loot 30.04.2018 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Witam, mam pytanie dot. wentylacji pomieszczenia (łazienka), w której będzie docelowo znajdować się mała sauna (jakieś 4m3). W domu mam przewidzianą wentylację mechaniczną - czy poprawne będzie umieszczenie sauny w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną? W łazience można zrobić np. można zrobić dwa wywiewy - jeden ogólny na łazienkę a drugi w okolicy otworu wywiewnego powietrza z sauny. Czy takie rozwiązanie będzie OK czy muszę przebijać się przez mur i dla sauny zrobić dedykowany wywiew grawitacyjny bezpośrednio na zewnątrz budynku? To drugie rozwiązanie wydaje mi się nieodpowiednie ze względu na problem z ustawieniem wentylacji mechanicznej (skąd miałoby się brać dodatkowe powietrze, które uchodzi przez otwór grawitacyjny itd). Poradzi sobie wentylacja mechaniczna? I czy ewentualna wilgoć na wywiewie - z polania kamieni wodą - nie będzie powodowała problemów w rurach wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 30.04.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 Nic specjalnego nie trzeba robić z wentylacją. Kabina sauny ma wlot powietrza gdzieś pod piecykiem i wylot pod sufitem. To ciepłe i wilgotne powietrze powinno się wymieszać z chłodniejszym zanim trafi do kanału wywiewnego. Dlatego nie powinno się dawać anemostatu zbyt blisko sauny bo możesz mieć problem z wilgocią w kanałach. To wszystko w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.05.2018 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 W domu mam przewidzianą wentylację mechaniczną - czy poprawne będzie umieszczenie sauny w pomieszczeniu z wentylacją mechaniczną? ? Powietrze idące do rekuperatora nie może mieć więcej niż 50°C, a w saunach bywa temperatura 90°. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 02.05.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Dzięki! Czyli robię trochę inaczej niż zamierzałem czyli wylot z łazienki dalej od sauny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts