Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka moc przyłącza (prąd) do budowy?

Recommended Posts

Do samego murowania to wystarczy Ci nie więcej jak 7 kW, tylko że nie sama moc ma znaczenie a zabezpieczenie główne przyłącza. Podczas murowania nie korzysta się z urządzeń dużej mocy ... betoniarka, piła do cięcia drewna i bloczków, szlifierka kątowa, spawarka, to spokojnie obskoczysz bezpiecznikiem B16 w rozdzielnicy budowlanej, a zabezpieczenie na przyłączu C20. Jedyne co czasem jest wymaganie to trójfazówka ... niektóre betoniarki są tak zasilane. Jednak starając się o prąd dla domu wykonuje się przyłącze docelowe czyli na pełną moc projektową zgłoszoną w warunkach przyłączenia, dopiero po wykonaniu przyłącza podpisuje się umowę na moc niższą tylko na czas budowy. To ważne.

• 2 months później...
Witam. I ja mam pytanie dotyczące przyłącza budowlanego. Jakiś czas nie było mnie w Pl, w tym czasie został złożony wniosek o warunki przyłącza budowlanego, tylko że żona podczas składania pisma zaznaczyła opcje-prąd jednofazowy(230v), no i taki został podłączony w skrzynce. Rozmawiałem z ekipą która nam stawia budynek, no dają radę tylko co dalej, tynki itd. A może jest możliwość zwiekszenia mocy przylaczeniowej(Energa), na początek zapytam, a ewentualnie później przy chwili czasu będę się do nic dobijał :) Edytowane przez Haxxa