Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont komina - formalności

tgp

Recommended Posts

Stoję przed koniecznością remontu wyeksploatowanego komina w starym budynku jednorodzinnym.

Obecnie komin wybudowany jest z cegły i znajduje się wewnątrz budynku.

Jednym z branych pod uwagę rozwiązań jest rozebranie istniejącego komina i postawienie w jego miejscu komina systemowego z wkładem ceramicznym.

Wymiary zewnętrzne komina pozostałyby praktycznie bez zmian (dopuszczam symboliczne różnice).

Czy są wymagane jakieś formalności z mojej strony, czyli:

- nie potrzeba zgłoszenia lub,

- wystarczy tylko zgłoszenie (z projektem czy bez? jakieś dodatkowe dokumenty?) lub

- pozwolenie na budowę.

Po remoncie oczywiście wizyta kominiarza (przegląd czy odbiór?).

Przeczytałem odpowiednie fragmenty PB ale nie mam pewności. Zanim udam się po szczegółowe informacje do odpowiedniego urzędu chciałbym wiedzieć na czym stoję, ponieważ zależy mi na czasie a doświadczenia z lokalnym urzędem ludzie mieli różne.

Proszę o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na ww zagadnienia.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Art. 29.2

Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:

1. remoncie obiektów budowlanych; …

Art. 30.1

Zgłoszenia organowi administracji architektoniczno-budowlanej wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3 i 4:

2a) wykonywanie remontu, o którym mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, dotyczącego:

a) budowli, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę,

b) przegród zewnętrznych albo elementów konstrukcyjnych budynków, których budowa wymaga uzyskania pozwolenia na budowę;

REASUMUJĄC

- wymiana komina jest „ remontem „ ( „ remoncie - należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a niestanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym „ )

- nie jest potrzebne pozwolenie na budowę ( Art. 29.2 p.1 )

- nie jest potrzebne zgłoszenie. Dom nie jest budowlą tylko budynkiem. Komin nie jest elementem konstrukcyjnym budynku ( nie „utrzymuje” stropów, ścian, itd. )

! - gdyby komin był obciążony elementami konstrukcyjnymi budynku ( tj. pełnił dodatkowe funkcje nośne, choć nie powinien ) lub jego wymiana pociągałaby za sobą wymianę elementów konstrukcyjnych ( jakichkolwiek ) – wówczas mamy ZGŁOSZENIE.

- odbiór kominiarski jak najbardziej jest potrzebny.