Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody żelbetowe - czy dobrze wykonane

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam tylko takie zdjęcie :https://images90.fotosik.pl/87/1b7ede4d448a73d7med.jpg

w celach zaradczych wykonałem wzmocnienie tego pierwszego biegu. Tak by schody w razie co zaparły się o ścianę fundamentową. Ścianę przewierciłem na wylot i przepuściłem pręty następnie wywierciłem otwory w schodach i je włożyłem. Schody ogólnie są dwubiegowe ze spocznikiem mają po 6 stopni w biegu.

https://images92.fotosik.pl/87/67b1cc2f6f737c80med.jpg to są takie schody tylko lewe. U mnie spocznik jest wprowadzony w sciane i działa jak balkon jest wykluty otwórw scianie na długości spocznika zagłębienie to ok 20 cm

To zdjęcie j raty to zrobiłem później jak się zorientowałem że piasek może być źle zageszczony

Edytowane przez finlandia

A jeżeli chudziak to 12 cm a pod chudziakem jest wylanaa belka o wysokości 40 cm w głąb szerokość 30 cm i długość 1 m belka jest zbrojony 4 pretami fi 12 mm i z belki są wprowadzone 5 prętów do polaczenia z płytą?

W piasku wykonałem dziurę na głębokość okolo 40 cm szeroka na 30 cm i długa a 1 m zazbroilem to miejsce wstawiając tam zbrojenie z 4 prętów plus strzemiona i 5 prętów wstawiłem . Następnie zalałam z grouchy to wszystko od razu podczas zalewania chudziak B.15. Sam chudziak a ok.12 m a belka pod nim wysokość około 40 cm. Schody są dwubiegowe ze spocznikiem. Załatwione sa górą w stropie, płytą spocznikowa w scianie i stoją na tym czym co napisałem.

mam tylko takie zdjęcie :https://images90.fotosik.pl/87/1b7ede4d448a73d7med.jpg

w celach zaradczych wykonałem wzmocnienie tego pierwszego biegu. Tak by schody w razie co zaparły się o ścianę fundamentową. Ścianę przewierciłem na wylot i przepuściłem pręty następnie wywierciłem otwory w schodach i je włożyłem. Schody ogólnie są dwubiegowe ze spocznikiem mają po 6 stopni w biegu.

Przy wykonaniu ławy pod chudym betonem wg opisów j.w.

to wzmocnienie wiele chyba nie pomoże bo nie wkleiłeś prętów w pierwszy stopień pierwszego biegu.

Myślę że możesz zostawić tak jak jest bez dalszego działania.

Ja mam takie wyobrażenie że jeżeli schody by chciały iść na dół to się zatrzymają a płycie. A te pręty tylko tak usunąłem w otwory i zalałam betonem żadkim. Muszą byc wklejone te pręty?

Wsunąłem

A jakie będą objawy jak schody pójdą dół? Będzie to gwałtowne ? Czy raczej się zarysuja?

Schody będą (jeżeli będą) osiadać bardzo powoli.

Rysa pojawi się trochę później nie nie powinna być od razu widoczna.

Tego typu rysy przy takiej rozpiętości biegu i obciążeniach nie powinny sprawiać kłopotu w użytkowaniu.

Chyba że masz luźny nasyp i osiądzie jakieś kilka - kilkanaście milimetrów.

Obserwuj. Jak nic się nie dzieje to nie martw się.

Sam napisałeś

Schody stoją już ponad rok i nic się nie dzieje.
Edytowane przez d7d

No tak stoją ale cały czas o tym myślę. Może jakaś belkę spocznikowa wykonać ?

Ja mam ten nasyp około 90 cm. Który ok 7 miesięcy przelezal miedzy ścianami. Następnie po zagęszczanie z góry 2 dni jezdzone. Jak wykonałem w tym na 40 cm było trochę luźno ale lubiłem to noga w tym wykopie. To mnie przeraża teraz. Człowiek jest taki głupi że aż tak.

To spokojnie działaj dalej z budową. Obserwuj schody i daj znać co się będzie działo za kolejne pół roku.

Podkład pod chudy beton miałeś zagęszczany mechanicznie?

Te 90cm było zagęszczane w kilku warstwach czy całe 90cm za jednym razem?

I w tych 90cm zagęszczonego nasypu wykopałeś dziurę głęboką na 40cm na fundament pod pierwszy bieg?

I w tej dziurze był luźny nasyp ??

Sławko 123 to co piszesz jest niemożliwe schody są przykotwione spocznikiem w scianie pewnie na 20 cm jak balkon. Jak bys miał taki problem też byś wyburzyl? Czy coś innego byś zrobił? Schody są razem wysłana że stropem. Nie ma a o tym mowy ? Czy o co zrobiłem a zdjęcie nie pomoże według Ciebie?