marcin225 01.05.2018 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 marcin225 jak Ty to znosisz? Ja po 2 niedotrzymaniu terminu robię się upierdliwa tzn dzwonię codziennie. Architekt robi Ci wizualizacje całości, przestrzeni otwartych? Za projekt elewacji dopłacasz? Pochwal się wizualizacjami jak już je będziesz miał. Trzymam kciuki, aby ten dzień był dzisiaj! Znoszę w miarę spokojnie bo aż taki mi się nie spieszy z tymi wnętrzami ale pomału zaczynam się irytować bo już by się przydało żeby rozplanować instalacje elektryczne itp. Za 2 miesiące pewno już będzie stan surowy i trzeba będzie się brać za resztę. Mam mieć wizualizacje : salonu, kuchni, wszystkich łazienek i holów + elewacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 01.05.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Jeśli to nie tajemnica to ile płacisz za projekt elewacji? Też się nad tym zastanawiam i nie wiem jakie stawki są tu normą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 01.05.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Jeśli to nie tajemnica to ile płacisz za projekt elewacji? Też się nad tym zastanawiam i nie wiem jakie stawki są tu normą. Za wszystko trochę ponad 2k. Cena niska ale jak się okazuje coś za coś i obsługa też nie na najwyższym poziomie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 01.05.2018 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 (edytowane) Pocieszę Cię, że cena rewelacja. My płacimy trochę ponad 5tys. za przestrzenie otwarte tzn salon, kuchnię, 3 łazienki, hol. Z 3 wizytami nadzoru, 3 koncepcjami, pomocą zdalną w zakupach. Inne firmy chciały 8-10tys, a szczytem była znajoma architekt, która podliczyła nam 24tys za całość bez nadzoru. Potwierdza to tylko, że bezpieczniej i taniej robić interesy z obcymi. Edytowane 1 Maja 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 03.05.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Dzień 15, 16. Wczoraj Panowie pracowali. Dalej układają bloczki betonowe, już ok 50%. Nadal pracuje tylko 2. Rozmawiałąm z szefem czy tak to będzie wyglądało, powiedział, że gdyby było ich więcej potykaliby się o siebie. Cóż... Tynkarz na 15 lipca jest nadal, Panowie nową robotę mają od sierpnia, więc chyba się wyrobią. Obietnice, że SSO z dachem stawiają w 2,5miesiąca wkładam między bajki. Ja się biorę za okna, coby za 2 miesiące nie musieć sie tym już zajmować. Kupimy wcześniej z dostawą na później. Porównanie okien z wycenami na wątku oknowym... Potem założę, jeszcze wątek drzwiowy, bramowy, rekuperatorowy....:( I z Waszą pomocą może się jakoś wybudujemy. Na pociechę- rzodkiewki powschodziły, może i ja zostanę działkowcem roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 03.05.2018 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Coś tego nie widzę skoro jeszcze etap fundamentów nie skończony... Przed tynkami by się przydało jeszcze instalacje rozprowadzić... 15 lipca- niemożliwe. Ja już mam prawie szalowany strop a 15 lipca to liczę że będę miał SSO przy odrobinie szczęścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 03.05.2018 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 Ja też już przestałam widzieć. A konkretniej oślepłam całkowicie. Zastanawiam się jak to jest, że są tylko tacy, którzy żałują, że nie wzięli tej ekipy, a nikt kto dał im zlecenie złego słowa nie powie. Mam nadzieję, że nie będę pierwsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 06.05.2018 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Dzień 17,18,19. Temat fundamentów wciąż na tapecie. Panowie wykorzystali bloczki betonowe,które już były, w sobotę dowieźli nowe. We wtorek kończą układać, od środy zaczną ocieplać. Problem z materiałem dotknął i mnie- styropian 15 jest trudnodostępny, izolbet udało mi sie kupić- ostatnie 2 wiaderka po 18kg targałam z brzuchem. Realny termin dostawy styropianu podobno środa ok 12.. Muszę wywalczyć,żeby wcześniej przeliczali materiały. Skupmy się na pozytywach: rzodkiewka rośnie, zaoszczędziłam ponad 100zł na kleju (już przejedzone- w knajpach podrożało w tym roku ....) P.S. Myślę, że flaszka dla wyceniającego materiały w hurtowni to dobrze zainwestowane pieniądze- przynajmniej transport mi wciska poza kolejnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 06.05.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Dzień 15, 16. Wczoraj Panowie pracowali. Dalej układają bloczki betonowe, już ok 50%. Nadal pracuje tylko 2. Rozmawiałąm z szefem czy tak to będzie wyglądało, powiedział, że gdyby było ich więcej potykaliby się o siebie. Cóż... Tynkarz na 15 lipca jest nadal, Panowie nową robotę mają od sierpnia, więc chyba się wyrobią. Obietnice, że SSO z dachem stawiają w 2,5miesiąca wkładam między bajki. Ja się biorę za okna, coby za 2 miesiące nie musieć sie tym już zajmować. Kupimy wcześniej z dostawą na później. Porównanie okien z wycenami na wątku oknowym... Potem założę, jeszcze wątek drzwiowy, bramowy, rekuperatorowy....:( I z Waszą pomocą może się jakoś wybudujemy. Na pociechę- rzodkiewki powschodziły, może i ja zostanę działkowcem roku... Nie bałabym się tak, że nie zdążą. Nam fundamenty robili 2 tygodnie, reszta domu została wymurowana i zalana w ok. 1,5 miesiąca(i to z 2-tygodniową przerwą na inną budowę) Co innego dach- tutaj panowie cieśle się ociągali, ale za to dekarze w 2 tygodnie zrobili wszystko na błysk. Myślę, że 15 lipca jest realny, jak panów biczem smagniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 07.05.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 (edytowane) Nie bałabym się tak, że nie zdążą. Nam fundamenty robili 2 tygodnie, reszta domu została wymurowana i zalana w ok. 1,5 miesiąca(i to z 2-tygodniową przerwą na inną budowę) Co innego dach- tutaj panowie cieśle się ociągali, ale za to dekarze w 2 tygodnie zrobili wszystko na błysk. Myślę, że 15 lipca jest realny, jak panów biczem smagniesz. Pocieszyłaś mnie bardzo. Pierwszy głos, że może się udać. U Was ilu zazwyczaj pracowało? Na razie stosuję grę psychologiczną jeżdżąc na budowę 2xdobę (mam 3 km). Dziś robi nadal 2. W tym tygodniu ocieplają, zasypują, w przyszłym zaczynają stawiać ściany. Edytowane 7 Maja 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 11.05.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Dzień 20,21,22,23 i 24 W końcu coś mogę zapisać. Fundamenty mi zakopują! Cała ich koronkowa robota poszła pod ziemię. Jeszcze ze 2 dni będą ubiać i dowozić piach i w środę o 8 wjeżdża 13m3 betonu. Ja tymczasem mało piszę, dużo dzwonię. Okna mam już prawie dogadane- chyba zdecydujemy się na Vetrex- cena ok 2 tys tańsza niż innych, serwis podobno najdłuższy. Zobaczymy co na to inni. Zauważyłam, że ilość telefonów do przedstawicieli przekłada się odwrotnieproporcjonolnie do ceny:p. Taniej podobno się nie da, idą po kosztach, a jak mówię, że gdzieś mi dali coś tam w cenie to okazuje się, że można. Moi Panowie (ostatnio pracowało ich UWAGA 5!) kazali mi zająć się nadprożami, kominem, oknami i schodami (w zależności od tego jakie mają być, z tego będą stawiali ściany - przy schodach kotwiczonych w ścianie czy dywanowych Porotherm jest niewskazany, także najprawdopodobniej 2 ściany będą z Ytonga). Wracając do komina zdecydowaliśmy się na Schiedla i gdybym była wytatuowanym facetem napisałabym, że h... mnie strzelił jak dostałam wycenę z lokalnej hurtowni. Fi 20 rondo plus 8m bez wentylacji 3800. Jedno sprawdzenie na allegro- komin przyjedzie kurirem za 3100. Oni mnie tu na miejscu muszą bardzo nie lubić skoro dają mi takie ceny. przychodzi totoi jeszcze czegoś chce...Panowie kazali mi też zając się konstrukcją dachu. Prefabrykowaną oczywiście. Mówią, że przy naszym (dach bezokapów, dachówka płaska) lepiej nie kombinować na budowie i nie bawić się w dopasowywanie tylko zamówić gotowy. Poza tym podobno drewno jest inaczej suszone i certyfikowane (?). Prawda to czy nie? Czas mija, a ja jeszcze nie nauczyłam się wstawiać zdjęć. W ciągu kilku dni postaram się nadrobić... Edytowane 11 Maja 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 12.05.2018 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Hej, Powitać . Chyba mnie przegonisz, bo Panowie Majstrowie znowu przełożyli termin. Po skończneiu fundamentu poszli robić fundament na innej budowie, ale chyba zapomnieli powiedzieć, że nie na jednej..... Teraz jest wersja, że będą od przyszłego poniedziałku. Tym gorzej dla nich,bo jak przyjdą to akurat od 20 maja mam dwa tygodnie wolnego ]:->. Czy faktycznie chcesz mieć tynki w lipcu? Ja umówiłem tynkarza na połowę wrzesnia i to tak trochę z dusża na ramieniu. Po zalaniu strop musi trochę postać, pogtem ściany poddasza, dach, okna, elektryk, hydraulik i dopiero tynkarz, Może być cięzko, ale może Ci się uda, gorzej jak nie bo niewiadomo kiedy go później złapiesz. Murarzy było u mnie średino trzech, czasem pięciu, a czasem dwóch lub jeden, natomiast musze przyznać, że było zawsze tylu ilu było danego dnia potrzeba. Co do więźby, to prefabrykowana prawdopodobnie będzie z certyfikaten.Lepiej zamówić gotowy...może i lepiej, tylko pytanie czy lepiej dla Ciebie czy dla nich ? np, mi firma robiąca prefabrykaty odradziła takie rozwiązanie: "Witamy serdecznie. Niestety w technologii wiązarowej dachy z poddaszem użytkowym są trudne do zrealizowania, konstrukcja może drgać, " Czy to prawda nie wiem, ale skoro nie chcieli zarobić to odpuściłem temat prefabrykatu. Jaką dachówkę planujesz położyć? U nas Kapstadt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 12.05.2018 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Robaczywy- po pierwsze witam. Po drugie chyba jednak nie przegonię, a jeśli to tylko na chwilę, bo moi Panowie za ok tydzień dwa zaczynają następną budowę i będą prowadzić 2 jednocześnie (jeszcze przed podpisaniem umowy informowali nas o tym, więc do nikogo pretensji mieć nie mogę). Na temat dachów rozmawiałam i upierają się, że lepsze są prefabrykowane (brak odrzutów i strat, szybszy czas, lepsze drewno, lepiej spasowane itp). Zobaczymy ile zaśpiewają. Co do dachówki myślimy o Braas Turmalin- podobno najrówniejsza i dobrze się układa. Cementowych nie bierzemy pod uwagę ze względu na mech- po 2 latach ich wygląd się zmienia na niekorzyść, przy ew. odsprzedaży domu dachówka cementowa działa na niekorzyść (niestety nie wiemy na ile się budujemy i czy praca nie zmusi do przeprowadzki). Ja bym poszła w blachę, niestety tylko ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 12.05.2018 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Dzień 25. Pierwszy zgrzyt lub niepowodzenie- koparka rozwaliła część ściany fundamentowe (tylko, albo aż styropian i folia kubełkowa)j przy zasypywaniu. Podobno się zdarza, ale się wkurzyłam. Co do przemyśleń: zastanawiamy się nad ogrzewaniem i wentylacją garażu. Początkowo nie chcieliśmy mieć ogrzewania, garaż zaizolować styropianem, w całym domu w 100% ogrzewanie podłogowe, kaloryfery na ręczniki elektryczne. Teraz zastanawiamy się nad puszczeniem drugiego obiegu w łazienkach i garażu (praktycznie jeden pion). Musze porozmawiać na ten temat z jakimś hydraulikiem (do tej pory nie mam umówionego, ale znajomi twierdzą, że ich znajomy gdzieś nas wciśnie). Co do wentylacji w garażu to zastanawiam się. Rekuperacji tam nie będzie, okna też nie. Teoretycznie brama będzie codziennie otwierana, ale jak kiedyś zdarzy się swięto i pojedziemy na tydzień na wakacje to co wtedy?? Pozytywy- wielkie góry piachu i humusu zniknęły i widać, że działka jednak nie jest taka mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 12.05.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 A gdzie zdjęcia? Chyba trzeba się zacząć dopominać, bo nigdy się nie zmotywujesz żeby się tego nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 12.05.2018 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 A gdzie zdjęcia? Chyba trzeba się zacząć dopominać, bo nigdy się nie zmotywujesz żeby się tego nauczyć Obiecuję w poniedziałek wieczorem się tym zająć. Za efekty nie odpowiadam, ale próba będzie. Jeśli się uda, to Twoja zasługa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 13.05.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 W garażu planuję zrobic dizure w ścianie, gdzięś na górze i wstawić kratkę, czy jakąs kratka nawiewna na dole będzie potrzebna to nie wiem, ale chyba camy nie sa super szczelne, więc może niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 http://pokazywarka.pl/fkmnny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Z podziękowaniami dla Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts