aaisaa 14.05.2018 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 I annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.05.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Noooo... są zdjęcia Gratulacje!!! W kolejnym etapie przejdziesz do wstawiania dużych zdjęć i będzie mega http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.05.2018 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Łał, jest zdjęcie, super! Jak dodajesz stronę w pokazywarce, to zanim ją opublikujesz, to pojawiają się takie linki do zdjęć w znacznikach . Jak to skopiujesz do wpisu na forum, to dodadzą się duże zdjęcia do wpisu. Ja to robię w takiej kolejności: 1. Dodaje zdjęcia do pokazywarki. 2. Kopiuję linki do wpisu. 3. Publikuję stronę zdjęć w pokazywarce. 4. Publikuję wpis na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Dzień 26 i 27.Wczoraj nawet nie byłam na budowie, dziś byłam podlać ogórki. Dalej zasypują fundamenty (ciekawe ile zapłace za piach), naprawili to co zepsuli. Kupno okien na ostatniej prostej (do końca tygodnia mam zdecydować, żeby w przyszłym ktoś przyjechał i ustalił z majstrami wymiary). Próba załatwienia stropu (żerański ) skończyła się awanturą- okazało się, że mój ma jakieś nietypowe wymiary i pierwsza firma nawet nie podjęła się wykonania, 2 inne każą na niego czekać 1,5miesiąca, ciekawe co dalej? Mam trochę żalu do budowlańców i KB, że nie kazali mi tego zrobić wcześniej. Bo skąd ja mam wiedzieć, że na to trzeba tyle czekać??? Lokalna hurtownia materiałów budowlanych "nie da się taniej" po przesłaniu im zrzutów wycen 3 innych firm oddalonych o 40km dała mi takie same ceny. Czyli jednak się da. Tylko cierpliwość do nich mi się skończyła i wszystkie drobiazgi Panowie mają brać gdzie indziej. I mam silne postanowienie nie chodzić tam póki życie i budowa nie zmusi. Jutro więźba dachowa i schody.Muszę wiedzieć jakie będą, żeby ewentualnie zamówić 2 ściany z czegoś innego niż porotherm (podobno fatalnie kotwiczy się schody w porothermie). Fotki postaram się dodawać systematycznie, ostatnio nawet nie robiłam nowych jakoś mi wszystko oklapło. Zaraz mija miesiąc, a ja dopiero fundamenty będę miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Łał, jest zdjęcie, super! Jak dodajesz stronę w pokazywarce, to zanim ją opublikujesz, to pojawiają się takie linki do zdjęć w znacznikach . Jak to skopiujesz do wpisu na forum, to dodadzą się duże zdjęcia do wpisu. Ja to robię w takiej kolejności: 1. Dodaje zdjęcia do pokazywarki. 2. Kopiuję linki do wpisu. 3. Publikuję stronę zdjęć w pokazywarce. 4. Publikuję wpis na forum. Zdjęcia dodaję bezpośrednio z komórki. Z pokazywarki próbowałam, wyświetla mi sam odnośnik strony. Pokombinowałam ze zmniejszaniem zdjęć, i udaje mi się w ten sposób. Jeszcze nie jest dobrze, ale popracuję nad tym. Jeszcze raz dzięki za motywację! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Noooo... są zdjęcia Gratulacje!!! W kolejnym etapie przejdziesz do wstawiania dużych zdjęć i będzie mega http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413005 A możesz mi w skrócie powiedzieć jak to jest z tymi dużymi zdjęciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.05.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Kupno okien na ostatniej prostej (do końca tygodnia mam zdecydować, żeby w przyszłym ktoś przyjechał i ustalił z majstrami wymiary). Ostateczne wymiary okien to raczej się bierze jak już są otwory a u Ciebie jeszcze ścian nawet nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.05.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 W skrócie, to powyżej cytowałaś mój post. Zrób to jeszcze raz i zapisz sobie formułę zdjęcia, którą ja wstawiłam. Jak klikniesz "odpowiedź z cytatem", to wyświetli Ci się w moim poście formuła, z której ja korzystam, aby wstawiać duże zdjęcia. Po dodaniu zdjęcia do posta, mamy formułę [ATTACH=CONFIG].......[/ATTACH]. W miejscu kropek jest numer zdjęcia, który kopiujesz do formuły z mojego posta i zamiast małego zdjęcia, wyświetli Ci się duże Formułę [ATTACH=CONFIG].......[/ATTACH] usuwasz z treści, bo już jest niepotrzebna i gotowe Spróbuj, na pewno Ci się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.05.2018 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Ostateczne wymiary okien to raczej się bierze jak już są otwory a u Ciebie jeszcze ścian nawet nie ma. Jak rozmawiam z tymi od okien to w zależności od montażu (ciepły potrzebuje więcej luzu?) i typu okien i rolet wykonawca dogaduje się z przedstawicielem i wspólnie na kartce spisują wielkości. Dotyczy to też poszerzeń. Potem przyjeżdża jeszcze raz sprawdzić czy się zgadza. Tak jest u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 16.05.2018 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Dzień 28 i 29. POZIOM 0 OSIĄGNIĘTY! Dziś zakonczyliśmy pierwszy etap inwestycji. Kanaliza zasypana, ubita, zalana betonem. Pracowało 6 więc jestem bardzo zadowolona. Tradycyjnie rozpoczęli betonowanie w deszczu. Od jutra zaczynają stawiać ściany. W piątek przyjeżdżają nadproża i Ytong. Zdecydowaliśmy o 2 ścianach z tego materiału- podobno łatwiej w tym kotwiczyć schody. Z dostępnością też się przyfarciło. 140szt po 9.20. Biorąc pod uwagę ilość z ceną nie marudziłam. Okna wybrane- będą z Vetrexu. O dziwo dostałam najlepsze warunki właśnie u nich. Ok poniedziałku ktoś przyjedzie ustalić wielkość otworów z wykonawcami. Ciepły montaż mnie nie przekonuje, ale się chyba zdecyduję. Problemów ze stropem c.d. Na wycenę trzeba czekać ok tygodnia, realizacja 25dni roboczych lub jak kto woli 1,5 miesiąca. I tu ukłony dla moich Panów- po 1 telefonie wycena w kilka dni, realizacja ok 3 tygodni. A liczę, że szybciej. Mowa o stropach żerańskich. Wycena więźby dachowej- złożona. Podobno lepsze drewno i równiejsza jest prefabrykowana. My mamy dachówkę płaską, więc ma to znaczenie. Chcemy ceramiczną, podobno braas turmalin jest najlepsza/ najrówniejsza. Ciekawe tylko ile to wszystko kosztuje... Z ciekawostek za piach i pracę koparki mam zapłacić 7700zł:jawdrop: Pan który lał beton opowiadał o swoich perypetiach, bo też się buduje. We wrześniu ktoś miał mu kłaść dachówkę za 30zł/m, miał poślizg i płacił w kwietniu 55zł po znajomości! Nie wiem, czy czegoś nie poplątałam, ale wryło się w pamięć, że w pół roku usługa podskoczyła o 100%. Gdzie jest granica tego szaleństwa? Z planów na najbliższe dni to ruszyć temat rekuperacji i schodów. Wybrać dachówkę- jakieś rady, sugestie? - i rynny. Myślę o kwadratowych z galeco, ale nie wiem jak to cenowo wygląda. Chyba nie zdecydujemy się puścić rynien w ociepleniu i będą na zewnątrz. Ja chcę zrobić odpływ w ziemi, połowica mówi niech się leje na ziemię jak 30 lat temu.... CD kombinowania ze zdjęciami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 16.05.2018 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.05.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Z ekipą rozliczasz się za samą robociznę czy kompleksowo z materiałami? Ile biorą za SSO (jak nie tajemnica ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 16.05.2018 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 (edytowane) Z ekipą rozliczasz się za samą robociznę czy kompleksowo z materiałami? Ile biorą za SSO (jak nie tajemnica ) Z ekipą rozliczam się za samą robociznę. SSO z dachem i kilkoma ekstrasami (prace ziemne, brak konieczności zorganizowania zaplecz- blaszaka i toi toia, wycięcie drzew na działce, sprzęt po ich stronie+znajomości w urzędach i u podwykonawców) wyjdzie mi ponad 100k. Kosztorys powykonawczy to zweryfikuje. Umowa i ew. poprawki do kilku lat po budowie w cenie (firma 20 lat na tym samym rynku). Drogo jak cholera, ale cóż było robić. Wynajem i tak chłonąłby koszty, a tak będziemy szybciej na swoim (mam nadzieję). Aż boję się pytać ile to u innych kosztuje, bo nie widziałam u nikogo takiej wyceny... Edytowane 16 Maja 2018 przez aaisaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.05.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 To nie masz tak najgorzej,ja też płacę 100k za robociznę do SSO . Im bardziej na wschód tym taniej, przy niemieckiej granicy zawsze najdrożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 16.05.2018 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 To nie masz tak najgorzej,ja też płacę 100k za robociznę do SSO . Im bardziej na wschód tym taniej, przy niemieckiej granicy zawsze najdrożej marcin225- dzięki Tobie będę spała lepiej:D. Myślałam, że jestem frajerką czytając innych wyceny (podobny metraż- 45tys za SSO). Czyli porządne ekipy tak się cenią. Napisz coś więcej o swojej- ilu robi,co masz w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 16.05.2018 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Dzień 28 i 29. POZIOM 0 OSIĄGNIĘTY! No super! Gratuluję U mnie pierwszy etap trwał 10 dni, a ja myślałam, że to się nigdy nie skończy. Strasznie stresująca była dla mnie budowa płyty. Musiałam czuwać i wyłapywać błędy, nie mając kompletnie doświadczenia w tym temacie. No ale u mnie już na tym etapie rozprowadzali wodę i ogrzewanie, więc było czym się stresować. Dziś czuję się znacznie pewniej Z dostępnością też się przyfarciło. 140szt po 9.20. Biorąc pod uwagę ilość z ceną nie marudziłam. Czy to cena za bloczki Ytong 24cm grubości? Jeśli tak, to grubo Okna wybrane- będą z Vetrexu. O dziwo dostałam najlepsze warunki właśnie u nich. A czemu "o dziwo"?? Jest nas tutaj spora grupa osób posiadających okna Vetrex. Stosunek ceny do jakości i parametrów, zadowalający Wycena więźby dachowej- złożona. Podobno lepsze drewno i równiejsza jest prefabrykowana. My mamy dachówkę płaską, więc ma to znaczenie. Chcemy ceramiczną, podobno braas turmalin jest najlepsza/ najrówniejsza. Ciekawe tylko ile to wszystko kosztuje... A robiliście jakiś wstępny kosztorys budowy? Bo to wszystko naprawdę kosztuje. Same rozwiązania architektoniczne w tym projekcie do najtańszych nie należą (duży taras nad garażem, dach, lukarna, drzwi z naświetlami, okna na poddaszu z balustradami itd). Jeśli nawet szacunkowo nie wiesz ile, co kosztuje, to możecie się naprawdę zdziwić. Sama dachówka to różnica kilku(nastu??) tysięcy między płaską a tradycyjną. A gdzie robocizna, więźba i cała reszta niezbędna tylko do dachu?? Liczcie dokładnie i szacujcie, bo koszty zawsze będą większe, niż zakładacie. CD kombinowania ze zdjęciami... Ty wstawiasz zdjęcia w takiej formule: [ATTACH=CONFIG]413133[/ATTACH] a ja w takiej: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=413133 Pod moim postem kliknij "odpowiedź z cytatem" i będziesz miała podgląd naszych formuł. Spróbuj w swoich postach ze zdjęciami, pozmieniać formuły, na tę, którą widzisz w moim poście, wklejając numery zdjęć z Twoich formuł Poćwicz, pobaw się, na pewno się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 16.05.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 marcin225- dzięki Tobie będę spała lepiej:D. Myślałam, że jestem frajerką czytając innych wyceny (podobny metraż- 45tys za SSO). Czyli porządne ekipy tak się cenią. Napisz coś więcej o swojej- ilu robi,co masz w cenie. No ja dostałem wyceny z 4 firm i to była najtańsza (ale z polecenia)... Najdrożsi chcieli ponad 130 tys za robociznę, kolejne oferty to 111 i 116 tys. Robią różnie raz jest dwóch raz 5, zależy co robią, najwięcej było przy murowaniu ścian parteru, teraz strop szalują też w 4-5 (jutro wylewają ostatni). W cenie mam robociznę całą. Za wszelkie materiały jak i ciężki sprzęt (koparka) + piach płacę sam. No i osobno kanalizę pod chudziakiem musiałem załatwić (to 800 zł doszło za robociznę). Wiesz te wyceny na 45tyś SSO to są mniejszych domów i sporo też sprzed 2-3 lat jak ceny były inne niż obecnie (ewentualnie na wschodzie Polski albo południu - u nas w zachodniopomorskim jest drożyzna). Teraz jest najgorszy czas na budowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts