Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie łazienki

kotarek

Recommended Posts

Witam wszyskich.

Niestety, nie znanazłem podobnego tematu na Formum (z racji wieku może nie umiem szukać) więc zakładam nowy wątek.

Być może ktoś z szanownych Formumowiczów będzie chciał podzilić się swoimi doświadczeniami lub wiedzą.

Do rzeczy.

Buduję domek (malutki 100 m2, z użytkowym poddaszem). W tej chwli jestem na etapie układania więżby więc myślę sobie powoli o instalacjach wewnętrzych. Jedną z nich jest ogrzewania. Tak mi się marzy, żeby w nowym domku łazienki były ciepłe nie tylko wtedy gdy mamy CO oplalone ale równieź wiosną, latem, jesienią. Wiecie, nie tylko temperatura ale równieź cieplutka podłoga żeby w stopy było miło....

Nadmienię*że jeszcze nie wiem co będzie źródłem ciepła bo nie mam ostatecznych warunków przyłączenia gazu więc albo gaz albo PC powietrzna.

Tak sobie myślałem i myślałem i wpadłem na taki pomysł. A dlaczego by nie zasilić ogrzewania łazienki z bufora CWU który i tak cały rok jest ciepły bo tą wodę użytkową przecież potrzebujemy zawsze? Wiecie, 2 wężownice, jedna zasila, druga ciepło pobiera. Niezależnie pobieramy sobie wodę ciepłąna potrzeby bytowe Jeśli trzeba to oczywiście kociołem czy pc dogrzeje.Jakoś to wysterować żeby łazienki nie grzały się cały czas tylko w określonych porach (rano i wieczorem ), po drabinke w każej łazience, zasilenie OP w tego samego miejsca (raczej równolegle nie szerogowo za grzejnikiem).

Obliczone zapotrzebowane na moc na łazienki to

1. na parterze 300W

2. na pięterku (łazienka głowna) 450W

Jak myślicie - da sie tak zrobić a jeśli tak to czy warto?

Edytowane przez kotarek

Przy prawidłowo ocieplonym domu, przy ogrzewaniu podłogowym będziesz miał zimą temperaturę podłogi wyższą o 3*C może 4*C od temperatury powietrza. Tak więc, ciepłej podłogi raczej nie zaznasz, chyba że, w łazience zadasz temperaturę około 25-26*C.

Grzejniki drabinkowe latem można zasilić grzałkami elektrycznymi z termostatem100-150 W, albo ogrzać przysłowiową farelką powieszoną na ścianie włączaną na czas użytkowania łazienki.

Taki nadmuch ciepłego powietrza w łazience pewnie zastosuję u siebie, bo taniej będzie niż ciągłe, całodobowe utrzymywanie tam wyższej komfortowej temperatury.

Jak lubimy ciszę, można założyć promiennik podczerwieni, też uruchomiany czasowo.

Pozdrawiam

Cezary

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Płomiennik to jedna z opcji którą rozważam i nie jest to złe rozwiązanie.

To że podłoga będzie raczej mizernie ciepła zdaję sobie sprawę dlatego kombinuję, żeby właśnie do łazienki zapuścić cieplejsze zasilanie - właśnie z CWU bo dawanie wyższej temperatury zasilania całego budyniu i ewentalnie jej obniżanie w jakiś mieszaczach trochę mija się z celem tak mi się wydaje. Instalacja trochę*bardziej skomplikowana ale może w perspektywie czasu użytkowania będzie tańsze (czy to z PC czy z gazu). Nikt takiego rozwiązanie nie zastosował nigdy?

Pytasz, czy ktoś takie rozwiązanie stosuje? Mnie się wydaje, że naprawdę niewiele osób grzeje late podłogę w łazienkach i to zasilaniem o temp wyższej niż tradycyjna podłogówka..ale być może się mylę, bo to tylko mój punkt widzenia, a lubię latem, szczególnie bardzo gorącym, chłód płytek w łazience.

@kotarek

Widzę komplikacje przy ogrzewaniu podłogi w łazience CWU. Przecież nie puścisz wody o temp. 50* w podłogę, więc trzeba rozbudować instalację o dodatkową pompę, zawór trójdrożny i może jeszcze inne elementy.

Można nie wyłączać kotła/PC, zamknąć pętle podłogówki oprócz łazienki, to będzie cieplej niż pozostałych pomieszczeniach.

Myślę jednak że na lato, grzałka w drabince i promiennik podczerwieni będzie wystarczający.

Pozdrawiam

Cezary

@kotarek

Widzę komplikacje przy ogrzewaniu podłogi w łazience CWU. Przecież nie puścisz wody o temp. 50* w podłogę, więc trzeba rozbudować instalację o dodatkową pompę, zawór trójdrożny i może jeszcze inne elementy.

Można nie wyłączać kotła/PC, zamknąć pętle podłogówki oprócz łazienki, to będzie cieplej niż pozostałych pomieszczeniach.

Myślę jednak że na lato, grzałka w drabince i promiennik podczerwieni będzie wystarczający.

Pozdrawiam

Cezary

Ja mogę dogrzewać łazienkę w okresach przejściowych-mam zbiornik cwu przeplywowy i do jednej z wężownic podpięty grzejnik w łazience. Z tym że to drabinka, do podlogówki temperatura byłaby za wysoka.

• 1 year później...
Tylko 220V. Jakie urządzenia dobrać do ogrzania?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Musisz zgłosić reklamację w rejonie energetycznym, bo powinieneś mieć jednak napięcie 230 V:D

Stare budownictwo, wysoka łazienka, pi razy oko, powinieneś zapewnić moc grzałki ok. 100W/m2.

Ja bym zastosował konwektor 1kW z nastawą temp. 20*C i na czas używania łazienki dodatkowo promiennik 500W na suficie.

Proste sterowanie promiennikiem. W okresie chłodów uruchamiane razem ze światłem w łazience.