uri222 29.04.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Chciałbym zaadoptować przestrzeń za domem. Mam gotowe fundamenty właśnie o wymiarach 10.5 x 7.5m i żona mnie troszkę męczy żeby zrobić zadaszenie drewniane. Nie wiem tylko jak się zabrać za tak duża konstrukcję. Myślałem o słupach 14x14, pytanie co ile rozstaw. Dłuższa strona 10.5 m jest wzdłuż budynku , więc też chce przymocować jedną krokwie do ściany. Pytanie czy pomimo mocowania do ściany powinny wspierać ja słupy?czy 7.5 m krótszego wymiaru to nie problem do ułożenia tak długich krokwi? Dach planuje wykończyć płytami PCV lub deski i gont. Skłaniam się ku tej drugiej opcji na razie, bo cienia tam konkretnego potrzebuje. Mile widziane wszelkie wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 29.04.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 (edytowane) Zrób żonie dobrze i postaw takie cośhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?163104-pergotenda-(pergola-ze-zwijanym-dachem-z-materiału)&p=7507167&viewfull=1#post7507167 Edytowane 29 Kwietnia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 01.05.2018 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Szukam czegoś w normalnej , zdroworozsądkowej cenie. 30000 za coś takiego to lekkie przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 01.05.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Pisałeś ,że robisz sam więc cena wyjdzie niższa , tyle biorą firmy Słupy i belki u góry oraz coś 'przykrywającego' musisz zastosować niezależnie od wersji , którą wybierzesz . Kwestia zmiany założeń i dołożenia trochę kasy na profile do wózków (nie trzeba robić wersji elektrycznej) i samego materiału , a w zamian zrobisz regulowane zadaszenie . Przy dużym słońcu rozwijasz na maks , a przy małym zwijasz i cieszysz się gołym niebem widokiem bez dachu . Ile wydasz na przykrycie płytami pcv ? bo Mój dach z materiałów których robią tarasole i inne zadaszenia kosztował 2,2k brutto za 36 metrów + 9 listw kedry wspawanych, 27 oczek nabitych i 12 metrów ekspandera. profile mnie Alu kosztowalo 2900 - same profile) i to jest największy jednostkowy koszt konstrukcji można zastąpić stalowymi lub drewnianymi do malowania wyjdzie z 2 tysiaki mniej... Ja będę robił na stalowych . tutaj jest rozpisane koszt całkowity z opcją zejścia z ceny Będę rozbierał i malował proszkowo. Koszty to nie tajemnica tylko nie róbcie dużych oczu 10806 Wydane do tej pory 176 łożyska ŁOŻYSKO KULKOWE 70x90x10 mm 61814 2RS 38 adaptery rury fi 60 5914 profile aluminiowe 147 tarcza do cięcia alu 85 otwornica 120 frez do aluminium 1008 pasy zębate 36m i 6x koła zębate 188 zaślepki 255 100 szt kółka do wózków 88 poliamid wałek z otworem 35 łożyska małe 1100 wózki 900 stopy i uchwyty 20 cement 200 śruby różne (a zazwyczaj w wyższych klasach 10 lub 12 i nietypowe po 1zł sztuka) 110 rura nawojowa 200 frezowanie kół 60 gradownik 30 kotwa chemiczna 120 płytki mocujące AT10 16 3szt 12 Łożyska 699 8500 Pozostało 4000 materiał dachu 800 napęd 2000 malowanie 1500 LED 200 listwa rantowa Miejsc do oszczędności jest kilka (przy wymiarze 6x5,7) - 1000 na profilach (bez ścienno podporowych + niektóre cieńsze - 120 narzędzia bez frezu można się obejść (PA38 zresztą strasznie go zakleja) - 500 wózki (montować np. z kątowników skręcanych) - 2000 materiał (folia 3 warstwowa PES vs materiał markizowy po 30pln m2) - 1500 LEDów można nie montować silnika zresztą też hehe - 1000 można nie malować proszkowo tylko jakąś farbą - inaczej rozwiązać napęd (zastosować np. silnik z przekładnią do garażowych bram rolowanych, wtedy odpada otwornica, frezowanie kół zębatych itp) Ile zaoszczędzę w tym konkretnym przypadku? Licząc z LED, silnikiem i rynną musiałbym wyłożyć 49k brutto. Oszczędność 29k + frajda z robienia bezcenna. I te 49 to najtańszy z dostępnych producentów - dostawałem też wyceny pod 100k. Jednak jeśli ktoś prowadzi podobne rozważania to kluczowe pytanie w kontekście kosztów brzmi: Czy szerokość będzie większa niż 5m ? To jest wartość graniczna dla wielu rozwiązań. Np. pergola 5x5 a 5x6 z ledami i silnikiem to różnica 15k PLN. Jeśli chcemy poniżej 5m to dostępność rozwiązań jest większa a i przy samoróbce oszczędności mniejsze. ja bym dodał do tego co napisałem wyżej oraz np wózki , materiał dachu o czym wspominałem w tamtym temacie . Pominę także sterowanie elektryczne n a rzecz ręcznego rozwijania (sam autor wycenił oszczędności na prawie 6 tysięcy z 20). Mój cel to z maks 8/10 koła i powierzchnię około 5 x 9,5m , w tym roku na jesień lub latem postawię słupy bo dopiero zacznę walkę z fundamentem domu pod tarasem i wtedy dalsze etapy , czyli murek , ok 50m3 ziemi i reszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 15.01.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 Witam, Chciałbym dołączyć do tematu - szukam rozwiązania samoróbki - z dedykowaną szyną i wózkami . Szynę chcę przymocować do istniejącej już konstrukcji drewnianej. Właściwie całą koncepcję mam już opracowaną oprócz właśnie mechanizmu rozsuwania na szynach. Rozwiązania z szynami do drzwi przesuwnych odpadają ze względu na konstrukcje wózków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts