Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Versa 15 i moduł GPRS-A - jak podłączyć i skonfigurować

Recommended Posts

Witam,

Aktualnie posiadam centrale versa 15. Alarm sam zakładałem i konfigurowałem. Wszystko działa poprawnie.

Chciałbym dokupić do niej moduł Satel GPRS-A aby można było sterować alarmem zdalnie przez aplikację na telefon.

Niestety nie wiem jak to ze sobą połączyć i poprawnie skonfigurować :(

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc i wszelkie wskazówki.

Witam

już chciałem pisać, że się nie da, a tu się okazuje, że już się niby da ;-).

Jest aplikacja dla GPRS-A.

Nie wiem co chcesz robić, ale masz 8 wejść i 4 wyjścia w gsm i to możesz połączyć z centralą i coś tam zaprogramować.

Zamiast modułu gsm, możesz kupić moduł eth i sterować centralą przez aplikację Versa Control.

Edytowane przez ksysju
info o eth

Witam,

Za pomocą tego modułu chciałbym być powiadamiany o ewentualnych alarmach i mieć możliwość zdalnego sterowania alarmem (uzbrojenie / rozbrojenie).

Z tego co widzę to moduł GPRS-A ma takie możliwości.

Problem w tym że nie wiem jak to ze sobą połączyć...

Dzięki za pomoc.

Ok,

Sygnalizacja włamania. Wyjście Versa Q3 ustawiasz jako NC "alarm włamaniowy" i łączysz z Wejściem I1 modułu gps, Jak zasilanie modułu masz z Versy to masy masz już połączone.

Uzbrajanie systemu. Wejście Versa ustawiasz jako "uzbr/rozbr systemu" i łączysz z Wyjściem O1 modułu gsm.

Programujesz moduł. Powiadamianie SMS czy co tam innego z Wejścia I1 jako Włamanie

Wyjście Q1 jako sterowanie uzbrojeniem systemu.

Potestuj, zobacz co działa.

Modul już mam. Chciałem dziś sprawdzić co i jak z programowaniem ale doczytałem się, że program GX SOFT działa od win7 wzwyż. Niestety ale mam tylko kabel satelowski na rs232 a stary leciwy laptop który ma jeszcze port rs232 nie pociagnie niestety nic poza win XP. Muszę dokupić kabel satel usb-rs... Tanie to to nie jest... Ok 100zl. Gdybym wiedział wcześniej to zakupił bym go od razu z modułem a tak to jestem w plecy dodatkowy koszt transportu :(

Chyba że przejściówka USB/RS232 ale czy to zadziała... Nie wiem.

Tak czy inaczej muszę poczekać na kabel i wtedy wrócę do tematu. Może do piątku dojdzie.

Witam,

Rozpocząłem walkę z tematem.

Napisałeś żeby wyjście Q3 centrali ustawić jako NC i "alarm wlamaniowy".

Ja mogę ustawić tylko samo alarm wlamaniowy. Nigdzie w parametrach wyjść nie mogę ustawić NO.

Natomiast wejście Z4 (w moim przypadku) mogę ustawić typ linii a nie mam nigdzie ustawienia "uzbr/rozb alarmu"

Proszę o pomoc.