mania_ania 14.06.2018 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 fajnie się czyta jak każdy ma inne przyzwyczajenia i potrzeby ja np. nie chciałam sterowania rolet pilotem, bo byłam pewna na 100%, że ciągle będziemy tego pilota szukać (tak było w małym mieszkaniu z pilotem od klimatyzacji), pomimo wieszaka na pilota na ścianie. natomiast faktycznie mamy kabelki podciągnięte do centrali alarmowej i jakoś to mój mąż robił, żeby można było zamknąć wszystkie rolety z tej centralki. Ale tu znowu wychodzą zwyczaje domowe. My nigdy nie zasłaniamy wszystkich rolet. Latem przed wyjściem do pracy zasłaniam u dzieci, bo tam bardzo operuje słońce (temp. w pokojach jest wtedy niższa o ok. 4 stopnie). Wieczorem też pokoje dzieci i nasza sypialnia (ja muszę mieć kompletną ciemność). Ale faktycznie jeżeli się zdecydujesz na włączniki do rolet to na dole, gdzie masz dużo okien, polecam skupić wszystkie przyciski w jednym miejscu, żeby nie trzeba było chodzić od okna do okna, ja mam wszystkie włączniki tak jakby u Ciebie na ścianie dzielącej kuchnię z salonem (tam gdzie jest kominek), ale od szczytu tej ściany, czyli na szerokości pustaka. Nie wiem czy dobrze tłumaczę i wtedy byłyby dostępne i z kuchni i z salonu, blisko komunikacji i wszystkie razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.06.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 co do gniazdek to zgadzam się, że w każdym pokoju przydałoby się gniazdo i TV i internet, nawet jeżeli TV nie planujesz. Ja na przykład wiem, że u dzieci nigdy nie będzie telewizora ale w drugiej strony co ja tam mogę wiedzieć co będzie za 10 lat. Mój siostrzeniec ma 14 lat i właśnie po remoncie pokoju dostał pozwolenie na telewizor, a też zawsze były rozmowy, że telewizor u dzieci to na pewno nie. W mieszkaniu natomiast nie chciałam mieć TV w sypialni, uważałam to za zło, nienawidziłam jak ciągle był włączony i zasypiałam przy telewizorze. A teraz... no cóż, sama chciałam telewizor, bo czasami jak położę dzieci jestem tak zmęczona, że nie chce mi się siedzieć na kanapie i wolę jeszcze coś przy weekendzie obejrzeć, ale u siebie w łóżeczku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.06.2018 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 [offtopic: nie działa mi cytowanie innych postów oraz nie mam przy oknie komentarza przycisków do edycji tekstu... czasem to forum to porażka...] Działa tylko musisz kliknąć 2 razy Jak się raz kliknie to mieli a jak drugi to wchodzi cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.06.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Działa tylko musisz kliknąć 2 razy Jak się raz kliknie to mieli a jak drugi to wchodzi cytat. Ok, faktycznie. Ale przycisków edycji nadal nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tern 14.06.2018 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Gniazdo TV powinno być w każdym pokoju. Potem jak dzieci wejdą w wiek nastoletni to będziecie się kłócić o tv który będzie w salonie tylko. Albo co gorsza dorzucać anteny na balkonach i ciągać kable prowizorycznie. Wszystko zależy od rodziny. U nas raczej nie będzie tematu, bo już teraz "zwykła" TV przydaje się tylko przy okazji imprez typu piłkarskich mistrzostw świata czy Europy. Cała reszta to streaming/VOD. Dzieci jak u dziadków włączą bajkę w połowie i ona nagle się kończy, po czym jest ileś tam minut reklam zanim będzie następna, to są zdezorientowane i wkurzone czekaniem (bo YouTube takich ograniczeń nie ma). Raczej mi się nagle na "zwykłą" TV nie nawrócą Widzę też po nastolatkach w rodzinie, że w użyciu są raczej komórka/tablet i YouTube/Vimeo/Spotify niż TV. Każdy ma inne potrzeby i wrzucanie gniazd TV w każdym pokoju mnie nie dziwi, ale ich przydatność na dłuższą metę wcale nie jest taka oczywista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.06.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 [offtopic: nie działa mi cytowanie innych postów oraz nie mam przy oknie komentarza przycisków do edycji tekstu... czasem to forum to porażka...] Doli, już 3 dzień się męczę i czekam, kiedy powróci edycja tekstu. Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 14.06.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Przed rozprowadzeniem elektryki dobrze jest mieć projekt wnętrz a przynajmniej wiedzieć gdzie co będzie stało. Najprościej zlecić projektantowi wnętrz opracowanie projektu elektryki. Wbrew pozorom pieniądze na to wydane się zwrócą. Nie trzeba będzie potem kuć i przesuwać gniazdek, denerwować się, że brakuje tam gdzie potrzeba a w nadmiarze są tam gdzie nikomu nie służą itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.06.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Co do gniazd TV. Mnie też namawiali, żeby na piętrze, u dzieciaków wyprowadzić takowe. Zdecydowałam się na 2 gniazda w całym domu (salon, nasza sypialnia - za namową). Ale telewizora nie planujemy. Nie mamy telewizora od 10 lat i zupełnie nam go nie brakuje (choć dzieci czasem schodzą na TV do babci ). Za to we wszystkich pokojach mam kable do neta, w salonie x3. Dzieciaki jeśli będą coś oglądać, to pewnie na kompie, my też tylko z kompa korzystamy. Jak jestem u rodziców i widzę, co się dzieje w telewizji, to za każdym razem cieszę się, że tego badziewia nie mam w domu. Jeszcze bym się pokusiła, żeby włączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.06.2018 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 chyba macie rację z tymi gniazdkami TV. Jak pomyślę, to na naszym TV czy w sypialni czy w salonie oglądamy tylko i wyłącznie Netflixa, albo coś z dysku/USB. chociaż my mamy akurat kablówkę, więc jakbym chciała to mogę zawsze w którymś pokoju ją podłączyć. Głównie chodzi o kanały sportowe. Ale ja wolę filmy oglądać na telewizorze, przez internet, ale na telewizorze a nie tablecie/laptopie. I wolę też, żeby dzieci oglądały bajki na telewizorze. Zawsze to ekran dalej od oczu i jak zabiorę pilota to nie przełączają i nie latają po YouTubach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mania_ania 14.06.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Przed rozprowadzeniem elektryki dobrze jest mieć projekt wnętrz a przynajmniej wiedzieć gdzie co będzie stało. to święta racja! bez ustawienia mebli, to słabo elektyka wychodzi. ja nie miałam projektu wnętrz, ale już na etapie rysowania projektu wiedziałam gdzie co będzie stało - tak na 90%, bo nawet okna przesuwałam pod umeblowanie pokoi. Nad elektryką spędziłam łącznie 12 h. przez 2 dni po 4h chodziłam sama po domu i wszystko zaznaczałam a trzeciego dnia jeszcze 4h z elektrykiem, bo tez miał swoje uwagi i pomysły. Nawet jeśli masz architekta i zrobi Ci projekt elektryki polecam pochodzenie po domu w każdym kierunku, w tę z z powrotem z każdego pomieszczenia kilka razy i sprawdzanie, gdzie chciałabyś aby były włączniki. Głównie chodzi mi o schodowe i krzyżowe, typu że w salonie możesz włączyć/wyłączyć światło przy wejściu do salonu ale też przy wejściu do kuchni. Nie wiem ostatecznie jaki masz układ po zmianach, ale np. u mnie chodzi się dookoła kuchnia/salon/kuchnia i takie schodówki się sprawdzają. Schodówka oczywiście przy schodach, ale też w górnym przedpokoju jak masz długi, żeby można było zaświecić światło wchodząc na górę, a zgasić na końcu koyrytarza przy sypialni. EDIT: i pamiętaj o elektryce na zewnątrz, o kontaktach np. do kosiarki, albo na tarasie (włączam odstraszacz na komary), ale też np. pod okapem jeżeli planujesz markizy lub światełka na święta Edytowane 14 Czerwca 2018 przez mania_ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.06.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 My zrobiliśmy gniazda TV (i korytko w ścianie) w salonie, w dziecięcych i w sypialni. A potem zatynkowaliśmy to wszystko na gładko Jakby nam przyszło sprzedawać dom, to jednak są ludzie co bez TV ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 14.06.2018 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja w ogóle nie przewidywałam TV w domu, bo od 8 lat dajemy radę bez, to niby czemu nasze przyzwyczajenia miałyby się zmienić? Nawet jak wyjeżdżamy na wakacje i jest TV w pokoju, to nigdy go nie włączamy, bo spędzamy większość czasu na zewnątrz. Finalnie dałam się przekonać elektrykowi, który wcześniej przekonał męża. Jedno gniazdo będzie na antresoli(w kąciku wypoczynkowym) + rozważam jedno w gabinecie/pokoju gościnnym, bo być może kiedyś zamieszkają z nami teściowie, a oni TV lubią. Za to Internet planujemy we wszystkich pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 14.06.2018 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Teraz i tak każdy z internetu korzysta na telefonie/tablecie ewentualnie laptopie to można spokojnie na WIFI ogarnąć. Byle zrobić AP na piętrze żeby nie było problemu z sygnałem. To jakby ktoś zaoszczędzić chciał na kablach Ja osobiście i tak daje skrętke od neta do każdego pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.06.2018 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 annatulipanna, Bepo piąteczka! My z pełną świadomością bez telewizora od 3 lat (spakowany w kartonie). Okazało się, że dzieci są jakieś inne i pobawić się nawet potrafią... W nowym domu podłączenie TV tylko w gościnnym (ze względu na mamusię). Mina projektanta i elektryka jak im o tym powiedziałam bezcenna (okazało się, że niektórzy projektują dom pod kącik TV). Wyjście internetu w każdym pokoju tak. Elektrykę mam rozplanowaną szczegółowo przez projektantkę, szkoda, że nie umiem wrzucić fot. Wzięliśmy tylko projekt łazienek, części otwartych i kuchni. Pokoje zaaranżujemy sami. Pomysł elektryka o gaszeniu światła głównego w sypialni przy łóżku uważam za genialny. Włączniki też wszystkie zrobię niżej na wysokości ok 100cm, żeby dzieci mogły sobie radzić. Ktoś tak ma, albo planuje? Co do rolet chyba pociągnę faktycznie wszystkie kable z dolnych pomieszczeń w jedno miejsce, górne zrobię przy drzwiach razem z włącznikami. Radiówkę wycenili mi na +10tys poza tym uprzedzali, że zdarza jej się psuć, więc odpuściłam. Oświetlenie zewnetrzne rozplanowałam przedwczoraj szybką burzą mózgów przed północą- z przodu aż 4 punkty.Z innych rzeczy: dziś na budowie nie dzieje się nic, nikt się nie kręci. Dało mi to chwilę, żeby pochodzić i porozglądać się na spokojnie. Dobrze będzie... Panowie tak posprzątali i pozamiatali, że chyba większy bałagan mam w domu. Zadzwoniłam do kierownika ich pochwalić. Do wtorku nie będzie się działo nic, więc wpadam dziś z kredą i dzieciakami rozrysować sprzęty, oświetlenie i zrobić ognisko. Wywalę też rzodkiewki, które zdziczały i mi się nie udały... Dobrze, że chociaż koper, czereśnie i truskawki są...Jeśli chodzi o wyposażenie wymyśliłam sobie stół 300x90- kawał dechy z nogami. Podobno wejdzie i przejście będzie. Zobaczymy jak w praktyce.Zaraz wrzucę też ciekawostkę przyrodniczą- nie wiedziałam, że natura tworzy takie rzeczy- krzyżówka ćmy z kotem dachowym. (piszę na laptopie, fotki wrzucam z komórki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.06.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja mam łączniki do świateł na wysokości 90cm. Dzieciom będzie łatwiej, a i dorosły nie musi podnosić ręki tylko mimowolnie przechodząc naciska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaisaa 14.06.2018 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja mam łączniki do świateł na wysokości 90cm. Dzieciom będzie łatwiej, a i dorosły nie musi podnosić ręki tylko mimowolnie przechodząc naciska. Rozumiem, że sprawdza się i nie żałujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 14.06.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Ja mam na wysokości 75-80 cm polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 14.06.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Mam w domu, który się teraz buduje, więc siłą rzeczy ich jeszcze nie używam. Pomysł mamy od znajomej, która tak ma u siebie. U niej się sprawdza i jak tam jedziemy to jestem zachwycona tym pomysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 14.06.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) To jeszcze szepnę o łącznikach schodowych Oczywiście mam takowe na klatce schodowej , ale także w dolnym korytarzu - jeden przy wejściu z wiatrołapu, drugi, na końcu korytarza, przy naszej sypialni. W samej sypialni łącznik krzyżowy - przy wejściu łącznik światła górnego, plus po bokach łóżka po jednym, żeby każdy mógł po swojej stronie, zgasić lub zapalić oświetlenie górne, bez wstawania Spodobał mi się również pomysł na lampki nocne mocowane do ściany, a nie stojące na szafkach nocnych. Także mamy również łączniki w ścianie do lampek nocnych. No i kontakty na wysokości łączników (po bokach łóżka), ale o tym już było wcześniej - żeby nie trzeba było za szafką grzebać w celu podłączenia czegokolwiek. W pokojach dziecięcych, takich cudów nie ma Ale tam istnieje dowolność aranżacji i do końca nie wiadomo, gdzie będą łóżka. Także będą musieli chłopcy światło górne włączać i wyłączać z jednego miejsca. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 14.06.2018 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 (edytowane) My mamy zrobione włączniki światła na jakichś 80 cm. Nie trzeba podnosić rąk żeby zrobiło się jasno, wystarczy klepnąć w ścianę i już W nowym domu też tak będzie, za bardzo się rozleniwiliśmy Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Kamila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts