albreht 25.04.2018 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 (edytowane) Projektuję dom, w który będzie ogrzewany tylko i wyłącznie gazem. W domu będzie również WM z rekuperacją. Powierzchnia domu to 170 m kw. Będzie dom 2 piętrowy, na bazie sześcianu, bez żadnych dodatkowych skosów i poddaszy. Czyli w tym projekcie, system powietrzno spalinowy, byłby po prawej stronie. W związku z tym, że będzie WM z rekuperacją i kocioł na gaz, zastanawiam się nad wyrzuceniem z projektu wszystkich kominów zarówno wentylacyjnych jak i spalinowych. Zastanawiam się nad systemem powietrzno spalinowym. Z tego co doczytałem, to nie może być użyty, gdy moc kotła przekracza 21 kW. A u mnie nie przekroczy. Dodatkowo, będzie zamontowany na ścianie od strony północnej, czyli tam gdzie nie będzie żadnego okna. Czyli coś takiego: przykład: Pytanie, co sądzicie o takim rozwiązaniu? Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez albreht Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 No nie wierzę, że nikt tego nie przerabiał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2018 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rozwiązanie jak najbardziej ok. Ja mam zaprojektowane identyczne, również na ścianie północnej. Na tej ścianie jest też zaprojektowany wyrzut z odkurzacza centralnego i okno łazienkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 I jak to się spisuje? Polecasz? Tutaj znalazłem filmik jak to działa w praktyce: https://www.youtube.com/watch?v=YNfOvpGSDus Zastnaawiam się czy ten dym, nie będzie uciążliwy. Na jakiej wysokości masz komin? Czy masz jakieś inne czynne kominy wentylacyjne lub spalinowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 U siebie mam narazie na papierze w projekcie, ale oglądałem to rozwiązanie u znajomych, pytałem o działanie, itp. dlatego się na nie zdecydowałem. "Dym" z kondensatu trudno nazwać dymem Z kominów mam tylko jeden w salonie do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 To chyba też pójdę w tym kierunku. Też będziesz miał wentylację mechaniczną z rekuperacją? Czyli gdyby nie ten kominek w salonie, to też nie miałbyś żadnego komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2018 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) 2 x tak.Zastanawiam się jeszcze nad okapem kuchennym, nie wiem jak z niego odprowadzać powierze. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 U mnie prawdopodobnie będzie to okap z pochłaniaczem. Jeszcze pytanie o ten komin. Czy sprawdzi się on w przypadku kotłów gazowych dwu-funkcyjnych (kondensacyjny, komora spalania zamknięta). Jakiej mocy planujesz kocioł gazowy (ile kW)? No i jaką masz powierzchnię budynku? Bo czytałem, że taki komin sprawdzi się w przypadku kotłów o mocy nie przekraczającej 21kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2018 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Te 21 kW wynika z przepisów. Ja mam zaplanowany kocioł z zasobnikiem więc jego moc będzie mniejsza niż analogicznego dwufunkcyjnego. Jeszcze nie wiem jakiej będzie mocy, ale na pewno dużo niższej niż te 21 kW (pewnie z modulacją do max 12). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Tak naprawdę to nie wiem jeszcze do końca czy u mnie bedzie kocioł 2-funkcyjny czy z zasobnikiem. Nie robiłem jeszcze szczegółowej analizy, która opcja będzie korzystniejsza w moim przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.04.2018 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 To się zastanów, bo niektóre dwufunkcyjne mają moc 25 kW i wtedy tego rozwiązania z rurą przez ścianę nie uda się zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 No będę musiał poczytać. Popytać. A jakie są u Ciebie argumenty za 1-funkcyjnym? Jak duży zasobnik planujesz zamontować? Bo rozumiem, że kocioł będzie u Ciebie ogrzewał C.O.W jak i C.O? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albreht 26.04.2018 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rozmawiałem z konstruktorem i powiedział mi, że taki komin się skrapla i może zamarzać zimą. Już teraz sam nie wiem, kto ma racje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 26.04.2018 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rozmawiałem z konstruktorem i powiedział mi, że taki komin się skrapla i może zamarzać zimą. Już teraz sam nie wiem, kto ma racje ?? Na mojej ulicy jest takie rozwiązanie w jednym z nowych domów. Podczas tych mrozów rzędu -16 stopni nic tam nie zamarzało. Wylatywał sobie biały "dymek" i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts