Robaczywy 01.05.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Hej, Master twierdzi, że moja więźba jest nietypowa i zaleca mi zmianę przekroju krokwii. Podobno 6/20 to 'wynalazek'. Czy widzicie tutaj cos niezwykłego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.05.2018 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Widzę, że nie tylko u mnie autor projektu miał zamiłowanie do comic sansa i innych fikuśnych czcionek I jeszcze polskie znaki z czapy. Artyści... A jaki wymiar wg majstra to nie wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 01.05.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Szczerze to nawet go nie słuchałem, jak mówił jaki rozmiar porponuje, bo stwierdziłem, że bez jaj, nie będziemy zmieniać na tym etapie, ale dla pewności wrzuciłem tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 01.05.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 6cm jest trochę niewygodna do przybijania łat. Powszechnie w takich domkach daje się min. 8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 01.05.2018 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 mój też mówił że jeszcze w domu jednorodzinnym takiej nie kładł krokwia 20x10 jeżeli projektant tak przyjął to nawet nie myślałem o zmainie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 02.05.2018 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 No i w takim razie zostawimy jak jest, jeśli niewygodna to trudno, ale zmieniać nie będziemy z tego powodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 02.05.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Jeżeli chodzi o typowe przekroje drewnianych krokwi to zazwyczaj ich wysokość jest dwa razy większa od szerokości. Nie jest to jednak podstawową wytyczną podczas projektowania.Wymiarowanie, czyli sprawdzenie dwóch stanów granicznych( nośności i użytkowania) mówi czy dany przekrój jest odpowiedni do schematu statycznego i obciążeń.Jeśli w przekroju przeważają naprężenia zginające a ściskanie jest znikome przekroje krokwi będą bardziej smukłe. Natomiast przy dużym udziale ściskania w przekroju , mimośrodowe zginanie będzie wywoływało wyboczenia. Tutaj lepszym przekrojem są przekroje prostokątne "bardziej zbliżone do kwadratu"ale nie kwadrat. Wysoki przekrój krokwii to może być także większy mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.05.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2018 ... Master twierdzi, że moja więźba jest nietypowa i zaleca mi zmianę przekroju krokwii. Twój majster nie nic do gania w tej kwestii. Ma być tak jak w projekcie. Można natomiast trochę pogrubić krokwie eliminując niebezpieczeństwo wyboczenia. Wysokość krokwi najprawdopodobniej jest podyktowana grubością warstwy izolacji cieplnej. Drugą warstwę izolacji cieplnej trzeba dać pod krokwiami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts