eccehomo 25.04.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2018 W budynku wielorodzinnym (13 lokali) mam kocioł gazowy Buderus 90 kW z zasobnikiem c.w.u. SU 500l (monowalentny). Chcemy zainstalować na dachu kolektory ok. 18 m2.Jak powinna być wielkość zasobnika solarnego, taka sama, czy większa? O ile większa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.04.2018 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rodzina 2+1 średnie miesięczne zużycie wody 11m3 z czego około 1/3 to ciepła woda.czyli 3,3m2 ciepłej wody miesięcznie3300l / 30 dni = 110l dziennie 110 * 13 lokali = 1430l Jeśli podgrzejesz solarami wodę do powiedzmy 60*C i zaworem 3D podmieszasz ją z zimną na dom podając powiedzmy 45*C to i tak potrzebujesz dobowo około 1m3 ciepłej wody.Przeliczenia dla 3 osób na 1 mieszkanie. Ja mam 7,2 m2 kolektorów i bufor kombinowany 400l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eccehomo 01.05.2018 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Dzieki za informacje, realne zużycie wynosi obecnie 1300 litrow na dobe, tzn. do tego obecnego zbiornika cwu możemy dodac zasobnik solarny np. 1000l? Będzie to dobrze wspolpracowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.05.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Jeśli podłączy to jakiś instalator z głową oczywiście, w przeciwnym razie może być różnie. Trzeba zaplanować rozbiór cwu. a później ogarnąć do tego automatykę, jakieś czujki cwu na różnych wysokościach bufora i na tej podstawie określić grzanie jeśli kolektory nie dogrzeją.Ale znajdź do tego kogoś z głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.05.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 W budynku wielorodzinnym (13 lokali) mam kocioł gazowy Buderus 90 kW z zasobnikiem c.w.u. SU 500l (monowalentny). Chcemy zainstalować na dachu kolektory ok. 18 m2. Jak powinna być wielkość zasobnika solarnego, taka sama, czy większa? O ile większa? Temat dla mnie W linku (de) lub po polski z google translator link - przesyłam historię instalacji z budynku 18 lokalowego gdzie najpierw miały być kolektory płaskie o powierzchni 50mk ze wszystkimi problemami ale ostatecznie zainstalowano 40mk kolektorów próżniowo-rurowych Aqua PLASMA, trzy zbiornik buforowe po 1000l oraz jedną stację "Świeżej wody" WFS-35. Warto przeczytać nawet w ułomnym tłumaczeniu translatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.05.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 TWarto przeczytać nawet w ułomnym tłumaczeniu translatora. Jest tylko pytanie czy będą chcieli wywalić taką kasę, gdzie ten sam temat można ogarnąć dwa razy taniej i tez nie opierać się na Chińszczyźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts