Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo na działce i co dalej...

marcel_uss

Recommended Posts

Cześć, zakupiłem działkę a na niej jest szambo. Aktualenie remontuje domek wiec i tu może trzeba coś ztrobić. Nieststy jest to moja pierwsza przygoda jako działkowiec jak i szamba

1. Czy powinienem tam zajrzeć ?

2. Czy powinenem kogos wezwać aby ocenił stan techniczny ?

3. Jaka pojemność ?

4. Co to zarodzaj szamba czy ma to znaczenie ?

5. Czy*jest bezpieczne kiedy wybije nie wybije czy ma jakąś gwarancje trwałości itp.

Od czego wogóle zacząć ?

11612249_Szambo_1.jpg

Cześć, zakupiłem działkę a na niej jest szambo. Aktualenie remontuje domek wiec i tu może trzeba coś ztrobić. Nieststy jest to moja pierwsza przygoda jako działkowiec jak i szamba

1. Czy powinienem tam zajrzeć ?

2. Czy powinenem kogos wezwać aby ocenił stan techniczny ?

3. Jaka pojemność ?

4. Co to zarodzaj szamba czy ma to znaczenie ?

5. Czy*jest bezpieczne kiedy wybije nie wybije czy ma jakąś gwarancje trwałości itp.

Od czego wogóle zacząć ?

1. Tylko z głową. Pamiętasz jak się ludzie potopili? Zajrzał, zainhalował się siarkowodorem, stracił przytomność, chlup i R.I.P. Szybciej niż napisałem to zdanie. Jeśli stało nieużywne to zawartość mogłą przefermentować troszku.

2. Możesz ocenić sam. Jak w okresie suchym poziom w nim nie opada, a w okresie mokrym do wybranego szamba nie napływa woda, to jest szczelne. Tyle.

3. Nalej znaną ilość wody (np 500L) i zmierz ile się podniósł poziom. Szamba betonowe są szeześcianami. Zmierz tyczką odleglość od dna do początku komina. Tada, masz pojemność.

4. Bywają betonowe najczesciej. Moze być też plastikowe. WIec chyba Łatwo ocenić po materiale.

5. "Wybijanie szmaba" to nie jest jakaś jego magiczna właściwoeśc tylko zwykłe trywialne przepłnienie. Jak go nie opróznisz na czasz. żródło ścieków w domu jest zazwczyaj wyżej niż poziom 0 czyli poziom klapy szamba. Jak będziesz do niego lał to z domu jeszcze będzie spływało (choć już stało w rurach) ale wypłynie, "wybije" klapa. To czy wybije zależy od głupoty/zapominalstwa własćiciela a nie od samego szamba. Jak przestanie być szczelne, i zaczniesz je wybierać co pare dni to znaczy że się "skonczyło".

Zwróc uwage czy szambo jest prawidłowo wentylowane. Przy szambie powinna być rura z daszekiem, a instalacja w domu wyprowadzona z wywiewem ponad dach. TO Ci gwarantuje prawidłową wentylacje zawrtości - smrody ulatują ponad dach i raczej nie przeszkadzaja (nie śmierdzi koło szmba) i najważniejsze nie gromadzą się w szambie co możę być niebezpieczne.