Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba sama pękła jaki może być powód?

Recommended Posts

Dzień dobry. Jestem po tynkach i codzienie wietrzę dom. W sobotę zamykałem wieczorem okna a dziś z rana widzę że jedno jest pęknięte. Szyby dwukomorowe. Pękła pierwsza tafla szkła od wewnątrz pomieszczenia . Jaki może być powód samoistniego pęknięcia takiej szyby? Okna były wprawione 5 miesięcy temu. Pytam was gdyż nie wiem jak rozmawiać ze sprzedawcą by nie chciał narzucić mojej winy. Edytowane przez JacekF

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry. Jestem po tynkach i codzienie wietrzę dom. W sobotę zamykałem wieczorem okna a dziś z rana widzę że jedno jest pęknięte. Szyby dwukomorowe. Pękła pierwsza tafla szkła od wewnątrz pomieszczenia . Jaki może być powód samoistniego pęknięcia takiej szyby? Okna były wprawione 5 miesięcy temu. Pytam was gdyż nie wiem jak rozmawiać ze sprzedawcą by nie chciał narzucić mojej winy.

po roku od wstawienia pękła mi tafla w jednym oknie dachowym - w pralni. zgłosiłem reklamację - przyjęta i rozpatrzona momentalnie. przyjechali i wymienili bez gadania - facet powiedział, że zdarza się, że szyby same pękają i jak widać, że nie było mechanicznego uszkodzenia to nie robią problemów.

Szyby pękają za sprawą naprężeń płaszczyznowych. Powodem tych naprężeń może być wiele czynników, jednym z nich jest nieprwidłowy montaż okna lub żle rozmieszczone podkładki między ramą a szybą. Edytowane przez Tomaszs131
Uzupełnienie.

Widzisz to mnie trochę pocieszyłeś. Mam nadzieję że mój sprzedawca także tak do tego podejdzie. Jednak jest to trochę dziwne że szyba potrafi od tak bez przyczyny strzelić.

Nie ma w tym niczego dziwnego. To naturalna właściwość szkła float. Przyczyny pęknięcia upatrywałbym w naprężeniach termicznych powodowanych różnicami temperatur. Podejrzewam, że szyba znajduje się konstrukcji okiennej wystawionej na południe lub południowy zachód i mocno obciążonej promieniowaniem słonecznym. Wielokrotne nagrzewanie i schładzanie może prowadzić do takiego skutku. Jeśli się nie mylę radzę wymienić szybę na hartowaną lub półhartowaną.

Zakladamy że pękło jednak "samo" a w takich przypadkach najczęściej to przyczyna termiczna (niezależna od sprzedawcy). Czasem samo wynika z przyczyny mecganicznej zawinionej w praktyce przez isoby trzecie. .

przyczyn moze byc milion ale przyczyna termiczna na dalszym miejscu, [to sie rzadko zdarza] moze byla uszczerbiona przy montazu a szyby nie lubia poszczerbionych krawedzi, moze jak zakladali podkladki to dziabneli krawedz, i jakie to okna PVC czy drewno? i jaka wielkosc skrzydla -

czy szklo float czy walcowane to ma taki sam wspolczynnik sprezystosci, dopiero hartowanie te sprzezystosc zwieksza 4x.

fotke pliz

Edytowane przez Tomaszs131
Łączenie postów.

Już pokazuję wam zdjęcie tego pęknięcia. Wygląda tak jakby od dołu przy ramie poszło pękniecie do góry. Okno akurat jest na wschód i jeszcze jest zadaszenie więc słońca na nim nie ma w ogóle więc działanie temperatur nie wchodzi w grę. Dzwoniłem do sprzedawcy i w przyszłym tygodniu kogoś podeślą by obejrzał to pękniecie. Jednak jak stwierdził przez telefon okna same nie pękają. Także raczej będą chcieli się wymigać od odpowiedzialności. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie jeśli sprzedawca nie uzna reklamacji? Co można wtedy jeszcze zrobić?

x.jpg

przyczyn moze byc milion ale przyczyna termiczna na dalszym miejscu, [to sie rzadko zdarza] moze byla uszczerbiona przy montazu a szyby nie lubia poszczerbionych krawedzi, moze jak zakladali podkladki to dziabneli krawedz, i jakie to okna PVC czy drewno? i jaka wielkosc skrzydla -

czy szklo float czy walcowane to ma taki sam wspolczynnik sprezystosci, dopiero hartowanie te sprzezystosc zwieksza 4x.

fotke pliz

https://www.swiat-szkla.pl/component/content/article/236-wydanie-012013/6973-rodzaje-i-przyczyny-uszkodze-szka-cz-2.html

Po części rozumiem sprzedawcę i Biedrze się to z postępowania producentów okien jak i wcześniej producentów szkła którzy z automatu odrzucają jakiekolwiek reklamacje na pęknięcie szkła

Taka niestety jest praktyka.

I całe koszty spadają na sprzedawcę

Uczciwie byłoby gdyby producenci w gwarancjach zawarli wyłączenie szkła z rozmszczen gwarancyjnych choć znam kilka gdzie taki zapis jest

Akurat w tym wypadku pęknięcie wypada w miejscu podkładek szklacych

I teraz powodem może być błąd na produkcji - malo prawdopodobny

Moze tez nyc powodem uderzenie w skrzydło co przy sztywnym wsparciu szyby mogło spowodować jej pęknięcie.

Nie jest to uszkodzenie termiczne jak to ktoś zasugerował

Nie do końca chodzi tu o "porządność" firmy, bo takich reklamacji czasem jest na prawdę dużo i czasem niektóre (nie piszę o tym przypadku) śmierdzą na odległość próbą wyciągnięcia nowej szyby przy czym wina ewidentnie leży po stronie inwestora lub montażysty. Samo życie.

Ale tak jak piszesz - na spokojnie trzeba skontaktować się z producentem i po ludzku załatwić sprawę oddzielając emocje na boczne tory.

Czasem tak się po prostu zdarza jak piszesz.

U mnie w Winergeticu oknoplast też pękła szyba od wewnątrz. Dodatkowo w oknie balkonowym...

Sprzedawca stwierdził, że takie są właściwości szkła i gwarancja tego nie obejmuje,

Złożyłem oficjalne pismo o niezgodność towaru z umową i wezwanie do usunięcia wady - udało się.