Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym zaadoptować przestrzeń za domem. Mam gotowe fundamenty właśnie o wymiarach 10.5 x 7.5m i żona mnie troszkę męczy żeby zrobić zadaszenie drewniane. Nie wiem tylko jak się zabrać za tak duża konstrukcję. Myślałem o słupach 14x14, pytanie co ile rozstaw. Dłuższa strona 10.5 m jest wzdłuż budynku , więc też chce przymocować jedną krokwie do ściany. Pytanie czy pomimo mocowania do ściany powinny wspierać ja słupy?czy 7.5 m krótszego wymiaru to nie problem do ułożenia tak długich krokwi? Dach planuje wykończyć płytami PCV lub deski i gont. Skłaniam się ku tej drugiej opcji na razie, bo cienia tam konkretnego potrzebuje. Mile widziane wszelkie wskazówki
https://forum.murator.pl/topic/238130-zadaszenie-tarasu-105m-x-75m/

Zrób żonie dobrze i postaw takie coś

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?163104-pergotenda-(pergola-ze-zwijanym-dachem-z-materiału)&p=7507167&viewfull=1#post7507167

Edytowane przez cuuube
https://forum.murator.pl/topic/238130-zadaszenie-tarasu-105m-x-75m/#findComment-7526978

Pisałeś ,że robisz sam więc cena wyjdzie niższa , tyle biorą firmy

Słupy i belki u góry oraz coś 'przykrywającego' musisz zastosować niezależnie od wersji , którą wybierzesz . Kwestia zmiany założeń i dołożenia trochę kasy na profile do wózków (nie trzeba robić wersji elektrycznej) i samego materiału , a w zamian zrobisz regulowane zadaszenie . Przy dużym słońcu rozwijasz na maks , a przy małym zwijasz i cieszysz się gołym niebem widokiem bez dachu .

Ile wydasz na przykrycie płytami pcv ?

bo

Mój dach z materiałów których robią tarasole i inne zadaszenia kosztował 2,2k brutto za 36 metrów + 9 listw kedry wspawanych, 27 oczek nabitych i 12 metrów ekspandera.

profile

mnie Alu kosztowalo 2900 - same profile) i to jest największy jednostkowy koszt konstrukcji
można zastąpić stalowymi lub drewnianymi do malowania wyjdzie z 2 tysiaki mniej...

Ja będę robił na stalowych .

tutaj jest rozpisane koszt całkowity z opcją zejścia z ceny

Będę rozbierał i malował proszkowo.

Koszty to nie tajemnica tylko nie róbcie dużych oczu ;)

10806 Wydane do tej pory

• 176 łożyska ŁOŻYSKO KULKOWE 70x90x10 mm 61814 2RS
  • 38 adaptery rury fi 60
  • 5914 profile aluminiowe
  • 147 tarcza do cięcia alu
  • 85 otwornica
  • 120 frez do aluminium
  • 1008 pasy zębate 36m i 6x koła zębate
  • 188 zaślepki
  • 255 100 szt kółka do wózków
  • 88 poliamid wałek z otworem
  • 35 łożyska małe
  • 1100 wózki
  • 900 stopy i uchwyty
  • 20 cement
  • 200 śruby różne (a zazwyczaj w wyższych klasach 10 lub 12 i nietypowe po 1zł sztuka)
  • 110 rura nawojowa
  • 200 frezowanie kół
  • 60 gradownik
  • 30 kotwa chemiczna
  • 120 płytki mocujące AT10 16 3szt
  • 12 Łożyska 699

8500 Pozostało

• 4000 materiał dachu
  • 800 napęd
  • 2000 malowanie
  • 1500 LED
  • 200 listwa rantowa

Miejsc do oszczędności jest kilka (przy wymiarze 6x5,7)

• - 1000 na profilach (bez ścienno podporowych + niektóre cieńsze
  • - 120 narzędzia bez frezu można się obejść (PA38 zresztą strasznie go zakleja)
  • - 500 wózki (montować np. z kątowników skręcanych)
  • - 2000 materiał (folia 3 warstwowa PES vs materiał markizowy po 30pln m2)
  • - 1500 LEDów można nie montować ;) silnika zresztą też hehe
  • - 1000 można nie malować proszkowo tylko jakąś farbą
  • - inaczej rozwiązać napęd (zastosować np. silnik z przekładnią do garażowych bram rolowanych, wtedy odpada otwornica, frezowanie kół zębatych itp)

Ile zaoszczędzę w tym konkretnym przypadku? Licząc z LED, silnikiem i rynną musiałbym wyłożyć 49k brutto. Oszczędność 29k + frajda z robienia bezcenna. I te 49 to najtańszy z dostępnych producentów - dostawałem też wyceny pod 100k.

Jednak jeśli ktoś prowadzi podobne rozważania to kluczowe pytanie w kontekście kosztów brzmi: Czy szerokość będzie większa niż 5m ?

To jest wartość graniczna dla wielu rozwiązań. Np. pergola 5x5 a 5x6 z ledami i silnikiem to różnica 15k PLN.

Jeśli chcemy poniżej 5m to dostępność rozwiązań jest większa a i przy samoróbce oszczędności mniejsze.

ja bym dodał do tego co napisałem wyżej oraz np wózki , materiał dachu o czym wspominałem w tamtym temacie . Pominę także sterowanie elektryczne n a rzecz ręcznego rozwijania (sam autor wycenił oszczędności na prawie 6 tysięcy z 20). Mój cel to z maks 8/10 koła i powierzchnię około 5 x 9,5m , w tym roku na jesień lub latem postawię słupy bo dopiero zacznę walkę z fundamentem domu pod tarasem i wtedy dalsze etapy , czyli murek , ok 50m3 ziemi i reszta...

https://forum.murator.pl/topic/238130-zadaszenie-tarasu-105m-x-75m/#findComment-7527573

• 8 months później...

Witam,

Chciałbym dołączyć do tematu - szukam rozwiązania samoróbki - z dedykowaną szyną i wózkami .

Szynę chcę przymocować do istniejącej już konstrukcji drewnianej.

Właściwie całą koncepcję mam już opracowaną oprócz właśnie mechanizmu rozsuwania na szynach.

Rozwiązania z szynami do drzwi przesuwnych odpadają ze względu na konstrukcje wózków.

https://forum.murator.pl/topic/238130-zadaszenie-tarasu-105m-x-75m/#findComment-7636717