakaś promocja zimowa wpadnie bo obecnie ceny są horrendalne - w stosunku do wyceny sprzed kilku miesięcy podskoczyło o 1 tyś zł na bramie a mam dwie).

A taka byłam zadowolona z komina... Na pocieszenie mam to, że nie spodziewam się, żeby był nadmiernie eksploatowany, więc może to nie mieć znaczenia.

Spokojnie aaisaa, jeszcze się nie smuć kominem ;) Podaj więcej szczegółów, gdzie ma być ten styropian?? Tylko na zewnątrz budynku, ponad dachem??

Ja też mam tak rozwiązane wykończenie komina. Od przejścia przed dach, do czapy, komin obłożony cienką warstwą styropianu, na to klej i siatka oraz tynk mozaikowy. Przerabiałam ten temat już dosyć dawno temu. Szukałam informacji o przeciwwskazaniach i nie znalazłam. Za to znalazłam informacje potwierdzające możliwość użycia styropianu do obudowy komina, ale tylko systemowego, który ma rury spalinowe izolowane wełną, umieszczone wewnątrz pustaków keramzytowych.

Spokojnie aaisaa, jeszcze się nie smuć kominem ;) Podaj więcej szczegółów, gdzie ma być ten styropian?? Tylko na zewnątrz budynku, ponad dachem??

Ja też mam tak rozwiązane wykończenie komina. Od przejścia przed dach, do czapy, komin obłożony cienką warstwą styropianu, na to klej i siatka oraz tynk mozaikowy. Przerabiałam ten temat już dosyć dawno temu. Szukałam informacji o przeciwwskazaniach i nie znalazłam. Za to znalazłam informacje potwierdzające możliwość użycia styropianu do obudowy komina, ale tylko systemowego, który ma rury spalinowe izolowane wełną, umieszczone wewnątrz pustaków keramzytowych.

Aaaaa... to już rozumiem o co chodziło marcinowi. Mam w środku wełnę. Komin jest kompletny. Styropian jest tylko dla nadania kształtu. Dzięki annatulipanna, bo już zaczynałam się martwić.

Dzień 95

Od rana wnerw:mad:. Zachodzę na budowę a tam 1 (JEDEN!) pracownik. Drugi pojechał po jakąś farbę. Kończą komin. W sumie tylko tyle przez cały tydzień zrobili. Reszta na innej budowie. Wkurzyłam się, bo nie po to zamawiałam szybciej droższe dachówki, żeby leżały. Dzwonię do szefa czy nic im się nie pomyliło. 15.07 miał być dach. On ze śmiechem mówi, że przecież tynkarze mogą wchodzić i mi się tłumaczyć nie będzie. Budowa to budowa, a oni mnie uprzedzali, że nie prowadzą tylko jednej. Ale nie uprzedzali, że na początku pracuje ich dużo, a im bliżej końca tym bardziej mają w d... O 12 obdzwoniłam już pozostałych fachowców. Ten połamany od elewacji nadal jest w szpialu i nie wie ile potrwa leczenie. Czyli mam jedną lukę. Drudzy za malowanie i szpachlowanie chcą 38zł/m, płytki 60-80zł/m2 zabudowa KG od 80zł 120 z materiałem. Nie dopytałam co jest w ostatniej usłudze, bo się podłamałam. Wejść mogą w grudniu (pod koniec). Robią porównywalnie dobrze, jeśli nie lepiej niż moi, tylko trzeba czekać.:(. Zwołali przy okazji schodziarza. Kazał mi się pożegnać ze schodami dywanowymi- ściana z Ytonga nic nie dała, Trzeba było zrobić konstrukcję w trakcie stawiania. Teraz po ptokach. Zrobić może, ale gwarancji nie da. Ogólnie odradza, opowiada jak jeździ na demontaże tych schodów po 5-10 latach. Takiej wtopy nie chcę. Totalna zmiana koncepcji i pustka w głowie. Wykończeniowcy życzą sobie schody tymczasowe (no bo jak to po drobanie?). Tynkarze wchodzą bez drabiny (firma ma 4 ekipy pracujące jednocześnie i nie ma drabiny za 400zł?:bash:). Teraz żałuję, że nie zrobiłam od początku zwykłych. Uniknęłabym problemów, byłoby taniej i nie musiałabym teraz być w kropce. HELP!

Wracając do elewacji. Byłam dziś na innej budowie zapytać o elewację. Panowie mówią, że mają długie kolejki. Ja na to ,że dopiero dach, więc mi się nie spieszy. Oni, że mają jeszcze 4 budowy domów SSO, a Jurek jakistam na elewację czeka już 3 rok. :o. Podziękowałam i poszłam sobie. Trzeba będzie się chyba przeprosić z ekipą od której tak wiałam. Kolejnych 2 fachowców mi ich poleca. Tylko jak ja przeżyję kontakt z nimi... I ciekawe na kiedy mają terminy.

Dzień 96

Panie dachówki pojawiły się na dachu!. Konkretnie pół pierwszego rzędu:eek:. Z wrażenia zapomniałam zrobić zdjęcia.

Z ekipą do elewacji nie będę musiała się przepraszać. Terminy na maj przyszłego roku. To sobie powybrzydzałam i zostałam z ręką w nocniku. Na próbę zadzwoniłam do kogoś z OLX. Termin mają na wrzesień,ale panu tymczasowo odebrano prawo jazdy i musiałabym ich wozić. Jakoś nie wzbudziło to mojego zaufania i się nie umawiałam.

Mam ogólne zniechęcenie związane z budową. Nienawidzę wszystkich fachowców.:mad: