aaisaa 11.06.2018 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Co do kosztów całościowych też sobie zapisuję, ale u mnie na szczęście nie ma tego dużo. Koparki i inne sprzęty, blaszaki, nawet ogrodzenie nie kosztuje mnie nic bo ekipa sama załatwia i mam w cenie od nich. Po mateiały też nie jeżdżę, bo ja zamawiam, a oni odbierają kiedy im potrzeba. KB, architekt i przyłącza tylko. Ostatnie zresztą też oni mi załatwiali i podwieźli dokumenty do podpisu. Plusy budowy w małym mieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 11.06.2018 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Na dzień dzisiejszy szacuje, że SSZ powinien mnie wynieść 210tys. Jesli coś jest nie kupione to jest wycenione. Nie licze tutaj juz kupionej piany na dach i podłogi, projektów WM, podłogówki, kolektora pod pompę ciepła itp, które juz zrobiłem. Tylko rzeczy typowo do SSZ, czyli od fundamentu po dach, okna, drzwi, brama garażowa, rozprowadzenie instalacji elektrycznej i wod-kan. Wstępne założenia były na 185 tys. Więc budżet przekroczony - cóż za niespodzianka ale nie tragicznie. Jak już skończe SSZ to wrzucę do dziennika moja tabelkę z excela, gdzie wszystko zapisuje, narazie jest 65 pozycji. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Robaczywy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 11.06.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 (edytowane) SSZ mam juz podliczony, bo stropy, więźba, dach z orynnowaniem, okna z roletami mam juz kupione. Materiały z nadprożami też. Bramy i drzwi wycenione, więc może być taniej. Został mi beton na strop nad garażem i cement z piaskiem. Dałam 10 tys okładu. Tobie wyjdzie powyżej 300, bo masz bardziej skomplikowany dach i dom chyba trochę większy. Robiłeś przed budową jakiś kosztorys? Ja wraz z projektem kupiłam kosztorys z archonu, ale za wiele to mi nie pomogło. Spojrzałam na stolarkę okienną i drzwiową i wiedziałam, ze nie mam co tam zaglądać. O cenach robocizna nie wspominam.... Też kupiłem kosztorys z Archonu, ale tak patrząc teraz na ich stronie w zakładce "kosztorys" to jest za SSZ 294 tyś. netto średnia cena. Ja liczę oczywiście brutto to mniej więcej wyjdzie podobnie. Jest 509 tyś. za stan deweloperski bez instalacji które wyjdą lekko koło 100 tyś. ... Szczerze to liczyłem że się w 700 tyś zmieszczę z wykończeniem (kuchnia, łazienki) ale widzę, że 800 raczej będzie ;/ Trzeba było się budować 5 lat temu Oczywiście nie liczę tu zakupu działki, wymiany gruntu, projektów... Na to wszystko poszło też niemało. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Dzień 53,54,55Dni mijają, a moich stropów jak nie było tak nie ma. Podobno mają być we wtorek. Nie muszę pisać coo tym sądzę.... Po budowie kręci się 2 smętnych Panów kręcących zbrojenie. Któryś z nich narżnął mi w porzeczkach. Zadzwiniłam poskarżyłam się szefowi. Z pozytywów: hydraulik był, obejrzał, pocmokał i powiedział, że ma czas i zrobi. 7 tys za robociznę, materiały po mojej stronie, załatwi na 8%. Mówi, żeby jednak grzać garaż tzn wstawić jakiś mały kaloryferek na zaś.Z ciekawostek: wchodzi przed tynkami, kuje, potem tynki, on podłogówkę, potem wylewki i glazurę i wtedy piec. Wydaje się być konkretny i z tego co widzi w 50tys sie zmieszczę. Elektryków w lubuskim pod dostatkiem. Dzwoniłam do 3 z polecenia- 3 może wejść na początku lipca, kują w ścianie nawet jeszcze przed zamknięciem stanu surowego, potem po oknach rozkładają tylko kable i wio. Rozliczamy się w dwuch turach, najpierw po kablach, potem po tzw białym montażu czyli powszystkich gniazdkach i kontaktach. Pytania które się nasunęły po spotkaniach:-ile kontaktów w każdym pokoju?-zamykanie rolet przy drzwiach czy przy oknie?- jakiej firmy stelaże podtynkowe?Słuchajcie drogie panie: ile macie szafek 60 i czy wystarczy? W kuchni mi wychodzi 12 plus piekarnik i zmywarka i zastanawiam się czy nie za mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 13.06.2018 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 cześć aaisa! czytam dziennik i akurat poruszyłaś temat, o którym myślę codziennie czyli rolety Mam przy oknie, wolałabym przy drzwiach, a w sypialni naszej ideałem byłoby przy łóżku! bardzo żałuję, że o tym nie pomyślałam. U dzieci, gdzie co wieczór/rano zamykam/otwieram rolety zdecydowanie lepiej przy drzwiach, nie wchodzę do pokoi, tylko oblatuję zamykanie Przy drzwiach mam w pokoju gościnnym i jest właśnie super, staję w progu i zamykam. Ale to wiąże się (przynajmniej u mnie) z tym, że u dzieci mam światło nad łóżkiem i kiedy zamykam rolety, zapalam ten kinkiet. no i powinien być schodowy włącznik czyli łóżko/drzwi. wtedy wszystko załatwiłabym nie wchodząc do pokoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 13.06.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 co do kontaktów to dużo ale to pewnie wiesz. teraz standardowo elektrycy robią w każdym pokoju gniazdko rtv/internet, więc przemyśl gdzie chcesz mieć, nawet jeżeli nie planujesz TV u dzieci, czy w sypialni. kontakty robiłam na każdej ścianie, ale u dzieci mam zaplanowane gdzie będą biurka i tam jest więcej gniazdek - lampka, ale w przyszłości też laptop, ewentualnie drukarka. I u dzieci i u nas w sypialni przy łóżku jest więcej kontaktów (lampka, ładowarka do tel.) W naszej sypialni mamy po 3 kontakty i wszystkie zajęte Przy czym kontakty nie robiłam na standardowej wysokości tj. nad podłogą, za szafką nocną, bo uważałam że to bez sensu, bo w zasadzie telefon ładuję co noc i nie chcę, zeby szafka była odsunięta od ściany. Kontakty mam na wysokości ok. 10 cm nad szafką 3 kontakty i 3 włączniki. lampka nocna podłączona jest do jednego kontaktu na stałe i włączam ją włącznikiem jak światło, drugi włącznik od światła sufitowego i trzeci od lampki nocnej męża. taki sam zestaw jest przy wejściu -sufit i obie lampki nocne. Wszystkich używam i jestem mega zadowolona, ze tak zrobiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 13.06.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 co do szafek kuchennych mam:1. 4 x wiszące 60cm + 1x 60 otwarta na chlebak i książki kucharskie i 1 x suszarka na naczynia2. 1 x 60 cm szuflady3. 3 x 80cm szuflady4. 2 x 60/60 rogowe - jedna magic corner na garnki, druga normalne półki na rzadziej używane rzeczy5. + piekarnik, zmywarka, kosz na śmiecichyba mniej od Ciebie, a i tak niektóre szafki przez moment były puste, a 2 szuflady służą jako szufaldy na wszystko w tym korespondencja, dokumenty i rysunki dzieci z przedszkola. Ale mam też spiżarnie gdzie trzymam chociażby blaszki, większe garnki, dodatkowe puszki, słoiki, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 mania_ania dzięki za podpowiedzi. Jeśli chodzi o rolety to skłaniam się, że górne zrobimy przy drzwiach, światło górne do gaszenia przy łóżkach. Jesli chodzi o szafki w kuchni to też liczę, że wystarczy. Ze spiżarni zrezygnowałam powiększając kuchnię. Przetwory będę trzymała na półkach w garażu. Projekt kuchni mam mieć najpóźniej za tydzeń. Pokombinowałam i mam tylko 1 szafkę narożnąi zrezygnuję z magic corner i innych tego typów bajerów. Ciekawe na ile wycenią mi kuchnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 13.06.2018 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Rolety bierzcie ze sterowaniem radiowym to z jednego pilota ogarniesz cały dom a nie będziesz latała po całym domu i zamykala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.06.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Nie musi być sterowanie radiowe. Wystarczy kable podciągnąć do centralki i można sterować wszystkimi na raz. Albo ją potem kupić np. z pilotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Ja liczę, że roletami nie będę się bawiła codziennie. Początkowo wcale ich nie chciałam, teraz myślę, że na taką ilość przeszkleń się jednak przydadzą. Nie chcę wchodzić w koszty ciągania kabli, radiówek itp. W poprzednim mieszkaniu miałam rolety i powiem szczerze- nienawidziłam ich. Niestety byłam osamotniona w swojej nienawiści i w domu mam je na 2 piętrach... Uwaga zaraz spróbuję dodać fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Coś mi się forum wiesza. Wszelkie uwagi do zdjęć poza ich rozmiarem mile widziane. Dobrze mi robią? Na coś zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 widok z góry. strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.06.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Ale jak już Ci przyjdzie je zasłonić to będziesz biegać po całym domu? My mamy 8 rolet x 40zł za punkt to całe 320zł + trochę kabla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 13.06.2018 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Bardziej myślę, że jak będzie centrala to połowicę będzie kusiło, żeby co wieczór zasłaniać. Bo on tak lubi. Nie cierpię pozasłanianych rolet. Kojarzy mi się z bunkrem. Do zastanowienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 14.06.2018 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Dzień 53,54,55Pytania które się nasunęły po spotkaniach:-ile kontaktów w każdym pokoju?To zależy Moim skromnym zdaniem rozsądne minimum do sypialni to 3 podwójne (przy łóżku, drzwiach i biurku). W szczegółach to zależy już od upodobań i planowanego umeblowania. Przy biurku może być warto dołożyć drugie podwójne. W Waszej sypialni można dorzucić gniazdka po obu stronach łóżka, ale w sytuacji, gdy coraz więcej telefonów ma szybkie ładowanie, nie ma najmniejszego sensu zakładanie, że będziecie tam ładować telefony (czyli zostaje jakiś tablet/laptop i lampki nocne). Podałaś trochę za mało danych, żeby podpowiadać bardziej szczegółowo Na pewno warto elektrykę planować razem z IT i multimediami.Dla przykładu: u siebie gniazdka planuję według schematu, który opisałem wyżej, nie planuję w ogóle gniazdek TV w sypialniach dzieci (i mam spore wątpliwości, czy warto w naszej), za to do każdego pomieszczenia pociągnę skrętkę internetową CAT 6. A na ścianie TV w salonie wyląduje łącznie 6 końcówek skrętki (do TV, konsoli, amplitunera +jedna na zapas i 2 potrzebne do podłączenia obrazu z komputera z mojego gabinetu), 2 lub 3 antenowe, gniazda głośnikowe i 4 puszki elektryczne. I zastanawiam się, o czym zapomniałem ;)A w ogóle to witam się w dzienniku Fajny dom się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.06.2018 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Gniazdo TV powinno być w każdym pokoju. Potem jak dzieci wejdą w wiek nastoletni to będziecie się kłócić o tv który będzie w salonie tylko. Albo co gorsza dorzucać anteny na balkonach i ciągać kable prowizorycznie. A co do rolet Doli to można zrobić wszystko. Ja podałem najprostsze dla inwestora rozwiązanie bez kombinowania. Zamawia rolety ze sterowaniem radiowym ( w promocji ja np dostałem to po 1 zł dodatkowo mimo że w zasadzie mi niepotrzebne bo i tak wszystko będzie pod IB - no ale za 1 zł wziąłem może się przyda) przyjeżdżają montują, jeszcze pilota zaprogramują i do widzenia. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez marcin225 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.06.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 @marcin225 - zazwyczaj sterowanie radiowe jest droższe od kablowego, więc na etapie kładzenia kabli jak można zaplanować kable to lepiej to zrobić. Ty akurat miałeś szczęście z promocją [offtopic: nie działa mi cytowanie innych postów oraz nie mam przy oknie komentarza przycisków do edycji tekstu... czasem to forum to porażka...] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts