Mike_Ogrodnik 29.04.2018 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Znalazłem 40 letni dziennik budowy. Jest w nim wyraźnie napisane że stropy są Akermana wszystko jest opisane na 20 stronach łącznie z obciążeniem itd. ale nie umiem tego czytać.m.in. Rozstaw żeberek(12cmx20cm) stropu Akermana b=0,31cmObciążenie na 1-żeberko q'= 692x0,31= 215kg/m W skrócie to co widać to belki o wymiarach (12cm x 20cm) i pręty jedne grubsze 12mm średnicy drugie 4,5mm średnicy. pomiędzy cegły ceramiczne pustaki. Obciążenie stałe g= 427kg/m2 g'= 482kg/m2Obciążenie użytkowe p= 210KG p'= 210kgRazem q= 577kg/m2 q'= 692kg/m2 Zbrojenie przęseł przyjęto średnicę 12cm co 31cm Strzemiona przyjęto średnicę 4,5cm co 18cm Pozbijałem 8cm betonowej posadzki która leżała na pilśniowej płycie. Położyliśmy 2cm styropianu pod ogrzewanie podłogowe i resztę zaleliśmy betonem. Zastanawiam się czy taki strop jest wytrzymały. Podczas prac hydraulicznych przy wymianie wszystkich rur, widoczne były przebicia bloczków ceramicznych. Wyglądało to jakbym za chwilę miał się zapaść z piętra na parter. Hydraulik zapewniał mnie że nic tu złego się nie stanie i taka jest konstrukcja tego stropu. Tak więc z tego opisu można wywnioskować że obciążenie na m2 to 215kg? Czy to jest jakiś standard przy tego typu stropach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.04.2018 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 650 na m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 29.04.2018 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Wyliczyłeś to ze średniej "razem"? Więc chyba jest to dość solidny strop jeżeli chodzi o typowe zamieszkanie (glazury, wanny, szafy itd.). Pytam z czystej ciekawości ponieważ zamierzam mieszkać tam przez najbliższe 40 lat i nie wiem czy te stropy należą do żywotnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 29.04.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 nic nie liczyłem. Nie doczytałem wszystkiego i napisałem 650. A masz tam 692 , to jest 692. Te 215 to obciążenie na metr belki nie na metr powierzchni.Czy wytrzyma to zleć ekspertyzę . Balkony zewnętrzne w kamienicach mają po 100 lat i zaczynają się walić, w środku domu jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 29.04.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 No jasne, dom kupiłem niedawno, rzadne sufity czy podłogi nie są popękane. Po prostu do tej pory mieszkałem w domach z podłogą żelbetonową + zbrojenie. Dlatego zdziwiłem się bardzo gdy zobaczyłem w suficie i podłodze cegły, w dodatku puste. Mimo wszystko podobno do dziś stosuje się ten system, rzadziej ale jednak musi być sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.04.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Strop Akermana jest solidnym stropem (jeżeli był wykonany poprawnie).Projektowane obciążenie użytkowe masz o wartości 150 kG/m2.Tyle zgodnie z normami przyjmuje się w domkach jednorodzinnych.Pustaki stropowe można przebijać ale trzeba to robić z głową i w odpowiednich miejscach.Ile masz tych przebić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mike_Ogrodnik 29.04.2018 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Na piętrze, tylko w łazience. Górna strona pustaka pobita (2szt.). Rury kanalizacyjne hydraulik kładł, przy kominie bo tam jest cały pion kanalizacyjny i wodociągowy. Zaden pustak nie jest przebity na wylot. Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez Mike_Ogrodnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 29.04.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Pustak może być przebity na wylot.Nośny jest m.in. nadbeton nad pustakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts