Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak samemu wykona? g?ad? na tyku CM

Mario28

Recommended Posts

Witam

Sam robiłem gładzie na tynku cementowo wapiennym, trochę mi to zajęło :lol:

Próbowałem różnych gipsów ale najlepiej robiło mi sie gładzią francuską, kładłem dwie warstwy i dopiero szlifowałem, na szczęście tynki miałem równe ale te ostre ziarna piasku o których piszesz próbowałem siateczką ścierną 40, ale szybko się zużywała więc wykombinowałem, że idealny do tego jest zwykły kamień do szlifierki, mniej się zużywa i usuwa te ostre ziarna, potem dawałem gips pilnując aby kłaść go cienko i równomiernie. No a potem mało przyjemnie - szlifowanie najpierw siatka 60 potem 120, ten pył z gipsu załatwił mi dwa odkurzacze. Problem miałem z sufitami, trzeba idealnie trafić w gęstość gipsu, za rzadki spływa z packi. Ale za to jak dowiedziałem się ile chciała brygada za gipsowanie to jakoś łatwiej mi się robiło. No a teraz jestem w fazie malowania, potem panele i będziemy się przeprowadzać :D

Czego i Tobie życzę...

Kup KMK 300 (nie 200) - bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Urabiasz na masę (oczywiście z wodą :D ) i metalową pacą nakładasz - pięknie idzie. Głaskasz aż będzie w miarę równe i możliwie najcieńsze.

Najlepiej jest kłaść dwie warstwy. Na koniec szlifujesz - papier ścierny (a nie siatka) 150 na płótnie i do roboty. Po szlifowaniu, jeśli jeszcze coś trzeba poprawiś to poprawiasz.

I jeszcze jedno, prawą ręką szlifujesz, a w lewej trzymasz przy ścianie laampę halogenową (lub inne mocne światło), jak nie będziesz widział żadnych nierówności to możesz zakładać działalność gospodarczą.

Pozdrawiam

Do szlifowania można wypożyczyć takie "żyrafy". Na drążku długości ok. 1m jest tarcza połączona przegubem, z odsysaniem do odkurzacza przemyslowego. Urządzenie wygodne i niepylące. W Poznaniu na Naramowickiej w wypożyczalni można dostać za 0k 350,-/tydziań. Jak będę na etapie szlifowania ścian na pewno z tego skorzystam.

• 3 months później...

Ja to robnię od lat:

Gruntuję ścianę.Przygotowuję golband lub rodband,rzucam go na ścianę i rozprowadzam go pacą zębatą -5 mm.Powstaje Zębata faktura o równej powierzchni.Gdzie są zagłębienia zostaje więcej zaprawy.Następnie

pod kątem ok 45 st. zagładam istniejące zęby czystą blichówką.Następnie wracam do miejsca gdzie zaprzwa wstępnie związała i ruchem okrężnym przecieram pacą z gąpką.I jeszcze raz blichówką wygładzan powierzchnię

likwidując rysy i drobne ubytki.Powstaje idealna prawie szklista powierzchnia której nie trzeba szlifować.-to nie jest trudne.

• 1 month później...

To czemu nakładasz drugą warstwę i późniiej szlifujesz?

:o

Czy słyszałeś ,że kładą tynki na listwach prowadzących?.

Zęby w tym przypadku ją zastępują.Sama blichówa nie kładzie równomiernej warstwy gładzi.Są grybsze i cieńsze miejsca a w zagłębieniach powstają wręcz bańki,

Ale,mam doświadczenie.Nie ma sęsu tego tłumaczyć.I tak za dużo powiedziałem.Jak wyprubujesz t podziękujesz...,albo i nie. :cry:

Co to jest golband i rodband?

Mam trochę wyobraźni i sposób mi się podoba. Trochę swoich ścian już gipsowałem i znasz te słowa co się cisną jak nie wychodzi tak jak chcesz.

Pozdrawiam Adam m.

To są tynki gipsowe do ręczn nakład,różnią się granulacją i grubością nakładania.

Golband -ściany,tańszy,nie stosuje się w pom. wilgotnych.

Rodband-sufity i ściany,pom wilgotne(łazienki),droższy.

• 1 month później...

Jeszcze raz jeżeli dobrze zrozumiałem to nakładam masę gipsową na ścianę pacą ząbkowaną o długości zęba 5mm następnie rozprowadzam te rysy na ścianie paca gładką a po przeschnięciu pacą z gąbeczką wyrównuję. Czy dobrze pojąłem?

Ile mam mieć masy gipsowej na m/2 (ściany równe).

Pozdrowienia.

golband musisz mieć "masełko".Pamioętaj sypiesz do wody w wiaderku 20l i czekasz jak nasiąknie ,po chwili mieszasz mieszadłem wolnoobrotowym.Za każdym razem,wiadro i mieszadło ,oraz pace muszą być czyste.

Rozprowadzasz zębami.Następnie gładką pacą pod kątem ok.45 stopni do powstałych rowków wyrównuje wstępnie powierzchnię.Z chwilą kiedy dotykając palcami nie zostawiam śladów na zatartej powierzchni gąbkuję pacą zanużoną co chwilę w wodzie.Tak zatartą ścianę wygładzam na lustro szeroką szpachlą zciągając mleczko.Nadmiar wykorzystuję do uzupełnien.

Powstaje rówqna szklista powierzchnia.Jeśli dopuścisz do pracy brudne naczynia z pod pacy wychodzić mogą rysy,oraz zaprawa szybciej (nie kopntrolowanie) będzie twardnieć.To może spowodopwać straty matereiałowe.Nie zdążyusz ją wyrobić.To nie jest trudne .

Należy wykonywać zdecydowane ,obszerne ruchy.Nie głaskać w jednym miejscu.Myślę że dojdziesz do wprawy .

Powodzenia.