mslocinski 02.05.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Dzień dobry, chcę zorganizować przyłącze energetyczne na czas budowy, we wniosku muszę wskazać wymaganą moc - jaka wg Państwa moc będzie wystarczająca do budowy domu murowanego? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 02.05.2018 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Do samego murowania to wystarczy Ci nie więcej jak 7 kW, tylko że nie sama moc ma znaczenie a zabezpieczenie główne przyłącza. Podczas murowania nie korzysta się z urządzeń dużej mocy ... betoniarka, piła do cięcia drewna i bloczków, szlifierka kątowa, spawarka, to spokojnie obskoczysz bezpiecznikiem B16 w rozdzielnicy budowlanej, a zabezpieczenie na przyłączu C20. Jedyne co czasem jest wymaganie to trójfazówka ... niektóre betoniarki są tak zasilane. Jednak starając się o prąd dla domu wykonuje się przyłącze docelowe czyli na pełną moc projektową zgłoszoną w warunkach przyłączenia, dopiero po wykonaniu przyłącza podpisuje się umowę na moc niższą tylko na czas budowy. To ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 02.05.2018 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Część agregatów tynkarskich wywala 400V B16. Minimum C16, czasem C20 podobno nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 02.05.2018 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2018 Dziękuję za pomoc - umowę na prąd docelowy już mam, teraz organizuję właśnie przyłącze na czas budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 03.05.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2018 No agregat tynkarski to przeważnie się podpina jak instalacje wewnętrzną masz wykonaną i wtedy powinno się mieć już moc docelową. Z tego co ostatnio rozmawiałem z wykonawca tynków to minimum C20 żeby zastartować agregat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haxxa 03.08.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 (edytowane) Witam. I ja mam pytanie dotyczące przyłącza budowlanego. Jakiś czas nie było mnie w Pl, w tym czasie został złożony wniosek o warunki przyłącza budowlanego, tylko że żona podczas składania pisma zaznaczyła opcje-prąd jednofazowy(230v), no i taki został podłączony w skrzynce. Rozmawiałem z ekipą która nam stawia budynek, no dają radę tylko co dalej, tynki itd. A może jest możliwość zwiekszenia mocy przylaczeniowej(Energa), na początek zapytam, a ewentualnie później przy chwili czasu będę się do nic dobijał Edytowane 3 Sierpnia 2018 przez Haxxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts