Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blondynka buduje Dom w Elstarach g2 prac. Archon

Recommended Posts

Ja też z zachodniopomorskiego. I to przy granicy z Niemcami ;)

A mnie się udało SSO za 45 tyś. ogarnąć (bez fundamentów). Początkowo mój budowlaniec (polecany) wydawał mi się za drogi. Ale po kilku innych wycenach, wróciłam z zadowoleniem do pana Janka ;) Choć nie był najtańszy.

No ale trochę czasu mi to zajęło (pan Janek zwrócił mi uwagę, za co zapłacę niepotrzebną kasę) żeby zejść z kosztami do rozsądnych cen. I wymagało to wielu kompromisów. Z wymarzonego domu z czterospadowym dachem, z garażem w bryle, z 3 sypialniami na dole, doszłam do prostego projektu indywidualnego (sama go rysowałam), bez garażu, z dachem dwuspadowym i mega uproszczoną bryłą. Dziś mój dom jest tym wymarzonym ;) Świadomie wybranym i dopasowanym do potrzeb (chociaż mogłam się bardziej spiąć, żeby go jednak zmniejszyć).

Prawdą jest to, że z roku na rok, ceny szaleńczo idą w górę. Ja wstępne wyceny robiłam w 2016, budując w 2017 już ceny były inne, a dzisiaj to już w ogóle kosmos :jawdrop:

Edytowane przez annatulipanna

• Odpowiedzi 391
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

annatulipanna- ja stan zero też miałam zapowiedziany w 10 dni, wyszło jak wyszło...Ja na swoją ekipę muszę się niestety zdać- nie znam się na budowlance, z 2 małych dzieci i 3 w brzuchu ciężko mi cokolwiek ogarnąć. Tym bardziej podziwiam Twoje zaangażowanie.

Co do zdjęć chyba już zatrybiłam, sprawdzę jutro.

Ytong 24, nie pomyliłam się. W innych składach budowlanych są zapisy do kolejki.....

Co do wycen- coś tam sobie założyłam, nawet z lekkim okładem (okna np wyszły ok 10tys taniej), ale problemem był dla mnie kosztorys materiałów do SSO- nie wiedziałam co potrzebne, ile tego będzie itp. Z resztą dam radę. Projekt staraliśmy się przerobić na nieco bardziej ekonomiczny (likwidacja lukarny, jednego doświetla, zmiana wymiarów bram garażowych na bardziej typowe, powstawialiśmy fixy, zmniejszyliśmy powierzchnię dachu, likwidacja kominów, zmiana stropu na żerański tam gdzie się da). Zobaczymy co z tego będzie. Najbardziej niedoszacowałam hydrauliki- zakładałam 45tys, a spodziewam się teraz 60. Tak jak pisałam wcześniej staram się ukręcić ceny na materiałach (nie tracąc na jakości), co widać na Ytongu:cool:. Ale np z komina udało mi się zejść z 3800 na 3050, tylko dziś jednym telefonem na oknach o 700zł. Dużo dzwonię- każdy materiał wyceniam w min 4 hurtowniach. Na razie zapisuję wszytsko dokładnie, ciekawe,kiedy mi się cierpliwość skończy. Już wiem, że będzie drogo lub bardzo drogo:D

Co do wyboru ekipy... Już pisałam, że ja miałam łatwo- to jedyna dostępna terminowo ekipa, polecana (reszta znajomych żałuje, że ich nie wzięła, bo byli za drodzy, albo wzięła dopiero na poprawki). Inni rok 2018 mieli zamknięty i nie chcieli nawet rozmawiać, a jak pisałam- zależy nam na czasie. Patrząc na galopujące ceny wszystkiego, nie jestem przekonana czy dużo oszczędziłabym czekając do 2019r. Poza tym dla kogoś kto się nie zna i niema za wiele czasu są bardzo ok. Dużo załatwiają już na etapie papierologii, przeliczają dokładnie materiał (2x betonowałam, łącznie została może taczka), nie trzeba sprawdzać czy są- sami chcą skończyć jak najszybciej, żeby robić następny dom. Tak ich chwalę,ciekawe jak będzie ze ścianami i jakością...:rolleyes:

Teraz pytanie pozakonkursowe- kto ma rekuperację i odwieczne dylemat okap czy pochłaniacz. Jeśli jesteście oboje z zachodniopomorskiego dajcie namiary na frmę na którą sie zdecydowaliście. Na priv oczywiście;)

Teraz pytanie pozakonkursowe- kto ma rekuperację i odwieczne dylemat okap czy pochłaniacz.

Ja mam rekuperację i żadnych dylematów, odnośnie okapu:)

Będzie pochłaniacz, (ale to kiedyś) bo w zupełności wystarczy - dla wielu nawet pochłaniacz to zbytek przy WM i indukcji, ale ja jednak wolę, żeby coś chroniło szafki nad kuchenką ;):

- płyta indukcyjna nie generuje tłustych oparów (użytkuję i mam porównanie do gazu)

- nie chciałabym kolejnych dziur w ścianach, czy dachu.

Z ceną 45 tys za SSO to chyba była mowa też min. o mnie. Płacę 45 i jest to tanio, chociaż nie jest to najtańsza oferta jaką dostałem. W tej cenie jest stan 0 z rozłozeniem hydrauliki, aż do ułożenia dachówki. Póki co nawet korzystają ze swojego agregatu i nie chcą zwrotu za paliwo. Wynajem zagęszczarki też był po ich stronie. Oczywiście robią 3 budowy na raz (a może więcej, kto ich tam wie) i jak poszli na inną, to od ponad miesiąca czekam aż wrócą...ale generalnie jestem zadowolony, chociaz wpadki były. Umawiałem ich w zeszłym roku, wiem, że teraz biora min 10 tys więcej za taki sam dom,

Jak chodzi o reku i okap, to czekam na propozycję Asolta, który zaprojektuje mi WM, ale przypuszczam i mam nadzieję, że będzie tak jak u Annytulipanny, czyli pochłaniacz z zamkniętym obiegiem swoją drogą, a wywieniki w kuchni swoją. Będzie indukcja. Kurcze jak cos dobrego gotujemy to niech że sobie pachnie w domu, mi to nie przeszkadza, jak dla mnie chodzi tylko o usunięcie tłuszczu i nadmiaru wilgoci.

Nie wiem ile może kosztować więźba prefabrykowana, ale dla porównania za zwykłą suszoną komorowo i impregnowaną dostałem oferte na 900zł / m3 - to tak dla porównania jak już dostaniesz swoją wycenę. Te 60tys za hydraulikę, to za co konkretnie? Jak rozumiem w tym jest kompletna kotłownia?

I przyłaczam się do gratulacji :)

PS. u nas też drugie jest w fazie przygotowań i będzie gotowe na listopad ;).

Edytowane przez Robaczywy

U nas SSO z dachem wyszło koło 90tys. Też uważam że drogo, ale mieliśmy takie samo podejście. Lepiej budować się szybciej i dopłacić niż płacić za wynajem mieszkania. Za same roboty ziemne (materiał + robocizna) zapłaciliśmy koło 18tys. Jak Ci się spieszy to wykonawca zawsze zawyży ceny, bo wie że nie masz wyjścia.

Gratuluję poziomu 0 - niech się mury pną do góry :)

Cena ytonga nie powala. Ja w ubiegłym roku płaciłam 7,82 i 8,33zł/szt, ale jak na szybko potrzebowałam ze dwie paletki to mi zaśpiewali w innej hurtowni 9,50zł/szt także u Ciebie 9,20zł nie jest źle przy takiej ilości i na już.

Dla mnie tez najgorszy był etap wyceny sso, bo nie wiedziałam jak się do tego zabrać i co będzie konieczne. Wszystko jest bardzo proste jak już co najmniej jeden dom zbudujesz, nauczysz się czytać projekty i wyszukiwać w nich informacje do wycen. Natomiast nie polecam gotowych czy nawet zamawianych u kosztorysanta wycen. Nasz niby na zamówienie i 1300zł psu w dupę, za przeproszeniem (biedny pies).

Hydraulika dość dużo Ci wyszła. Co rozumiesz przez "hydraulika"?

Witam lubuskie !

Na bazie doświadczenia zawodowego proponuję dopilnować murarzy.

Jest to grupa zawodowa , która wyciąga od klienta największe pieniądze za robotę , a jakość robót jest daleka od ideału. Piony , poziomy równość ścian to norma i obowiązek.

Nie zgadzaj się na teksty "malarz to wyszpachluje " , "glazurnik nadłoży" , " i tak Pani będzie szpachlować ściany".

Nie toleruj spychologii na innych wykonawców. Im równiej , gładziej , czyściej wymurują tym mniej zapłacisz następnym ekipom za materiał i robociznę.

Tak na szybko przelicz koszt tynków wewnętrznych przy grubości np 10 mm , 15 mm , 20 mm.

Nie daj się namówić na teksty typu np. : wybijemy tutaj otwór będzie lepiej bo ... i kosztuje to 500 zł

Niby to takie proste i oczywiste , ale uwierz mi murarze cuda wyczyniają a następne ekipy poprawiają , poprawiają ...

Prace i materiały wykończeniowe też są drogie , a w końcówce większości inwestorów brakuje pieniędzy.

No to sukcesów. I zdrowia.

A jeszcze jedno doświadczenie moje i z dzienników

Wszystkim ekipom jasno i czytelnie musisz określić SWOJE wymagania i tego się trzymaj.

Nie przyjmuj tłumaczeń " tak się robi" , bo przyjdzie drugi i powie "tak się nie robi"

Twoje wymagania i Polskie Normy i Ty masz rację , bo masz pieniądze :)

cześć aaisaa

w sprawie WM i okapu. Mam WM, nie mam okapu ani pochłaniacza. Tzn. był w planie, a jakże! Miejsce jest (ja akurat nad kuchenką nie mam szafki, miał być sam pochłaniacz), ale jak to bywa po przeprowadzce, brak kasy, zmęczenie i tak minęło 2 lata, a nad kuchenką wisi zegar :)

w kuchni indukcja, wywiew z WM. Nic się nie dzieje, wszystko ok. Pewnie jakiś pochłaniacz jednak zakupimy, ale nie spieszy mi się z tym, także nie jest to jakiś super ważny temat, który powinien Ci spędzać sen z powiek :)

jeszcze w kwestii garażu. W garażu i kotłowni nie mam WM, ani żadnej kratki, dziury w ścianie itd. wszystko jest ok. powietrze jest :)

będę podczytywała jak postępuje budowa :)

Cena ytonga nie powala. Ja w ubiegłym roku płaciłam 7,82 i 8,33zł/szt, ale jak na szybko potrzebowałam ze dwie paletki to mi zaśpiewali w innej hurtowni 9,50zł/szt także u Ciebie 9,20zł nie jest źle przy takiej ilości i na już.

Doli, kluczowe w Twej wypowiedzi jest w w ubiegłym roku. Kamil_ pisał u siebie w kwestii ceny w tym roku.

Witam nowych komentujących:welcome:.

Wszystkie rady i uwagi biorę sobie do serca. Problem okapu zdaje się, że mam już rozwiązany- przy tylu użytkownikach, ani jednego głosu, że musi być. Liczę, że nawet przy moim kreatywnym gotowaniu pochłaniacz i reku dadzą radę.

Co do hydrauliki- wstępny rzut okiem na projekt i hydraulik ocenił, że 50-60 tys z robocizną, materiałami, rozdzielnikami (?) i oczywiście piecem. Rozmowy telefoniczne z 2 innymi tez podobne. Wolę założyć więcej, niż się potem zdziwić. O szczegóły nie pytajcie, jeszcze nie weszłam w temat.

Aktualnie skupiam się na wycenie dachówki- płaska ceramiczna. Myślę o braas Turmalin i Meyer Holsen. Nie wiem tylko skąd wziąć tą drugą chociażby do wyceny. Rynnami zajmę się po wyborze dachówek. Na pewno z barierek przeciwśniegowych czy jak to się nazywa rezygnujemy- tu śnieg nie pada, a 1 dachówka kosztuje ponad 300zł (na tej podstawie twierdzę, że płacą mi zdecydowanie za mało).

Z newsów bieżących- właśnie wyszli Panowie od podłóg- deska dębowa klejona wybrana (zostawiłam sobie wybór między dwoma odcieniami). Na pewno rustic, szczotkowana, olejowana. Koszt wyjściowy 215zł/m2+65zł za ułożenie (w tym grunty, kleje itp) +8%Vat. Grubość górnej warstwy chyba 4-6mm. Bez porównania w dotyku z barlinecką czy jakąś dostępną w sklepie. Budżet na podłogi założyłam na poziomie 32tys, tu wyjściowo przekroczyłam już o 5tys. Zobaczymy ile uda się stargować...

Ciekawostka okienna. Dzwoniłam poinformować o wyborze okien innych, niewybranych- Pani w Oknoplaście nagle wystrzeliła z ofertą o 800zł niższą niż Vetrex i mam zagwozdkę.W bonusie tańsze materiały budowlane. Chyba jednak odmówię Vetrexowi- biznes is biznes, a 800zł do podłóg by mi się przydało. Tym bardziej, że przedstawiciel na miejscu, a nie 40km dalej. Gdyby coś nie zagrało przy oknach byłabym u nich codziennie.

Ja okapu też nie planuję, będzie pochłaniacz (WM here).

A z grubego palca to oni mogą sobie strzelać. Dobrze to wyceń jak już przyjdzie co do czego.

U mnie przyłącze gazowe (na działce, materiał + robocizna) 3tys.

Instalacja wod-kan (materiał + robocizna) 10tys

podłogówka (materiał wraz ze styropianem na podłogi) 10tys.

kotłownia (materiał + robocizna) 10 tys.

Wychodzi 33tys. Ale! Jak gość od projektu podłogówki wyliczył mi materiały (ze sterowaniem bezprzewodowym w każdym pokoju) to materiały zamiast 5tys. kosztowały 13tys. Jak mi zaproponował piec Vissmana, to znowu różnica 7 tys. względem tego który wybrałam. I tak się zbiera. Tylko, że my akurat planujemy rozkładać styro na podłogach samemu i sami też będziemy układać podłogówkę. To myślę jakieś 4-5 tys różnicy (a może się mylę? nie wiem ile rozkładanie styro kosztuje systemem zleconym).

Co do okiem to żeby parametry były ok i ekipa monterska porządna.

rozkladanie styro mam na bierząco info od kolegi 3zł /m2 ale nie jest zadowolony z jakości pracy :)

Razem z żoną rozkładaliśmy styropian (2 warstwy po 5cm). Najgorzej było z pierwszą warstwą , bo były rury , hydraulika , elektryka i tyle bylo docinania i rzeźbienia że tragedia.Razem z żoną robiliśmy to prawie tydzień po kilka godzin dziennie.

Z efektów pracy byliśmy zadowoleni i facet od wylewek był pod dużym wrażeniem , bo jak mówił w większości rozkładany jest tak byle jak styropian że posadzkarze boją się po takim styropianie chodzić bo się zapadają co chwilę ...

Więc za taką cenę to jedynie byle jak , byle szybko da się rozłożyć , tak aby w kilka godzin skończyć a że będzie nieszczelnie i pełno szpar i nierówności , to kogo to obchodzi :)

Jaka cena taka jakość...

Dzień 30. :cool:

Dziś to ja rozumiem. Przyjeżdżam na budowę, a tu ściany do ramienia. Jeszcze tylu pracowników na raz nie widziałam! I humoru nie popsuł mi nawet fakt, że panowie wymurowali okno w kuchni 180 szerokości zamiast 280.Ot taki szczególik;). Zanim zebrałam się do domu wszystko było jak należy, a ja poczułam się prawie jak kierownik budowy.

Co do telefonów i wycen: okna z oknoplastu zwyciężyły, wstawi mi je mój dotychczasowy wykonawca (podobno dokładny). Chciałabym, żeby jak najwięcej etapów mi zrobił mimo cen- nieposzlakowana opinia skądś się musiała wziąć.

Ja zaczęłam zajmować się dachem. Coraz bardziej przekonuję się do dachówek Meyer-Holsen Piano. Dostępne od ręki. Na braas Turmalin czas oczekiwania 1-3miesiące! Żeby człowiek wiedział zamówiłby dach przed wbiciem łopaty. Jestem bardzo ciekawa różnicy w wycenach, a pojechałam grubo, bo przesłałam prośbę o wycenę do 8 (!) hurtowni. Może ze 3 odpowiedzi dostanę. Po wysłaniu 5 zapytań o strop odpowiedziały 2 firmy, w reszcie od 3 dni słyszę, że wycena będzie jutro. Skończyła mi się cierpliwość i wzięłam w tej z którą wspołpracują moi Panowie nie czekając na resztę.

Dziś, kiedy na prawdę mam się czym chwalić mam awarię telefonu i nie mogę wrzucić zdjęć!

Zastanawiam się jeszcze jakie dachówki płaskie wziąć pod uwagę... Może jest coś równego o czym nie wiem....

Z łażenia po innych budowach: sąsiad za dach prefabrykowany, z certyfikatami (więźba docinana komputerowo) zapłacił 45tys! Po tym wydatku zdecydował się na dachówkę cementową. Powierzchnia dachu porównywalna do mojego, ciekawe więc ile mi dowalą.

Rozmowa z innym budującym-za m2 ułożenia kafelek wykonawcy liczą 100zł. Jakoś w trakcie rozmowy to do mnie nie dotarło, ale chyba coś źle zrozumiałam. To możliwe? chyba z materiałem i klejem.... Jutro mam odwyk od telefonu i robię rajd (w moim stanie to bardziej ślimacze wyścigi) po sklepie z wykończeniówką. Mam w planie przycisnąć architektę z wcześniejszym projektem i czaić się na promocję...