Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba sama pękła jaki może być powód?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie w Winergeticu oknoplast też pękła szyba od wewnątrz. Dodatkowo w oknie balkonowym...

Sprzedawca stwierdził, że takie są właściwości szkła i gwarancja tego nie obejmuje,

Złożyłem oficjalne pismo o niezgodność towaru z umową i wezwanie do usunięcia wady - udało się.

Zakładam że obaj mieliście rację: gwarancja najprawdopodobniej tego nie obejmuje (trzeba czytać) ale reklamacja innym trybem może już objąć.

A że takie są właściwości szkła - to też prawda. Samo pęka, ale jakaś przyczyna zawsze jest i niekoniecznie musi leżeć po stronie sprzedawcy.. np. jako dziecko lubiłem kopać piłką o dom.... tylko mój ociec wiedział. ile szyb trzeba było wymienić ;)

Zdjęcie sporo mówi. Ja na miejscu sprzedawcy nie robilbym problemów tylko jechał z nową szybą zasponsorowaną przez producenta okna.

Fin, prawdą jest, że to zdjęcie sporo mówi...:rolleyes: jest to potwierdzenie termicznego pęknięcia na granicy światło-cień z linku wklejonego wcześniej przez Testa!

Od producenta okien i chyba dobrego humoru zależy, czy zasponsoruje tą szybę bo producent szkła nie zwróci na pewno.

To tak, jakby gorącą szklankę czy talerz wkładać do zimnej wody.

Gdyby przyczyną była podkładka to pęknięcie byłoby inne - a od strony klamki są raczej wkładane bardziej dla wypośrodkowania szyby niż wypierania skrzydła i przenoszenia obciążeń.

53-fot4.jpg

Tyż prawda czy idzie to jako reklamacja czy ktoś mądrze użyje słów gwarancja. To takie drugie dno kupowania stolarki lub w zasadzie wszystkiego. Cena, parametry i zadowolenie to jedno. Z drugiej strony jest serwis, gwarancja, usługi i obsługa posprzedażowa.

Nie do końca tak jest jak sugerujesz, że po zakupie następuje olewka

Czy jak kupisz auto to jeśli nie masz wykupionego ubezpieczenia szyb wymienią Ci pęknięta za friko ?

To taka małą dygresja

• 3 months później...
U mnie w Winergeticu oknoplast też pękła szyba od wewnątrz. Dodatkowo w oknie balkonowym...

Sprzedawca stwierdził, że takie są właściwości szkła i gwarancja tego nie obejmuje,

Złożyłem oficjalne pismo o niezgodność towaru z umową i wezwanie do usunięcia wady - udało się.

U mnie stalo sie to samo:(

Mam Winergetic Premium z ciepla ramka Warmatek. Pekla srodkowa szyba w pakiecie trzyszybowym w oknie typu fix.

Niestety Oknoplast zaslania sie ze gwarancja tego nie obejmuje, wiec pozytywnie nie jest.

Czy ktos wie jak sie od tego odwolac? O jakimkolwiek umyslnym uszkodzeniu nie moze byc mowy...w koncu to szyba w srodku. Okna wstawione ~1,5 roku temu.

Edytowane przez adamek85

Nie jest tak, że środkowa szyba nie może "sama" pęknąć. Tak po prostu się zdarza i zwyczajnie warto wykupić odpowiednie ubezpieczenie.

Może po prostu przyjmij na klatę - w końcu gwarancja na okna i jej warunki to rzeczy zapisane i idąc teraz " w reklamacje" robimy z siebie ofiary. Zawsze można próbować dogadać się ze sprzedawcą (ty szybę, on wymianę).

Nie jest tak, że środkowa szyba nie może "sama" pęknąć. Tak po prostu się zdarza i zwyczajnie warto wykupić odpowiednie ubezpieczenie.

Może po prostu przyjmij na klatę - w końcu gwarancja na okna i jej warunki to rzeczy zapisane i idąc teraz " w reklamacje" robimy z siebie ofiary. Zawsze można próbować dogadać się ze sprzedawcą (ty szybę, on wymianę).

Ubezpieczyciel takze wycina numer. Pomimo pelnego ubezpieczenia All Risk sie wypina. Odwolanie juz takze w toku.

Temat idzie na dwa fronty. Z tego co rozumiem to jakbym wzial kamien i jeszcze dodatkowo uderzyl szybe to poszloby duzo szybciej i latwiej...no chyba ze wowczas inne paragrafy zostalyby wyciagniete.

• 3 years później...

Raz: fotka bardzo słaba by móc spekulować. Dwa: to tylko wróżenie. Odbij listwę i wtedy szukaj przyczyny (najlepiej już mając nowa szybę na wymianę).

Ps. To coś leżące na podłodze stało oparte o oko?