Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin w domu z ogrzewaniem gazowym

Recommended Posts

Projektuję dom, w który będzie ogrzewany tylko i wyłącznie gazem. W domu będzie również WM z rekuperacją. Powierzchnia domu to 170 m kw. Będzie dom 2 piętrowy, na bazie sześcianu, bez żadnych dodatkowych skosów i poddaszy.

1469000555O9AX5_1636_920_tl_normal.png

Czyli w tym projekcie, system powietrzno spalinowy, byłby po prawej stronie.

W związku z tym, że będzie WM z rekuperacją i kocioł na gaz, zastanawiam się nad wyrzuceniem z projektu wszystkich kominów zarówno wentylacyjnych jak i spalinowych. Zastanawiam się nad systemem powietrzno spalinowym. Z tego co doczytałem, to nie może być użyty, gdy moc kotła przekracza 21 kW. A u mnie nie przekroczy. Dodatkowo, będzie zamontowany na ścianie od strony północnej, czyli tam gdzie nie będzie żadnego okna.

Czyli coś takiego:

dz01MzAmaD02MTg=_src_201355-koncentryczny_system_powietrzno_spalinowy1_budujemydompl.jpg

przykład:

przewod_powietrzno-spalinowy_Fot_1-730x395.jpg

Pytanie, co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Edytowane przez albreht

U mnie prawdopodobnie będzie to okap z pochłaniaczem.

Jeszcze pytanie o ten komin. Czy sprawdzi się on w przypadku kotłów gazowych dwu-funkcyjnych (kondensacyjny, komora spalania zamknięta).

Jakiej mocy planujesz kocioł gazowy (ile kW)? No i jaką masz powierzchnię budynku? Bo czytałem, że taki komin sprawdzi się w przypadku kotłów o mocy nie przekraczającej 21kW.

Rozmawiałem z konstruktorem i powiedział mi, że taki komin się skrapla i może zamarzać zimą. Już teraz sam nie wiem, kto ma racje :) ??

Na mojej ulicy jest takie rozwiązanie w jednym z nowych domów. Podczas tych mrozów rzędu -16 stopni nic tam nie zamarzało. Wylatywał sobie biały "dymek" i tyle.