Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton Architektoniczny - opinie, rady

Recommended Posts

Witam,

mam krótkie i proste pytanie. Czy zwykłą szlifierką kątową z tarczą do betonu/kamienia uda się ciąć płyty z betonu architektonicznego? Cięcia nie będą poszarpane i nieestetyczne?

A może lepiej zdecydować się na imitację betonu z gipsu?

Ceny montażu takich rzeczy są kosmiczne, dlatego chciałbym obłożyć kominek takim materiałem we własnym zakresie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Witaj, Dla uzyskania wysokiej jakości wykończenia, najlepiej zastosować narzędzia stacjonarne. Jakość wykonania tego szlifierką kątową będzie uzależniona od doświadczenia wykonującego pracę i od zastosowanej tarczy. Tarcze jakie można zastosować to gładkie tarcze do kamienia, do cięcia na sucho. Elementem ułatwiającym pracę byłaby funcja regulacji obrotów w szlifierce (u nas z symbolem CE na końcu :)) oraz osłona odsysająca, dająca lepsze chłodzenie i tym samym dłuższą żywotność tarczy oraz bardziej komfortową pracę.

Pozdrawiam, Ekspert Bosch

• 2 months później...

Hej,

takie gotowe płyty sa bardzo drogie, ale łatwo zrobiłem je sam, wystarczy prosta forma z płyty laminowanej oraz gotowa mieszanka [SPAM], mieszasz z woda, wlewasz do formy, po 24 h gotowe, możesz zrobić dowolny wymiar bez ciecia

Koszt takiej płyty 120/60 wyniósł mnie 35 zl

Pisz to ci poradzę jak nie będziesz umiał

Krzysztof

Witam,

mam krótkie i proste pytanie. Czy zwykłą szlifierką kątową z tarczą do betonu/kamienia uda się ciąć płyty z betonu architektonicznego? Cięcia nie będą poszarpane i nieestetyczne?

A może lepiej zdecydować się na imitację betonu z gipsu?

Ceny montażu takich rzeczy są kosmiczne, dlatego chciałbym obłożyć kominek takim materiałem we własnym zakresie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Elfir

Opcja numer 1. to mieć pewną rękę, dobrą szlifierkę kątową i odpowiednią tarczę. Tarcza 125mm turbo (wysokiej jakości) jest idealna.

Np. w marketach jest polska tarcza RYŚ. Stosunek jakość cena jest ekstra.

Z technicznych aspektów, na płycie warto przy narysowanej linii przykleić niebieską taśmę malarską. Wtedy kiedy będzie się pylić przy cięciu cały czas będziesz widzieć gdzie masz linię cięcia. Poza tym nie tniesz wtedy po linii tylko do krawędzi linii jaką wyznacza taśma -jest dużo łatwiej.

Nie ma co się bać, trzeba sobie spróbować na kilku odpadowych elementach i powinno być ok. Nie jest to taka akcja jak nacinanie dylatacji o długości 8m szlifierką kątową z ręki ;) Oczywiście rozumiem, ze niektórzy nie sprostają zadaniu cięcia ręcznie betonowych paneli ;) dlatego:

Opcja numer 2. to wypożyczyć / kupić szlifierkę kątową z prowadnicą. :spam: ma taką frezarkę do betonu (czyli w sumie szlifierkę kątową), którą można założyć na specjalny uchwyt mocowany w listwie prowadzącej. Nie pamiętam numeru modelu ale łatwo znaleźć.

Taki zestaw dział tak samo jak zagłębiarka do drewna z prowadnicą. Cięcia proste jak strzała (tylko trzeba sobie ściskami listwy przymocować, bo od drgań całość może delikatnie się przesunąć.

Edytowane przez Greengaz

Tylko że struktura wygląda dokładnie jak szara gładź położona nierówno i z celowo zaznaczonymi wżerkami.

Jakoś nie jestem fanem tych wszystkich struktur i mikrocementów, bo to tylko imitacja betonu.

Trochę tak jak gipsowe odlewy desek na elewację... z daleka jeszcze jakoś to wygląda, ale jak człowiek podejdzie bliżej to niestety prezentuje się to dość sztucznie i tandetnie. No ale taniej, może to jest argument.

• 5 months później...
Witam czy istnieje możliwość i jeśli tak to czym pomalować założony beton architektoniczny? Problem jest taki, że po zamontowaniu płyt zaimpregnowaniu nabrały zupełnie różnych odcieni i chcielibyśmy spróbować go pomalować tylko nikt za bardzo nie wie jakim rodzajem farby. Gdyby ktoś miał już taki przypadek proszę o info, chętnie spróbuję. Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 1 month później...

Banalnie proste jest przycinanie płyt STONO https://kosbud.com.pl/produkty/beton-architektoniczny-stono

Jest to beton architektoniczny w formie elastycznej okładziny. Do jego przycięcia wystarczy nożyk lub nożyczki i poszarpanych brzegów nie ma, krawędzie można pomalować bejcą akrylową. Ponadto płyty są bardzo lekkie.

Pozdrawiam i zapraszam do kontaktu ;)