Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Linia zabudowy-plan za zagospodarowania przestrzennego

klaudia_

Recommended Posts

Witam, mam pytanie odnośnie linii zabudowy która biegnie przez działkę. Czy jest możliwość wniesienia wniosku do urzędu o poprawkę do takiego planu gdy plany nie zostały zmieniane od 10 lat? Cała działka jest usługowa z dopuszczalną możliwością wybudowy domku ale naniesiona jest na niej linia za którą nie można teoretycznie wybudować niczego ... Drugie pytanie to czy przy podziale owej działki w taki sposób aby na jednej działce linia zabudowy została a na drugiej jej nie było, będzie możliwość po sprzedaniu jej wybudować tam dom? Linia zabudowy będzie wtedy obok na działce a nie na tej "sprzedanej".. W urzędzie jedna z osób powiedziała mi, że po podziale działki na dwie części linia zabudowy będzie należała tylko do jednej działki a na drugiej części działki która nie posiada linii zabudowy będzie można wybudować dom, niestety po chwili zjawił się inny pan mówiąc ze i tak się nie będzie dało bo linia biegnie obok na działce... O co w tym wszystkim chodzi :/ ?

Plan zagospodarowania w załączniku. - Niebieski kwadrat oznacza miejsce gdzie w planach jest dom.

PS- sąsiad ma na planie również linię zabudowy a wybudował na niej dom..

Pozdrawiam.

30849484_1642579319192266_1317936394_o.jpg

bardzo mały, nieczytelny rysuneczek w załączniku, ale wydaje mi się, że jest to NIEPRZEKRACZALNA LINIA ZABUDOWY skierowana do środka planu i wyznacza możliwość zabudowy w jej obrysie, a poza nim NIE ! jednym słowem wrysowany niebieski kwadrat jest poza obszarem możliwej zabudowy.

to wiem, dlatego pytam czy po podziale działki na dwie części gdy na lewej działce będzie linia zabudowy to na prawej działce będzie możliwość budowy gdyż ta linia nie będzie już dotyczyła tej własnie działki a działki obok.. ponieważ teren teoretycznie dopuszcza budowę domu Edytowane przez klaudia_

- odpowiedziałem Ci już na to pytanie. Linia zabudowy dzieli obszary ( nie tylko daną działkę ) na : do zabudowy i na te, które zabudowane nie będą, a że ta linia skierowana jest do środka planu, to wg mnie lewa część terenu z Twojego załącznika jest do zabudowy, a prawa ( poza linią ) z wrysowaną hipotetyczną lokalizacją obiektu nie jest, bez względu na podział nieruchomości.