Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam 40 słupków ogrodzenie pytanie na jeden słupek worek betonu gotowego 25 kg

Recommended Posts

u mnie na 43 otwory weszly 3kubiki betonu - nie oszczedzano. otwory wiecroce swidrem mechanicznym na glebokosc 80-100cm zeby niby nie przemerazalo i nie podnosilo, w dziure wsypywano suchy beton i do tego wsadzano slupek.

czemu nie zamowisz betonu z betoniarni? u mnie 1m3 suchego wychodzil jakos 250zl z transportem takiej malej ilosci.

worek pewnie z 10zl, oszczednosci duzej nie bedzie.

Edytowane przez Busters

u mnie na 43 otwory weszly 3kubiki betonu - nie oszczedzano. otwory wiecroce swidrem mechanicznym na glebokosc 80-100cm zeby niby nie przemerazalo i nie podnosilo, w dziure wsypywano suchy beton i do tego wsadzano slupek.

czemu nie zamowisz betonu z betoniarni? u mnie 1m3 suchego wychodzil jakos 250zl z transportem takiej malej ilosci.

worek pewnie z 10zl, oszczednosci duzej nie bedzie.

Sam robię więc spokojnie muszę przygotować wszystko i po kolei więc po woreczku taczki rozrobic słupek ustawić pion zalać ubić i następny co 2,5 m dla tego pytam czy worek starczy zalać jeden słupek worek 8 zł 40 worków na 40 słopkow 10 podporowych

Skoro chcesz sam działać i spokojnie to aj że chłopie trochę kamienia, piasku do zaprawy a wyjdzie ci dużo taniej, a nie gorzej wcale.

350 zł 40 worków bez mieszania lopata zaprawy później zalewania woda i znowu mieszanie, a tak myślę sobie worek na toki woda mieszanie i zalanie słupka, gdzieś czytałem przy tych gotowych zaprawach co się nie miesza tylko woda do doła zaprawa i zalewana woda że worek na słupek 42 fi zalecają dla tego tu jeszcze postanowiłem zawrócić upe i zapytać

Ja robilem 3 razy ogrodzenie, raz 50m raz 25m i raz 100m. Z apiereszym razem poszło ok 1,5 worka na slupek bo musialem ,,nadlac,, ponad poziom gruntu, dolki kopane szpadlem, drugi raz przy 25m dolki kopane szpadlem poszlo ok 1 worka na slupek, dodam ze nie byly kopane ponizej poziomu przemarzania, 25m juz nie ma bo to bylo tymczasowe, ale 50m stoi juz z 6 lat i nic bie podnioslo ani nie pokrzywilo. Trzecie ogrodzenie, dolki wiercone swidrem i poszlo ok 1,5 worka na slupek, dziurki wezsze niz kopane szpadlem ale duzo glebsze. Wez tyle workow ile slupkow, pozniej sobie dokupisz dokladnie tyle ile braknie. Jak robisz sam to nie ma sensu z betoniarni, nie zdazysz obsadzic a wyschnie. Ale tez nie ma sensu bawic sie w mieszanie piachu i cementu. Ja za kazdym razem kupowalem wylewke jastrychowa gotowa, ma troche kruszywa w sobie. Na to obsadzam wszystko, slupki, obrzeza czy paski kostki wokolo drzewek