Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dobra cena dachówek Kera-pfane Creatona

SylwekW

Recommended Posts

Witam.

Nie bardzo wiedziałem w którym forum zadać to pytanie więc wybaczcie jeśli wybrałem nie najlepiej.

Po pierwsze chciałbym spytać, czy sądzicie, że dachówki ceramiczne Creatona (Kera-pfane) -brązowa-glazura w cenie 4.58 zł/szt

(ok. 49 zł/m2) to atrakcyjna cena jak na dobrą dachówkę ceramiczną?

Pytam, ponieważ nie mogę za bardzo znaleźć w Internecie porównania cen na te dachówki a mam możliwość kupić je w tej cenie - podobno atrakcyjna promocja. Może ktoś jest rozeznany w cenach podobnych dachówek ceramicznych. Oglądając ich zamki, zapasy zakładkowe i ogólnie same dachówki to wydaje się, że są dobrej klasy - sprzedawca tez tak twierdzi.

Będę wdzięczny za jakieś uwagi.

Po pierwsze chciałbym spytać, czy sądzicie, że dachówki ceramiczne Creatona (Kera-pfane) -brązowa-glazura w cenie 4.58 zł/szt

(ok. 49 zł/m2) to atrakcyjna cena jak na dobrą dachówkę ceramiczną?

Witam,

Niedawno kupowałem Kera-Pfanne miedziana angoba po 4,34 zł/szt.

Według producenta wychodzi ok. 12,5 szt/m.kw., czyli jeśli masz dachówkę po 4,58 to metr wyjdzie za 57,25 zł. Do tego trzeba doliczyć odpady na przycięcia, co namniej jakieś 5% przy prostym dachu, a przy skomplikowanym dużo więcej. Elementy dodatkowe, takie jak gąsiory, czy dachówki skrajne, są też dużo droższe. U mnie całkowity koszt dachówek przekroczył koszt wynikający z obmiaru o ok. 30%.

Jeżeli promocja obejmuje tylko zwykłe dachówki połaciowe, to trzeba się przyjrzeć, czy elementy dodatkowe czasem nie zdrożały.

Pozdro

Sam