Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Akermana w 40 letnim domu

Recommended Posts

Znalazłem 40 letni dziennik budowy. Jest w nim wyraźnie napisane że stropy są Akermana wszystko jest opisane na 20 stronach łącznie z obciążeniem itd. ale nie umiem tego czytać.

m.in.

Rozstaw żeberek(12cmx20cm) stropu Akermana b=0,31cm

Obciążenie na 1-żeberko

q'= 692x0,31= 215kg/m

W skrócie to co widać to belki o wymiarach (12cm x 20cm) i pręty jedne grubsze 12mm średnicy drugie 4,5mm średnicy. pomiędzy cegły ceramiczne pustaki.

Obciążenie stałe g= 427kg/m2 g'= 482kg/m2

Obciążenie użytkowe p= 210KG p'= 210kg

Razem q= 577kg/m2 q'= 692kg/m2

Zbrojenie przęseł przyjęto średnicę 12cm co 31cm

Strzemiona przyjęto średnicę 4,5cm co 18cm

Pozbijałem 8cm betonowej posadzki która leżała na pilśniowej płycie. Położyliśmy 2cm styropianu pod ogrzewanie podłogowe i resztę zaleliśmy betonem. Zastanawiam się czy taki strop jest wytrzymały. Podczas prac hydraulicznych przy wymianie wszystkich rur, widoczne były przebicia bloczków ceramicznych. Wyglądało to jakbym za chwilę miał się zapaść z piętra na parter. Hydraulik zapewniał mnie że nic tu złego się nie stanie i taka jest konstrukcja tego stropu.

Tak więc z tego opisu można wywnioskować że obciążenie na m2 to 215kg? Czy to jest jakiś standard przy tego typu stropach?

nic nie liczyłem. Nie doczytałem wszystkiego i napisałem 650. A masz tam 692 , to jest 692. Te 215 to obciążenie na metr belki nie na metr powierzchni.Czy wytrzyma to zleć ekspertyzę . Balkony zewnętrzne w kamienicach mają po 100 lat i zaczynają się walić, w środku domu jest lepiej

No jasne, dom kupiłem niedawno, rzadne sufity czy podłogi nie są popękane. Po prostu do tej pory mieszkałem w domach z podłogą żelbetonową + zbrojenie. Dlatego zdziwiłem się bardzo gdy zobaczyłem w suficie i podłodze cegły, w dodatku puste. Mimo wszystko podobno do dziś stosuje się ten system, rzadziej ale jednak musi być sprawdzony.

Strop Akermana jest solidnym stropem (jeżeli był wykonany poprawnie).

Projektowane obciążenie użytkowe masz o wartości 150 kG/m2.

Tyle zgodnie z normami przyjmuje się w domkach jednorodzinnych.

Pustaki stropowe można przebijać ale trzeba to robić z głową i w odpowiednich miejscach.

Ile masz tych przebić?