bartek70 26.04.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Czołem, Remontuje stary strop drewniany(100lat), był wielokrotnie zalany itd. Znajduje się nad gankiem, pełnić będzie funkcję użytkową. Wymiary pomieszczenia szerokość 1,7m długość 2,4m Aktualnie zostały rozebrane wszystkie warstwy do samych belek(jest ich 3), jedną musiałem wymienić ponieważ była cała zepsuta. Belki są 16cmx16cm, wiem ze za duże, ale dałem takie same jak były. Teraz zastanawiam się jak to wykończyć. Stara konstrukcja od góry:1.Cegła wylepiona gliną2.Deski3.Belki4.Ślepy pułap5.Deski6.Tynk wapienny Mój pomysł od góry: 1.Płyta OSB 3 22mm - czy nie za gruba?2.Belki3.Między belki wata szklana 15cm - czy nie za gruba?4.Folia paroizolacyjna 5.Kantówka 5x5 prostopadle do belek 6.Deski(jako wizualna dekoracja) Proszę o wskazówki czy to dobry pomysł? Na razie poddasza nie remontuje, ale chciałbym tak zrobić aby dało się później dać jakieś kolejne warstwy na OSB i go wyciszyć. Mam jeszcze pytanie czym zabezpieczyć obecne belki przed robakami? Drewno jest trochę pogryzione, małe dziurki. W innych częściach domu np. na podłodze drewnianej, widać małe kopczyki. Myslałem nad Hylotoxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rozpacz... WATA w stropie....CO ona ma tam robić? Pogoogluj - "Wydawnictwo Górnoleśne".Poszukaj jakiego sensownego REPRINTA traktującego o takim domu. Są....Zainwestuj kilka groszy w literaturę i czytaj, ucz się tego domu!Jak pytać - to fachowców Z EPOKI takich domów! Oczywiście, możesz to spier.dolić, bo to TWOJE jest!Tylko po co? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Na grzybki jest siarczan miedzi (oprysk, drewno wchłonie).Na robale też coś jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 26.04.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Rozpacz... WATA w stropie.... CO ona ma tam robić? Pogoogluj - "Wydawnictwo Górnoleśne". Poszukaj jakiego sensownego REPRINTA traktującego o takim domu. Są.... Zainwestuj kilka groszy w literaturę i czytaj, ucz się tego domu! Jak pytać - to fachowców Z EPOKI takich domów! Oczywiście, możesz to spier.dolić, bo to TWOJE jest! Tylko po co? Adam M. A byłaby możliwość aby Pan coś doradził? Bo z całym szacunkiem, ale takie posty nie pomogą Na grzybki jest siarczan miedzi (oprysk, drewno wchłonie). Na robale też coś jest... Adam M. Z grzybem nie ma problemu, jedynie z robakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Lata całe mieszkałem w domu z 1902 roku.Znam go do ostatniej drzazgi (choć już go nie ma, bo wyburzyła gmina).Mam w jednej wypowiedzi wyjaśnić fizykę STAREJ budowli, bo nie chcesz sobie książki, co o tym w detalach traktuje - kupić?ZROZUMIESZ BODAJ JEDNO ZDANIE?!!! DAJĘ Ci źródło informacji i wiedzy! No, można kupić cudzą, jak własnej nie staje.Weź to na ZIMNO!Możesz tę budę zarżnąć, bo jest Twoja.Chcesz tak? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 26.04.2018 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 Lata całe mieszkałem w domu z 1902 roku. Znam go do ostatniej drzazgi (choć już go nie ma, bo wyburzyła gmina). Mam w jednej wypowiedzi wyjaśnić fizykę STAREJ budowli, bo nie chcesz sobie książki, co o tym w detalach traktuje - kupić? ZROZUMIESZ BODAJ JEDNO ZDANIE?!!! DAJĘ Ci źródło informacji i wiedzy! No, można kupić cudzą, jak własnej nie staje. Weź to na ZIMNO! Możesz tę budę zarżnąć, bo jest Twoja. Chcesz tak? Adam M. No nie. Ale pytam o sufit, czy mając odpowiednią wiedzę nie może Pan napisać co zrobić. Zapomniałem dopisać ze dom z cegły, nieocieplony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2018 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 No, mogę...MOŻESZ ZROZUMIEĆ to co napiszę?Wątpię.... Ze stropu drewnianego ZEWNĘTRZNEGO chcesz zrobić WEWNĘTRZNY.Rozumiem...Zmień wiec odpowiednio jego konstrukcję!Zerwij okorki, uzupełnij polepę i połóż dechy calowe.POTEM możesz modyfikować i wyciszać.Filc, OSB czy podobne, perlit...Co z ogrzewaniem?Podłogówka? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 26.04.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie było okorków. Były deski calowe, zepsute, nie ma już ich. 1. Czy zamiast dech calowych, mogę dać płytę OSB?2. Nie było polepy, jedynie pusta przestrzeń. Czym wypełnić? Jeśli wata to zły pomysł.3. Decha calowa(lub OSB)/polepa(lub co innego)/a od dołu? Na razie nie ma nic od dołu, ślepego pułapu również Ogrzewanie najprawdopodobniej HVAC Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez bartek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2018 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Można dać płytę. Chcesz odbudować ten strop?Ma być międzypiętrowy czy ostatni pod dachem?Jak chcesz go dociążyć, aby nie bębnił i nie rezonował? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 27.04.2018 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Podeślę dziś zdjęcia i opiszę dokładnie o co chodzi i ci chciałbym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 27.04.2018 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Napiszę wszystko dokładnie Witam jeszcze raz Remontuje dom z około 1930roku, który był budowany ręcznie przez moich pradziadków z pomocą majstrów. Przez ostatnie 10lat to nie był ogrzewany, ani zamieszkały. Niestety nadal będzie jeszcze przez kilka lat nieogrzewany, ale bardzo często tam ktoś jest. Dom jest zbudowany z cegły, bez izolacji zewnętrznej. Fundamenty z piaskowca. Przechodząc do setna sprawy. Musiał zostać poddany generalnemu remontowi ganek. Znajduję się powyżej poziomu gruntu, na wysokości parteru. Do niego prowadzą schody, a pod nim jest wejście do piwnicy z poziomu na równo z gruntem. Moje pytanie dotyczy sufitu, który był wielokrotnie zalany przez wodę, nigdy nie był naprawiony zgodnie ze sztuką, tylko łatany. Jest szeroki na 170cm i długi na 240cm. Jego konstrukcja opiera się na 3 belkach od przekroju 16cm x 16cm. Oddziela pomieszczenie zwane gankiem od poddasza. Poddasze nigdy nie pełniło funkcji użytkowej, ale teraz będzie. Związku z czym strop chciałbym już przygotować z założeniem ze kiedyś będzie tam podłoga. Jedna belka była kompletnie spróchniała i została wymieniona na nową. Dwie pozostałe wydają się zdrowe i zostają. Belki od góry chciałbym przykryć płytą OSB 3 o grubości 22mm. Co będzie stanowić fundament pod poddasze użytkowe. Teraz zastanawiam się w jaki sposób wykończyć strop od dołu. Jedynie jestem pewien ze na samym dole(czyli sufit widziany po wejściu do ganku to będą deski, które zostaną postarzane. Jako element dekoracyjny. Pod(idąc do góry) deskami będzie kantówka 5cm x 5cm przymocowana prostopadle do belek, co będzie stanowić ruszt dla desek. Moje pytanie brzmi jak prawidłowo powinien wykonać taki strop, patrząc na przekrój. Jestem świadomy że musi zostać jakoś dociążony. Aktualnie był zbudowany tak(od góry): 1.Cegła z gliną 2.deski 3. belki 4. pusta przestrzeń między belkami 5.deski 6. tynk Ja chciałbym zrobić tak 1. Płyta OSB 3 2. belki 3... 4.... 5.... 6.Kantówka 7. Deski Proszę o poradę ZDJĘCIA LINK https://drive.google.com/open?id=1SJrt9do-UFz4BEh9XDI7wk03lNzb0Yv- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 Nie zainwestujesz tych 40zł w instrukcję? Jeżeli NIE ZROZUMIESZ tego domu nie będziesz w stanie mu pomóc... To technologia z roku 1900 TAK MA ZOSTAĆ? Albo... CHCESZ TO POPRAWIĆ? Ale wtedy... CAŁA buda jest do poprawki! "Dom jest zbudowany z cegły, bez izolacji zewnętrznej. Fundamenty z piaskowca. " No, właśnie ta cegła to izolacja zewnętrzna... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 27.04.2018 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2018 (edytowane) Zainwestuje, już jest zamówiona. Chciałbym uzyskać informację w kwestii stropu, ponieważ mam wolna majówkę i chciałbym go skończyć. A książką dojdzie po. Może Pan w kilku zdaniach napisać co i jak? "Dom jest zbudowany z cegły, bez izolacji zewnętrznej. Fundamenty z piaskowca. " No, właśnie ta cegła to izolacja zewnętrzna... Adam M. Zaintrygowało mnie to, można prosić o kilka słów w tej kwestii? Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez bartek70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2018 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 W kilku zdaniach to się nie bardzo da... Drewno jest sprężyste. Strop drewniany to bębenek. A na dodatek - dziurawy.Trzeba zrobić go tak, aby był sztywny i szczelny.Usztywnia się go wstępnie obciążając, a uszczelnia tą polepą (która lekka nie jest i robi też za dociążenie). Aby można było w domu przeżyć taki czas, gdy za oknem jest -25stC to budowano ściany, które oddzielały wnętrze od zewnętrza.(A przy okazji podpierały dach)Zauważono, że mur z cegły, jak ma z 50cm grubości i jest SUCHY, spełnia ten wymóg.Im jest grubszy - tym lepiej spełnia.Ale...Trzeba było wybrać jakiś kompromis między termoizolacyjnościa muru a zawartością portfela.Dlatego metrowej grubości ścian się nie budowało... Ludzi (i domów) było mało... drewna dużo a węgiel tani.Dobrze się to sprawdzało, ale teraz czasy się zmieniły i trzeba by to budować nieco inaczej.Dziś mało kogo stać na to, aby ogrzać dom budowany w TAKIEJ technologii.Co robić, jak się TAKI dom już ma?Zostaje TERMOMODERNIZACJA.Bo jak nie, to będzie to co mają w Anglii.Grzybek w każdym kącie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2018 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ciepło zyskuje się i traci przez POWIERZCHNIĘ!(powierzchnię wymiany ciepła)Obejrzyj dobrze i z bliska tę ścianę z cegły.Ona z pewnością na każdy 1m2 rzutu ściany ma dużo większą powierzchnię!DLATEGO domy się tynkowało.Na gładko, jeżeli się tylko dało.Zamykało się tynkiem te nierówne spoiny miedzy cegłami i doprowadzało do stanu, gdzie 1m2 ściany naprawdę miał 1m2 powierzchni. A przy okazji dom się robił ładny.Nie zawsze dało się kupić cegłę w takim samym odcieniu na cały dom... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2018 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Może pomyśl nad przekonstruowaniem tego stropu do wymogów obecnych czasów? Zrób go na "ładnie" od dołu.Od góry daj trochę wyrównania/ocieplenia a na tym płytę ogrzewania podłogowego.Nie musi być bardzo gruba.Jak się postarasz to 6cm wystarczy.A jak będzie zbrojona siatką to strop będzie cichy, mocny i dodatkowo - masz ogrzewanie. Koniecznie obejrzyj końce belek siedzące w murze.TAM zaczynają się kłopoty ze stropem w domu, który długo stał pusty... Adam M. Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 28.04.2018 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2018 Ciepło zyskuje się i traci przez POWIERZCHNIĘ! (powierzchnię wymiany ciepła) Obejrzyj dobrze i z bliska tę ścianę z cegły. Ona z pewnością na każdy 1m2 rzutu ściany ma dużo większą powierzchnię! DLATEGO domy się tynkowało. Na gładko, jeżeli się tylko dało. Zamykało się tynkiem te nierówne spoiny miedzy cegłami i doprowadzało do stanu, gdzie 1m2 ściany naprawdę miał 1m2 powierzchni. A przy okazji dom się robił ładny. Nie zawsze dało się kupić cegłę w takim samym odcieniu na cały dom... Adam M. Czyli mam rozumieć że wykonanie nowych tynków z płyt GK, to strzał w kolano? Powinienem ściany zagruntowac i dać nowe tynki? Żadne płyty? Odpowiedź na Pana posty napisze dziś wieczorem, jestem bardzo wdzięczny za wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MkropkaB 06.05.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Nie jestem specjalistą, ale mogę napisać co ja zrobiłem. Stan po oczyszczeniu był taki: Wybrałem luźne części polepy, plew i liści. Przykryłem wszystko agrowłókniną, żeby się nie przesypywał perlit pomiędzy szparami w ślepym pułapie. Nabiłem pasy 1cm filcu na belki, zasypałem powstałą przestrzeń perlitem i ułożyłem płyty MFP 18mm jako podłoga pływająca (krawędzie na belkach) Ostatnia warstwa podłogi po płyty włóknowo-gipsowe podłogowe przykręcone do płyt MFP. Na dzień dzisiejszy (jeszcze nie mieszkam) mogę powiedzieć, że jest równo, nic nie skrzypi i nie trzeszczy. Czy spełni moje oczekiwania akustyczne napiszę za parę tygodni. W Twoim przypadku można zasypać przestrzeń keramzytem. Jest cięższy od perlitu (również dwa razy droższy) i lżejszy od polepy. Przykładowe rozwiązanie masz tutaj: https://leca.pl/rozwiazania/strop-drewniany-remont-kapitalny-dostep-od-gory-i-z-dolu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartek70 15.05.2018 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie jestem specjalistą, ale mogę napisać co ja zrobiłem. Stan po oczyszczeniu był taki: [ATTACH=CONFIG]412447[/ATTACH] Wybrałem luźne części polepy, plew i liści. Przykryłem wszystko agrowłókniną, żeby się nie przesypywał perlit pomiędzy szparami w ślepym pułapie. [ATTACH=CONFIG]412448[/ATTACH] Nabiłem pasy 1cm filcu na belki, zasypałem powstałą przestrzeń perlitem i ułożyłem płyty MFP 18mm jako podłoga pływająca (krawędzie na belkach) [ATTACH=CONFIG]412449[/ATTACH] Ostatnia warstwa podłogi po płyty włóknowo-gipsowe podłogowe przykręcone do płyt MFP. [ATTACH=CONFIG]412450[/ATTACH] Na dzień dzisiejszy (jeszcze nie mieszkam) mogę powiedzieć, że jest równo, nic nie skrzypi i nie trzeszczy. Czy spełni moje oczekiwania akustyczne napiszę za parę tygodni. W Twoim przypadku można zasypać przestrzeń keramzytem. Jest cięższy od perlitu (również dwa razy droższy) i lżejszy od polepy. Przykładowe rozwiązanie masz tutaj: https://leca.pl/rozwiazania/strop-drewniany-remont-kapitalny-dostep-od-gory-i-z-dolu/ Dziękuje za odpowiedź. Odpiszę jutro, przepraszam za opóźnienie. Dziękuje bardzo za zdjęcia. Nie obawia się Pan ze płyta MFP 18mm będzie za cienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MkropkaB 15.05.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie sądzę. Mniemam (jakby pewnikiem napisał Pan adam_mk), że 18mm MFP i 12,5mm płyty podłogowej zapewni wystarczającą sztywność poszycia. Na dzień dzisiejszy wszystko wskazuje na to, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts